Nu har försvarsmakten drabbats av rysskräck igen! Det är skarp insats

Försvarsmakten: Det här är ingen övning – utan en skarp insats

:Christina Nordh
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/P9WE4J/forsvarsmakten-det-har-ar-ingen-ovning–utan-en-skarp-insats

Nära svenska gränsen finns rysk militär med 6 000 man.

Sedan i måndags har svenska försvaret höjt beredskapen.

– Det här är ingen övning, ingen beredskapskontroll, utan en skarp insats, säger Försvarsmaktens insatschef viceamiral Jan Thörnqvist till Dagens Nyheter.

Ryska landstigningsfartyg passerade öster om Gotland under tisdagen under den stora ryska militärövningen som pågått sedan i går, måndag. Det i kombination med det oroliga läget i Belarus efter valet gör att den svenska försvarsmakten är mitt inne i en beredskapsinsats i mellersta och sydöstra Östersjön. Förstärkningar sker enligt uppgift till sjöss, i luften och på Gotland för att samla information och bedöma läget.

– Vi drog igång med anledning av den verksamhet som bedrivs i Östersjön med den ryska övningen som pågår mellan den 24 och 28 augusti och all den uppståndelse som den drar till sig i form av andra länders enheter, säger Jan Thörnqvist till DN.

Anledningen till insatsen är ”den omfattande militära verksamheten som pågår i östersjöregionen.”

Försvarsminister Peter Hultqvist säger till tidningen:

– Regeringen står bakom Försvarsmaktens agerande. Vi har över tid ett försämrat säkerhetsläge och just nu har vi oroligheter i Belarus och vi följer oerhört noga hur det utvecklar sig.

Karlis Neretnieks, generalmajor och tidigare rektor för Försvarshögskolan, är numera pensionär, men håller sig uppdaterad om den militära och säkerhetspolitiska utvecklingen i Östersjöområdet.

– Som jag tolkar det har övningen två skäl. Att skicka signaler till väst: ”Lägg er inte i vad som pågår i Belarus”. Det andra är att man målar upp ett utländskt hot som ska motivera åtgärder som att kalla in reservister. Det ger utrymme för ytterligare ökad repression i Belarus, säger han till Aftonbladet.

Karlis Meretnieks.

– Sverige reagerar på mer aktivitet i Östersjöområdet, som Försvarsmakten gjort på ett förtjänstfullt sätt. Det är ytterst sällan vi har höjt beredskapen i Sverige. Det är intressant att man säger det rakt upp och ner att det beror på omvärldsläget. Jag tycker att det är mycket bra, då har man fattat att försvarsmakten är ett säkerhetspolitiskt instrument som man kan spela med.

Den här övningen började i måndags. För knappt två veckor sedan, 3–12 augusti genomförde ryssarna militärövningen ”Ocean Shield”. Är det inte ovanligt med två ryska övningar så nära inpå?

– Nej, däremot hade Ocean Shield ett ovanligt upplägg. Först krigade man i Östersjön och genomförde offensiva operationer, även landstigningsoperationer – och det är klart intressant för oss.

– Sedan for fartygen ut till Nordsjön. Det är väldigt intressant, för då har vi en direkt koppling till att hindra Nato att tillföra förstärkningar till Sverige, Norge och Nordeuropa. När man tittar på upplägget till Oceans Shield ska man ha det i bakhuvudet, att det här syftade till något mer än att bara kriga i Östersjön.

Karlis Neretnieks menar att den pågående ryska övningen kan vara ett sätt att dölja att något annat händer i Belarus.

– Man kan till exempel dölja att man för in förband eller personal i Belarus. När man genomför en stor övning så uppstår ett brus, då är det svårt för utomstående att se vad som döljer sig i det. Då får de lite mer handlingsfrihet, säger Karlis Neretnieks.

Marktrupper på Gotland i försvarsmaktens beredskapsinsats kring Östersjön.Kategorier:Svensk politik, Uncategorized

Etiketter:,

%d bloggare gillar detta: