Säpo riktar sig mot politisk opposition – gränsen mellan bevakningsobjekt och aktörer utanför myndighetens uppdrag ”kan suddas ut”

2020-10-22
Då är jag avstängd från Facebook o Twitter igen i 3 dagar för att ha publicerat uppgifter om Corona… så sprid vad jag publicerar…


Ingen fotobeskrivning tillgänglig.

Regeringen får nu hjälp av bland annat Sverigedemokraterna att genomföra ett förslag där Försvarets radioanstalt (FRA) ska kunna avlyssna alla elektroniska samtal och meddelanden mellan invånare i Sverige. Enligt förslaget är övervakningen nödvändig för att kunna värna den fria åsiktsbildningen i landet och stärka Sveriges säkerhetspolitiska läge. Den så kallade FRA-lagen som infördes för drygt tio år sedan fick redan i sin nuvarande form och innan den röstades igenom omfattande kritik för att vara integritetskränkande.

Det var på torsdagen som Sveriges Radio uppmärksammade att Sveriges makthavare öppnar för att att ge FRA utökade möjligheter att bedriva signalspaning inom Sveriges gränser. I nuläget får FRA endast bedriva avlyssning på trafik som korsar Sverige gräns.

LÄS ÄVEN: Säpo riktar sig mot politisk opposition – gränsen mellan bevakningsobjekt och aktörer utanför myndighetens uppdrag ”kan suddas ut”

Anledningen till att FRA föreslås få dessa befogenheter är att man påstår att polisen inte räcker till och att Sveriges säkerhetspolitiska läge har försämrats. Med hjälp av utvidgad avlyssning menar man med Sverigedemokraterna i spetsen att man ska kunna upprätthålla säkerheten. Kritiker menar dock att övervakningen får en alltmer politisk prägel riktad mot oppositionella åsikter snarare än mot brottslighet.

Samtidigt har regeringen föreslagit att också polisen ska få utökade verktyg för att spionera på medborgarna. Bland annat ska myndigheten med hjälp av så kallade trojaner ta över privata datorer och styra deras inbyggda kameror och mikrofoner.

LÄS ÄVEN: Regeringen vill ge polisen nya spionverktyg – ska kunna ta kontroll över hemdatorers kameror och mikrofoner

Den 1 april i år trädde en ny lag i kraft som ger polisen rätt till mer omfattande hemlig dataavläsning jämfört med tidigare. Kritik har riktats mot att lagen inte har kommunicerats korrekt till medborgarna och är betydligt mer långtgående än vad beslutsfattarna gett sken av.

LÄS ÄVEN: Hemlig dataavläsning går längre än vad många tror – advokat jämför med Orwells 1984

I ett tidigare steg utökades polisens befogenheter för dataavläsning redan 2017. Motiveringen var att myndigheten mer effektivt måste kunna bekämpa terrorismen.

LÄS ÄVEN: Polisen får använda hemlig dataavläsning


Så blir du avlyssnad av regeringen i hemmet – med stöd av SD

Det var på torsdagen som Sveriges Radio uppmärksammade att Sveriges makthavare öppnar för att att ge FRA utökade möjligheter att bedriva signalspaning inom Sveriges gränser. I nuläget får FRA endast bedriva avlyssning på trafik som korsar Sverige gräns.

LÄS ÄVEN: Säpo riktar sig mot politisk opposition – gränsen mellan bevakningsobjekt och aktörer utanför myndighetens uppdrag ”kan suddas ut”Kategorier:Svensk politik

Etiketter:,

1 svar

  1. info ang PSI – ESP Wars: East & West – https://www.amazon.com/ESP-Wars-East-Edwin-May/dp/1941408796
    Ryska version i samarbete av GRU-KGB och CIA – Пси-войны: Запад и восток. … … о (Russian Edition)

    Gilla

%d bloggare gillar detta: