Kändisstiftelsen ”Min Stora Dag” lade 15 miljoner på löner, hyror och administration

86 procent av alla insamlade medel går till barnen, enligt stiftelsen. I verkligheten är det inte ens hälften

:Olof Svensson
2020-09-25
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/56Vlmm/kandisstiftelsen-lade-15-miljoner-pa-loner-hyror-och-administration

Kungligheter, kändisar och idrottsstjärnor marknadsför ”Min stora dag”.

Stiftelsen samlade in 28 miljoner kronor förra året – 86 procent går enligt hemsidan till barn.

I verkligheten är summan inte ens hälften.

Prinsessan MadeleineDanny Saucedo och Tobbe Trollkarl är några av kändisarna som är knutna till stiftelsen ”Min stora dag”.

Stiftelsens verksamhet går ut på att se till så att sjuka barn får en önskan uppfylld. Det kan vara en träff med idrottsidolen, besök på en djurpark eller en biokväll.

De senaste åren har stiftelsen årligen samlat in närmare 30 miljoner kronor genom gåvor och bidrag. 2019 var summan 28 miljoner kronor, det allra mesta gåvor från allmänheten.

Stiftelsen skriver på sin hemsida att av alla medel som samlades in förra året gick hela 86 procent till barnen. Uppgiften illustreras med en hög mynt där endast de översta uppges gå till administration och insamling.

Kontor vid Stureplan

Det som inte framgår lika tydligt är att 11 miljoner kronor gick till löner och sociala avgifter. Ytterligare 2 miljoner kronor gick till hyror av kontorslokaler och kontorsutrustning. ”Min stora dag” har sin verksamhetsadress på Östermalm i Stockholm, ett stenkast från Stureplan men kontoret ligger i Vasastan.

2019 var kostnaden för löner, hyror, administration och insamling 15 miljoner kronor – alltså mer än hälften av de insamlade 28 miljonerna.

Generalsekreterare Jennifer McShane vill inte svara på frågor på telefon utan ber Aftonbladet att mejla. På frågan varför de skriver att 86 procent går till barnen på hemsidan svarar hon dock att det är ”pengar som går till verksamheten”.

Det är inte så det står på hemsidan?

– Jag tror att man verkligen förstår. Jag svarar dig jättegärna på mejl. 

”Verksamhetskostnader”

I ett mejlsvar skriver Jennifer McShane att de 86 procenten är ”direkta ändamålskostnader”. Hon tycker inte det är missvisande att det också innefattar löner och hyror.

Alla följdfrågor hänvisar hon till Svensk insamlingskontroll.

Svensk insamlingskontroll granskar 90-konton, vilket ”Min stora dag” har. Enligt reglerna ska 75 procent av pengarna som samlas in gå till ändamålet. Det behöver dock inte strida mot reglerna att räkna löner och lokalhyra till ändamålet, enligt Svensk insamlingskontrolls kanslichef Lena Hörnblad.

Vad säger du om att stiftelsen lägger ungefär hälften på löner, sociala avgifter och hyror?

– Om det är så att dessa omkostnader ingår i organisationens ändamål ska de också tas upp som ändamålskostnad. Då deras ändamålsuppfyllelse under de senaste tre åren varit i snitt 92 procent uppfyller de våra krav. 

Rättelse: Efter artikeln publicerats skriver stiftelsen ”Min stora dag” i ett mejl att det också ingår kostnader för lön i posterna ”administrationskostnader” och ”insamlingskostnader” på sammanlagt 2,9 miljoner kronor. Kostnaden för löner, hyror, administration och insamling är därmed 15 miljoner och inte 18 miljoner som det tidigare stod i artikeln. Stiftelsen skriver också att kostnaden för leasing sträcker sig fram till 2023. Det är dock bokfört under 2019. 

Prinsessan Madeleine på besök på Min stora dags kontor.

FAKTA

Det här är ”Min stora dag”

  • Stiftelsen Min stora dag startades 2000 och har som syfte att samla in pengar till sjuka barn.
  • Stiftelsen samarbetar enligt hemsidan med alla universitets- och barnkliniker. Den har flera kända så så kallade ambassadörer knutna till sig, bland andra artisten Danny Saucedo och skidåkaren Frida Hansdotter. Prinsessan Madeleine är ”beskyddare” av stiftelsen och styrelseordförande är advokaten Biörn Riese.
  • Stiftelsen har enligt årsredovisningen 18 anställda.
  • Generalsekreteraren Jennifer McShanes lön och pensionskostnader uppgick förra året till 1,2 miljoner kronor.
Jennifer McShane, generalsekreterare för stiftelsen.

FAKTA

Generalsekreterare Jennifer McShanes svar:

”Min Stora Dags mål är att kunna hjälpa och sprida glädje till barn med allvarliga sjukdomar och diagnoser. Vi når i dag cirka 5 000 barn per år. De 86 procenten av våra insamlade medel 2019 är direkta ändamålskostnader som är avgörande för att barnen ska kunna få Stora Dagar och för att de ska bli till.   

Uträkningen är enligt föreskrifter från Svensk Insamlingskontroll. Vi följer deras anvisningar och föreskrifter, samt granskas noggrant av dem varje år. Granskningen är oerhört viktig och säkerställer att vi och vår bransch håller en hög kvalitet. Vi granskas också av branschorganisationen för tryggt givande, GIVA Sverige och auktoriserad revisor årligen.

Leasingkostnader som du nämner gäller kontorsutrustning och delar av lokal att husera i, för att kunna organisera de Stora Dagarna för cirka 5 000 barn per år. Exempel på leasing är en kopiator som vi har på kontoret eftersom vi vill spara på dyra tryckkostnader (information till barn och föräldrar t ex.)”Kategorier:Svensk politik

Etiketter:

%d bloggare gillar detta: