47 miljarder i internationellt bistånd med ett underskott i budgeten på 67 miljarder

Malmö 15-12-2020

En julgåva som driver svensk hjärnforskning framåt | Ström Gulliksson

Till
Agneta Nordberg, Hjärnfonden

Fick idag ett brev från dig via Hjärnfonden där ni också liksom så många andra organisationer tigger pengar till er verksamhet.

Sådan här brev dyker upp med jämna mellanrum från t ex Rädda barnen, Röda korset, Läkare utan gränser, Läkare med begränsningar, Halta och lyttas riksförening, Synskadade utan mörkerseende, Dom amputerades riksorganisation, Vi med halv hjärna, Vi utan hjärna (företrädesvis politiker),

Snickare med tummen mitt i handen, Taxichaufförer utan hastighetsuppfattning (företrädesvis komna från Gasapåremsan) osv osv….

Själv är jag medlem i föreningen Einsteins vänner som dock inte har något med vetenskapsmannen Einstein att göra utan vi som är med där har blivit av med en testikel. Detta hände mig 1989 då jag fick testikelcancer. Det finns dom som har det värre. Har en bekant som fick operera bort båda testiklarna men han får inte vara med i vår förening utan han får hålla till hos Keinsteins vänner.

Så har ni på Karolinska Institutet där du ju är professor och överläkare i geriatrik några spänn över så tar vi gärna emot bidrag stort som smått.

I inlägget här under så kan du läsa att det finns hur mycket pengar som helst när det gäller att stötta andra länder med bistånd av allehanda slag.

För att inte tala om hur mycket pengar det finns när det gäller att ta emot s k flyktingar och annat löst patrask som söker sig hit från världens alla hörn och kanter.

Därför så föreslår jag att ni på Hjärnfonden vänder er till SIDA och ber om bidrag.

Kronprinsessan Victoria talade på Hjärnans dag | Svensk DamNi kan även vända er till H.K.H Kronprinsessan Victoria som ni har en bild på i ert brev och där ni skriver att hon är beskyddare av Hjärnfonden.

Inte för jag vet hur hon och vad hon beskyddar er mot men jag vet att både hennes farsa och morsa är stadda vid god kassa så dom kan gott ge er lite av sitt överflöd.

Själv har jag inga möjligheter att hjälpa er på annat sätt än att upplysa er om att det inte är lönt att slösa porto på mig så har ni i varje fall sparat dom pengarna.

Ovanstående rader kanske får dig att tro att jag lider av någon annan hjärnskada än Alzheimer men mig veterligen så gör jag inte det, men det finns säkerligen andra som är av en annan uppfattning.

M V H
Sandor Herold, Malmö


47 miljarder i internationellt bistånd med ett underskott i budgeten på 67 miljarder

2020-12-15
https://petterssonsblogg.se/2020/12/15/47-miljarder-i-internationellt-bistand-med-ett-underskott-i-budgeten-pa-67-miljarder/

EKONOMI & SKATTER. Utrikesutskottet föreslår att riksdagen säger ja till regeringens förslag på en ram för biståndet på 1 procent av den beräknade bruttonationalinkomsten, BNI, för år 2021. Det innebär att cirka 47 miljarder kronor går till utgiftsområdet internationellt utvecklingssamarbete i statens budget för år 2021.

Regeringens förslag bygger på en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet. Riksdagen beslutar om statens budget i två steg. Först beslutas om ramarna för de 27 utgiftsområdena i budgeten. Det gjorde riksdagen den 25 november 2020. Därefter bestämmer riksdagen i ett andra steg hur pengarna ska fördelas inom varje utgiftsområde. Det här förslaget är en del av steg två i beslutsprocessen.


Steget efter

Vi i Moderaterna lägger väldigt mycket pengar på det här området i vår budget. Vi har sagt att biståndet de kommande fyra åren ska förses med en fyraårig budgetram på 160 miljarder. Det är väldigt mycket pengar, och vi tycker att det här är ett viktigt område. Men vi tycker att dagens budgeteringsprincip, där man först bestämmer hur mycket pengar man ska lägga på området och sedan börjar fundera på hur man ska spendera dem, är felaktig. Vi vill i stället ha en diskussion om inriktning och sedan ge anslag. Det skulle vara bättre för biståndet”.

Anf. 111 Magdalena Schröder (M)
Fru talman! Tack, Annika Strandhäll, för frågorna!

Behoven i världen är mycket stora. Därför lägger vi i Moderaterna i vår budgetmotion mycket pengar på bistånd. Det är 160 miljarder för de kommande fyra åren. De pengarna ska gå till de biståndsinsatser som leder till resultat och når de mest utsatta människorna. Så är det inte helt i dag.

Vi vill exempelvis öka andelen humanitärt bistånd. Det är en väldigt liten del i dag, cirka 10 procent. De behoven ökar akut i spåren av pandemin. Tycker Annika Strandhäll att det är rimligt att lägga en sådan liten del av biståndet på humanitära insatser?

Anf. 112 Annika Strandhäll (S)
Fru talman! Du kan inte vända på den här debatten, Magdalena Schröder. Du står här och säger att ni ska skära ned svenskt bistånd med en tredjedel och frågar sedan mig varför vi som står upp för enprocentsmålet enligt er uppfattning prioriterar fel.

Målet med det svenska biståndet är inte 1 procent av bni. Målet för det svenska biståndet är att mota fattigdom och förtryck. Dessutom gäller det att stå upp för det inte minst i en tid som är så skör som den är just nu.

Det är djupt provocerande, Magdalena Schröder, att ni i just denna tid i historien tar rygg på Sverigedemokraterna. Vi andra som står häpna vid sidan av och tittar på kan väl bara spekulera i våra egna huvuden om vad det beror på.

Anf. 126 Mats Nordberg (SD)

Herr talman! Ja, det kanske man kan – det beror väl på hur mycket mer pengar vi vill låna upp. EU vill ha igenom beslut om att få låna upp 700 miljarder euro, och vi ska vara garanter för vår andel. Budgetunderskottet för 2021 beräknas, om jag förstått det rätt, bli 67 miljarder kronor. Så ni andra är svaret skyldiga. Ska vi ha en budget som går ännu mer back? Vi måste samtidigt försöka ta ansvar – prioritera har någon sagt. Att prioritera är att vara politiker. På något sätt måste räkningen gå ihop.


Steget efter 


Kategorier:Hälsa, Svensk politik

Etiketter:, , ,

%d bloggare gillar detta: