Beslut: Twitter- och Facebookchefer kallas till förhör om censur

Jack Dorsey vittnar under en utfrågning om Twitters transparens och ansvarsskyldighet på Capitol Hill, i Washington den 5 september 2018

 

Igår röstade den amerikanska senatens justitieutskott ja till att kalla Twitters vd Jack Dorsey och Facebooks vd Mark Zuckerberg till förhör om företagens hantering av nyhetsartiklar från New York Post förra veckan.

Utskottets röster blev 12 för och 0 emot att kalla in Dorsey och Zuckerberg. Demokraterna i utskottet hade dock bojkottat mötet i protest mot att utskottet tidigare röstat för att gå vidare med nomineringen av domare Amy Coney Barrett till högsta domstolen.

De båda cheferna kommer att utfrågas om företagens bannlysning och censur av artiklar som påstår att Hunter Biden, son till demokraternas presidentkandidat Joe Biden, haft korrupta affärer med Ukraina och Kina, vilket Epoch Times rapporterat om tidigare.

Stängde ner konto

Dorsey och Zuckerberg fick hård kritik när de i förra veckan stoppade och begränsade spridningen av Hunter Biden-artiklarna. New York Posts twitterkonto stängdes ner, och är fortfarande stängt. Flera av tidningens redaktörer har uppgett att Twitter sagt åt dem att innan de kan använda sitt konto igen måste de ta bort artiklarna om Hunter Biden.

Dorsey meddelade nyligen att Twitter ska ändra sin policy om innehållsbegränsning till följd av motreaktionerna, och skrev på plattformen:

”Det var fel att direkt blockera webbadresser och vi har nu uppdaterat vår policy och vårt sätt att vidta åtgärder. Vårt mål är att försöka lägga till sammanhang, och nu har vi möjligheter att göra det.”

Facebook har sagt att de kommer att fortsätta begränsa räckvidden för artiklarna tills plattformens faktagranskare kan avgöra om påståendena är äkta.

Missbruk av företagsmakt

Den republikanske senatorn Ted Cruz reagerade starkt på Twitters censur av artikeln i förra veckan med tanke på det kommande presidentvalet.

– Det här är störning av valet, och vi är 19 dagar från ett val, sade han till media förra onsdagen.

Cruz menar att Dorsey och Twitter missbrukar sin företagsmakt till att begränsa spridningen av New York Posts rapportering om de påstådda e-mejlen från Hunter Biden, som beskriver lukrativa affärer med bland annat Kinas största privata energibolag samt ytterligare information om hans inblandning i det ukrainska gasföretaget Burisma Holdings.

Både Cruz och Graham säger att de inte vet om New York Posts rapportering stämmer eller inte, men betonar att deras oro handlar om undertryckande och censur.

Bidenkampanjen har förnekat anklagelserna i New York Posts artiklar.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.Kategorier:Världspolitik

Etiketter:, ,

%d bloggare gillar detta: