Vatikanskandalen, hundratals miljoner euro gömda i schweiziska banker

Fredag ​​2 oktober 2020
https://www.affaritaliani.it/cronache/scandalo-vaticano-centinaia-di-milioni-di-euro-nascosti-in-banche-svizzere-697569.html?fbclid=IwAR2OUsNYfgMTdssTZPhFffk2dQExwcU1hEnb5rwpm9ckNq42sU5tTLWfgJU
Översatt från italienska med google.

Det finns också ett spår som leder till Australien, en misstänkt 700 000 euro överföring. Det kan ha något att göra med kardinal Pell, anklagad för pedofili.

Vatikanskandalen, hundratals miljoner euro gömda i schweiziska banker

Vatikanskandalen, hundratals miljoner euro gömda i schweiziska bankerVatikanskandalen slutar inte ge nya vändningar. Utredarna följer nu de schweiziska bankernas ledning, de pengar som stulits från heliga stolen finns där. Man talar om oberäkneliga siffror. Det finns en verklig dossieraktivitet av några prelater bakom vändpunkten för utredningen som ledde till att monsignor Angelo Becciu avgick. Monsignorer – men också tjänstemän vid Vatikanens statssekretariat – som skulle ha behållit dokument om fastighetsinvesteringar och om förflyttning av bytesräkenskaper.

Pell still faces civil suits over abuse | Eyre Peninsula Tribune | Cleve, SAGeorge Pell

Kontrollerna – läser Corriere della Sera – gäller många överföringar, inklusive en på 700 000 euro som den tidigare suppleanten skulle ha genomfört på ett australiensiskt konto. Och det räckte för att utlösa kontrollerna. Det var faktiskt i Australien som en av Becciu ”fiender”, montsignor George Pell, prövades och sedan frikändes för pedofili. Och nu kontrollerar vi om han faktiskt beställde betalningen och vem mottagarna är.

Cardinal Angelo Maria Becciu during the traditional Courtesy Vist to the  new Cardinals, Vatican City, Stock Photo, Picture And Rights Managed Image.  Pic. TIE-SCA280618-208 | agefotostock  Fabrizio Tirabassi Archivi - Il Giornale Popolare
Angelo Becciu             Fabrizio Tirabassi

Av denna anledning – förklarar Repubblica – med ett brev på 12 sidor där de bad de schweiziska myndigheterna att sikta igenom alla konton för skandalens huvudpersoner. Mäklare, finansiärer och tjänstemän vid statssekretariatet som Fabrizio Tirabassi. För utredarna är han en av nyckeltalen: ”han gav sitt bidrag till genomförandet av Gutt Sa-operationen som slutade med ett utlägg på 15 miljoner euro utan någon rimlig ekonomisk motivering”.

Det är han – fortsätter Repubblica – som personligen har följt manövrerna i det luxemburgska företaget som ägs av Gianluigi Torzi och domarna tror inte på honom när han påstår sig ha blivit lurad. Eftersom Tirabassi, som har arbetat för Vatikanen i 30 år, är en behörig revisor och är ”mycket aktiv i att föreslå investeringar med statssekretariatets medel till olika kapitalförvaltare och etablera aktiviteter med dem också i personlig egenskap”.

Kardinal Angelo Becciu – förklarar Repubblica – följer den kontinuerliga läckan av nyheter om honom från sin lägenhet. I går, genom sin advokat Fabio Viglione, reagerade han på de uttalanden som pressen tillskrivit Monsignor Perlasca. Kardinalen uttryckte ”förvåning och smärta, fördömande den uppenbara falskheten”, säger Viglione. Och återigen: ”Hans Eminence avvisar bestämt alla slags anspelningar på fantomprivilegierade relationer med pressen, som skulle användas för ärekränkande syften mot höga prelater”. Till och med Mauro Carlino, tidigare sekreterare för Becciu, förnekade genom sina advokater ”att han någonsin hade gjort anklagelser mot kardinalen, att han hade öppnat sig med utredarna efter utvisningen från den diplomatiska kåren och att han ångrade sig, efter att alltid ha opererat legitimt.Kategorier:Världspolitik

Etiketter:, , , ,

%d bloggare gillar detta: