Polisen: Nära en dödsskjutning i veckan i Sverige

Publicerad: 2020-12-23
https://www.dagensjuridik.se/nyheter/polisen-nara-en-dodsskjutning-i-veckan-i-sverige/?utm_source=apsis&utm_medium=email&utm_campaign=201223

Det sker nästan en dödsskjutning i veckan i Sverige och en stor del av dessa är beställningsmord från ledargestalter inom olika kriminella nätverk.
Det konstaterar Polisen som dock säger sig ha gjort framsteg i sitt underrättelsearbete under det gångna året.

Enligt Polisen är en stor del av dödsskjutningarna beställda av personer i ledande befattning inom den kriminella hierarkin, och utförda av unga män, antingen mot betalning eller för att mördaren ska kunna klättra inom högre upp i hierarkin.

Enligt Linda H Staaf, chef för Noa:s underrättelseenhet är de unga männen från familjer med klanstrukturer den stora utmaningen.

– Den stora utmaningen är de unga män som kommer från familjer med klanstrukturer där det finns delar som blodshämnd och heder samtidigt som man är en del av den svenska kulturen och där känner ett utanförskap, har dåliga skolresultat, psykisk ohälsa och narkotikamissbruk. Hela samhället måste jobba med de bakomliggande orsakerna för att minska våldet vi ser, säger hon i ett pressmeddelande.

Encrochat viktig nyckel i utredningarna

Under året har den franska polisens lyckade dekryptering av Encrochat varit en bidragande orsak till att Polisen också kunnat gripa fler ledargestalter och anstiftare än tidigare. I dagsläget är uppemot 200 personer frihetsberövade i ärenden där Encrochat är en del av bevisningen.

– Vi gör det svårt för de kriminella på många sätt. I den myndighetsgemensamma samverkan mot organiserad brottslighet arbetar vi också alltmer mot de kriminella aktörernas närstående. Det är viktigt att samhället i stort sätter gränser och inte tillåter felaktiga utbetalningar av bidrag till familjemedlemmar som försörjer de här gärningsmännen, säger Linda H StaafKategorier:Svensk politik

Etiketter:, ,

%d bloggare gillar detta: