Den av Zuckerberg finansierade gruppen kommer i fokus i valrelaterade domstolsärenden

Facebook's CEO Mark Zuckerberg in Paris on May 24, 2018. (Gerard Julien/AFP/Getty Images)

BY ZACHARY STIEBER
Petr Savb och Matthew Vadum bidrog till denna rapport.
November 28, 2020
 
 

Den grupp som fick hundratals miljoner dollar från Facebooks VD Mark Zuckerberg anklagas nu i rättegångar efter valet för att ha bidragit till konstitutionella kränkningar i viktiga slagfältstater.

Center for Tech and Civic Life, en nationell ideell stiftelse med bas i Illinois, tillhandahöll finansiering för över 2 500 valkontor över hela landet för att genomföra valet mitt i COVID-19-pandemin. Pengarna användes för att betala valarbetare, för att sätta upp valurnor och skaffa utrustning och förnödenheter för postval.

Mer än 6 miljoner dollar delades ut till tjänstemän i Fulton County, Georgia, och till fem städer i Wisconsin, enligt rättegångshandlingar som lämnats in i denna månad. Pengarna skickades för att underlätta överträdelser av statens lag, hävdar handlingarna.

Pengarna skickades genom avtal till kommuner som genomför val i strid med statlig lag, skrivs det i handlingarna, som inlämnades av Thomas More Foundation Amistad Project. Att ta emot finansiering från en privat grupp som centrumet, är tillbommat av statlig och federal lag, hävdar handlingarna.

”Det finns inget i Wisconsin-statens lag som gör det möjligt för städer och län att ta in miljontals dollar från en otroligt rik, intresserad och partisansk skådespelare (dvs. Zuckerberg) för att ”hjälpa” dessa städer och län med att administrera omröstningen, framgår det av Wisconsin-domstolen. Valtjänstemännen i Wisconsin sa på fredagen att ansökan var full av ”meritlösa juridiska argument”.

I arkivet i Georgien säger Amistad-projektet att de oreglerade privata medlen från Center for Tech and Civic Life användes för att betala ”röstskördare”, ersätta dem med vikarier och betala politiska aktivister för att hantera valsedlarna och konsolidera räkningscentran i den urbana kärnan ”för att underlätta förflyttningen av hundratusentals tvivelaktiga valsedlar i hemlighet utan lagligt obligatorisk tvåpartsobservation.”

Provisional ballots are seen in a postal service
Preliminära omröstningar ses i en posttjänstbricka vid Gwinnett County Board of Voter Registrations and Elections office i Lawrenceville, Ga. Den 7 november 2020

Zuckerberg och hans fru, Priscilla Chan, anslog 400 miljoner dollar till Center for Tech and Civic Life för ideella organisationer för att hjälpa till med jurisdiktioner vid pågående val.

”Chans och Zuckerbergs åtagande kommer att säkerställa att varje kvalificerad jurisdiktion som tillämpas kommer att godkännas för de medel de behöver för att säkerställa att alla berättigade medborgare kan rösta säkert och få sin röst räknad”, meddelade ett pressmeddelande från centrumet i förra månaden.

Centret grundades av tidigare chefer och personal vid New Organizing Institute, en progressiv ideell organisation som utbildade demokratiska digitala arrangörer. Centret svarade inte på en begäran om kommentarer.

Zuckerberg och hans företag framkom som ett kraftfullt inflytande i valet 2020, rapporterade The Epoch Times tidigare.

Pengarna från Zuckerberg ledde till att demokratiska fästen i Pennsylvania vidtagit åtgärder för att låta väljarna ”bota” eller fixa, valsedlar som inte togs in i republikanskt dominerade områden, vilket skapade ett tvådelat valsystem, berättade Amistad-projektledaren Phill Kline till The Epoch Times.

”Demokratiska fästen med Zuckerberg-pengar botade faktiskt frånvarande valsedlar som var bristfälliga, i strid med Pennsylvanias lagstiftning, medan republikanska fästen vägrade att ljuga och dessutom inte hade resurser för att bota valsedlar eftersom de inte hade Zuckerberg-finansiering,” sade en fd Kansas justitieminister.

Avtalen mellan Center for Tech och Civic Life och städer, krävde att städerna utvecklade en plan för sina val och överlämnade den till centrumet. Enligt en överenskommelse från den 21 augusti mellan centrumet och staden Philadelphia, som erhölls av The Epoch Times, gick centrumet med på att betala 10 miljoner dollar för att hjälpa staden att köra det allmänna valet mitt under COVID-19-pandemin. Överenskommelsen inkluderade en klausul som gjorde det möjligt för centrumet att avbryta eller hålla inne med en del av pengarna, eller begära om återlämning av hela eller delar av outnyttjade bidragsmedlen om vissa villkor inte var uppfyllda.

Philadelphias stadskommissionärer svarade inte på begäran om kommentarer. Stadskommissionär Al Schmidt sade i ett uttalande i den här veckan: ”Trots lavinen av meritlös rättstvister och felinformation riktade mot vårt valsystem, är jag stolt över att säga att vår republiks födelseplats höll det mest transparenta och säkra valet i Philadelphia historia.”

Election workers count ballotsValarbetare räknar valsedlar i Philadelphia, Pa., 4 november 2020

Valurnor finansierade av centrumet placerades tätt i Delaware County men få uppfördes i de 59 län där Trump vann, sa Kline. De visade också på konsolideringen av vallokaler på ett sätt som berövade rösträtten i republikanska fästen.

”Det är ett fortsatt valsystem finansierat av Zuckerberg där demokrater har alla möjligheter att rösta, inklusive de olagliga möjligheterna att rösta. Och i de republikanska områdena är det svårare eftersom de stängde ner den personliga omröstningen och så vidare. Och det är ett brott mot Bush vs. Gore, det är ett brott mot Equal Protection Clause”.

Liknande frågor, inklusive oro för förvar av röstsedlar som placerats i valurnorna, uppstod i andra stater, berättar Kline. Det fanns till exempel problem i Wayne County, Michigan som uppmanade två röstvärvande styrelsemedlemmar att tveka att intyga valresultatet.

Amistad-projektet lämnade in flera ärenden månader före valet och försökte blockera Center for Tech and Civic Lifes trattning av pengar från Zuckerberg till lokala och statliga regeringar. Enligt projektet gick en del av pengarna också till domare som övervakade valet.

Processerna ledde inte till rättsliga åtgärder före valet. De övervägs fortfarande.

Efter att klagomålen inlämnades sa centret i ett uttalande att det är opartiskt. ”Vi är övertygade om att dessa oseriösa avgifter är utan meriter och ser fram emot att fortsätta detta kritiska bidragsprogram i dessa aldrig tidigare skådade tider”, tillades det.

Flera veckor efter det att klagomålen inlämnades, varnade Louisianas justitieminister Jeff Landry, en republikan, tjänstemän över hela Louisiana för att inte ta emot medel från Center for Tech and Civic Life.

Landry väckte talan ”för att förhindra injicering av oreglerade privata pengar i Louisiana-valsystemet och för att skydda integriteten i valen i staten genom att säkerställa sig mot frätande inflytande av externa pengar på Louisianas valtjänstemän”, enligt handlingarna. De sade att centret inte hade utsett en agent för processtjänsten i Louisiana, men de hade ändå bedrivit affärer i staten i samband med valet den 3 november.

”Oavsett om de tilltalade här kan vara välmenande, har privata pengar av vilket belopp som helst, men särskilt den summa pengar som erbjuds av de tilltalade för att välja kontorister och / eller registratorer, har det en inneboende smygande och korrumperande effekt,” sa Landry.

En annan stämning som lämnades in i Michigan i förra månaden anklagade statssekreteraren Jocelyn Benson, en demokrat, för att tillåta ”partisanister” att blanda sig i valet genom att ge medel till skrifter och distribution av valurnor och andra prestationer. Dräkten heter Center for Tech and Civic Life. Centret kallade rättstvisterna för oseriösa och sade att kärandena ”slösar bort valtjänstemännens tid” på väljarens bekostnad, samtidigt som de är pedantiska med felinformation.”Kategorier:Världspolitik

Etiketter:, , , , ,

%d bloggare gillar detta: