Turkiet framträder som en kanal för förändring när EU faller på sitt eget svärd

Detta skrivs med förespeglingen att Biden har vunnit, vilket han inte har gjort, och inte heller kommer att göra. Men artikeln återspeglar att EU är nära att falla när Storbritannien lämnar den 1 januari 2021. Det enda Turkiet ser fram emot är pengar och handlar därefter.


 
 
 
Martin Jay
2 december 2020
 

Ankara visar snabbt att en ny attityd gentemot mänskliga rättigheter och friheter är den enda vägen framåt för att arbeta med Joe Bidens administration – ytterligare en spik i kistan av EU:s planer på att bli en stormakt.

Biden-effekten har redan visat sig vara seismisk över hela världen, i hur regioner hanterar sina egna mänskliga rättigheter (Mellanöstern) och hur EU bedriver sin verksamhet med sin självframkallade fantasi att vara en stormakt. Wannabee supermakter pratar prat. Verkliga supermakter går på promenad.

Och detta är i hög grad fallet med EU självt som redan grubblar  och förhandlar in i sista minuten med Storbritannien om ett handelsavtal efter Brexit, där Europeiska kommissionens ordförande själv rullade upp ärmarna och försökte hitta en kompromiss med Storbritannien. över fiskerättigheter. Det är uppenbart att de verkliga makterna i Europa – Tyskland och Frankrike – lutar sig mot EU i Bryssel och varnar för konsekvenser som kommer att påverka dem politiskt om Storbritannien kraschar ut ur EU. Med andra ord högre tullar på franska och tyska varor på den brittiska marknaden, vilket kommer att innebära förlust av arbetstillfällen i båda dessa länder. Men EU själv, som en enhet, kommer att ta ett massivt slag om en no-deal Brexit faktiskt inträffar den 1 januari – vilket kommer det att skicka en kylande signal till alla potentiella Euroskeptiska-länder i EU att ”du kan också göra ett Brexit”. De uppenbara som kommer att vara mottagliga för detta är naturligtvis Spanien och Italien. De mindre uppenbara länderna som kan vara avundsjuka på Storbritannien – Nederländerna och Danmark – kommer utan tvekan att få ett uppsving för sina euroskeptiska grupper.

Vart och ett av dessa två scenarier skulle stava EU:s slut så som vi känner till det, vilket förklarar varför en viss ny nivå av panik känns i korridorerna i Bryssel. Och den desperationen är smittsam. Var det faktiskt på grund av en ny nivå av osäkerhet inom EU själv som fick Ungern och Polen att blockera en nästan 2 biljoner dollar i Covid-räddningsplan som EU-ledarna hade föreslagit att bli en del av nästa sexårsbudget för 2021-2027? Båda länderna spårade den 18 november ur den aldrig tidigare skådade planen eftersom deras ledare var rädda för att de skulle gå över Bryssel och tvinga nya invandringsåtgärder till dem genom att registrera sig.

Om detta är den verkliga orsaken eller inte är inte relevant. Vad som är viktigt är att dessa två medlemsstaters drag kommer att skicka en chockvåg både till EU självt och till dess två jättar som driver det, Tyskland och Frankrike. Misstänkta röster är betydelsefulla eftersom EU trodde att det äntligen hade övervunnit motståndet från länder som Nederländerna om hur exakt pengarna skulle ges till Spanien och Italien och villkoren för återbetalning. Ingen såg Exocet-missilen mellan Polen och Ungern i horisonten och detta drag kommer bara att förstärka paniken i Bryssel över EU:s förmåga att hålla sig relevant och stanna kvar i spelet före nästa val till Europaparlamentet 2024 där helt nya nivåer med lågt väljarvaldeltagande kommer att svälla ännu längre upp det hårda högra blocket i Europaparlamentet.

Idén om att denna paneuropeiska populistgrupp en dag faktiskt innehar majoriteten i Europaparlamentet betraktas som ett mardrömsscenario som kan innebära att EU-projektet helt måste uppfinna sig själv. Eller så faller det helt ihop.

Och ingen ser den långsamma implosionen av Europeiska unionen mer än sin falska vän i periferin av dess gränser, Turkiet. I själva verket kommer det att vara Turkiet som kommer att ge den sista stöten till 27-nationsblocket när det fortsätter med sina planer på att se över sina egna mänskliga rättigheter.

Ja, du läste rätt. Det är anmärkningsvärt att sedan Joe Bidens seger i USA:s presidentval har Turkiets eldstadsledare Recep Erdogan dragit en kanin ur hatten och  chockat  hela regionen med detta senaste stunt. Om planen är allvarlig – att radikalt genomföra Turkiets rättsväsende och att stänga av värmen på oberoende medier och nitiska journalister i allmänhet – så sätter detta plötsligt Turkiet i frontlinjen för rika val från Biden-administrationen och är ett exempel för dess regionalfiende, Saudiarabien, att följa efter.

Föreställ dig dock det krossande budskap som detta skickar till Europeiska unionen, som har försökt hålla en dröm vid liv i nästan två decennier att det – och bara det ensamt – kan reformera Turkiet, för att sätta det i linje med vad som förväntas av en ”anslutningsstat ”som de kallas! Erdogan är ingen dåre. Han vet att moroten och pinnen i EU endast var utformad för att tjäna EU:s intressen när det gäller att kontrollera denna viktiga Nato-medlem, samtidigt som han lugnade Frankrike och Tyskland som aldrig skulle underteckna Turkiet att bli EU-medlem. Men Erdogans tillvägagångssätt – ”det handlar bara om pengarna” – är både smart och tidsbestämt. De värdefulla utländska investeringarna som kan komma från de amerikanska företagen som kanske föredrar Turkiet som den perfekta basen utanför EU, men uppe på Mellanösternhalvön är vad Turkiet behöver nu för att tämja sin skenande ekonomi. Det handlar verkligen om pengarna i slutet av dagen och EU kunde inte leverera här. Men USA kan. Detta gripande meddelande kommer att återkomma över hela MENA-regionen som ses som de ”onda pojkarna” i blocket, vilket uppfattas av Bidens nya statssekreterare Antony Blinken – Egypten, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten – och kommer nästan säkert att replikeras.Kategorier:Världspolitik

Etiketter:,

1 svar

  1. Det finns inga mänskliga rättigheter, sen Waterloo vapenindustrins investerarna, som 2021 ska fyra sina 200 är av det bästa investeringen man gjort tillsammans, England Frankrike Ryssland, att underblåsa för egen vinning, de korupta skateindrivares kupp mot Ottomanska Riket i Grekiska landsbygden. Sen dess Krigsindustrins monster försnillar nästan upp till 80% av all energi som förbrukas i Hella världen. Undra på vem som är ansvarig för klimatets katastrofala läge, under FNs asyl för kontroll redovisning för dess brott mot mänsklighetens kollektiva samhörigheten. Och så som samvetsplåster mot det oundvikliga, säges att Danmark ska sluta utvina olja i Nordsjön till är 2050, för då det ska inte finnas någon isflak att kyla havsytan av det kokade Atlantens havsbott.

    Gilla

%d bloggare gillar detta: