Angående Estonia: Sverige har inte varit ärlig mot oss!

Evelyn Sepp

29.09.2020
Kristjan Kallaste, Andrew Whyte
https://news.err.ee/1140786/estonia-sinking-investigation-initiator-sweden-has-not-been-honest-with-us

Den svenska staten har inte varit ärlig mot Estland efter den första utredningen av MS Estonias förlisning, säger Evelyn Sepp, initiativtagaren till utredningskommittén 2005.

Skaparna av en dokumentär om katastrofen 1994 hävdar att de har hittat ett stort hål i skeppets skrov. Enligt filmskaparna stöder deras resultat teorin om att ett hål i fartygets skrov bidrog till att fartyget sjönk snabbt, inte bara av att bogvisiret fallit bort som enligt den officiella utredningsrapporten från 1998. Hittills har denna ”hålteori” avvisats av tjänstemän.

Evelyn Sepp berättade för ETV:s aktuellt ”Ringvaade” på måndagen att resultaten inte är förvånande, inte heller är det någon ny information som sådan, eftersom många källor och videor tidigare har bevisat hålets existens, sa hon. Hon tillade att varken en internationell utredningskommitté eller Estlands representanter någonsin har sett ett adekvat urval av bevis på hur färjan sjunkit.

Sepp sa: ”Bevisen som har använts för att dra slutsatser har förvrängts och det finns ingen klar förståelse för varför många av vittnesmålen inte har beaktats, eftersom de skulle bevisa en annan version.”

Hon tillade: ”När det gäller de officiella filmerna som användes som bas för den internationella undersökningskommittén (2005 – o därefter.) de manipulerades, de klipptes också, och Riigikogus specialkommitté har fått en ganska grotesk översikt över filmprocessen. Det vill säga medan den faktiska representanten från Estland fanns på vrakplatsen för den officiella utredningen, skickades han till sängs medan de genomförde dykningarna i de faktiskt känsliga områdena. Och jag kommer inte att tala om resten. Manipuleringarna i bilderna är tidsstämplade. ”

En ny undersökning av katastrofen borde inte vara en rent teknisk uppföljning för att bekräfta befintliga bevis, utan snarare en helt ny utredning, sa hon.

”Och fartygets skrov bör faktiskt ses som främsta bevis. Genomför en detaljerad undersökning av skrovet, eftersom det är nyckelplatsen. Och eftersom vi aldrig har fått en fullständig översikt, har vi ingen omständighet att förlita oss på som skulle bevisa det ena eller det andra.

Margus Kurm, chef för regeringens undersökningskommitté som undersökte sänkningen 2005-2009, sa på måndagen att svenska representanter inte längre går att lita på när det gäller Estonias förlisning.

Sepp instämde: ”Låt oss tänka på omständigheterna 1994. Lite mindre än en månad tidigare var Sverige vår huvudsakliga partner och beskyddare, tack vare vilka ryska styrkor avlägsnades från Estland. Den känslomässiga kopplingen måste ses och förstås i sammanhanget för den tiden. För det andra har Estland inte varit – och kanske fortfarande inte är – en fullvärdig partner för Sverige, utan snarare en fattig ”brorson” som måste få veta hur man ska agera och kan manipuleras genom att använda sig av den så kallade äldre släktingens rätt.”

Hon fortsatte: ”Det finns inget att göra, men den svenska staten har inte varit ärlig mot oss från början, både offentligt och med tanke på Estlands intressen. Frågan är nu om vi låter denna situation fortsätta. Låter vi oss bli lögnaktigt behandlade igen, bli skedmatade med bevis, möjliggöra det faktum att Sverige har genomfört utredningar utanför den officiella rapporten för att täckas över; att hon (MS Estland – red.) användes för att transportera militär utrustning och i verkligheten under fler än de bekräftade två dagarna, Gud vet hur mycket mer. Allt detta är ett strängt brott mot internationell lag.Kategorier:Svensk politik, Världspolitik

Etiketter:,

%d bloggare gillar detta: