Fd FBI-advokat skyldig i det första straffrättsliga fallet till följd av Ryssland-utredningen

Kevin Clinesmith

Kevin Clinesmith

August 14, 2020

https://www.lawofficer.com/ex-fbi-attorney-to-plead-guilty-in-first-criminal-case-arising-from-investigation-of-russia-probe/

Fd FBI-advokaten Kevin Clinesmith kommer att åberopa sig skyldig till att ha gjort ett felaktigt uttalande i det första brottmål som uppstod av den amerikanska advokaten John Durhams granskning av utredningen gällande kopplingen mellan Ryssland och Trump-kampanjen 2016, berättar två källor nära saken till FOX News.

Clinesmith hänvisades för potentiellt åtal av justitieministeriets generalinspektör, som genomförde sin egen granskning av Ryssland-utredningen.

Specifikt anklagade generalinspektören Clinesmith, men nämnde inte honom vid med namn, för att ha förändrat ett e-postmeddelande från den fd Trump-kampanjrådgivaren Carter Page genom att säga att han ”inte var en källa” för en annan myndighet. Page har sagt att han var en källa för CIA. DOJ förlitade sig på det påståendet när de lämnade in en tredje och sista ansökan om förnyelse 2017 för att ha tjuvlyssnat på Page enligt lagen om övervakning av utländska underrättelser.

Clinesmith kommer att ställas till svars vid den federala domstolen i Washington och förväntas åtalas för att ha gjort ett felaktigt uttalande, berättade hans advokat Justin Shur till The Associated Press

”Kevin beklagar djupt att han har ändrat e-postmeddelandet. Det var aldrig hans avsikt att vilseleda domstolen eller hans kollegor eftersom han trodde informationen som han vidarebefordrade var korrekt. Men Kevin förstår vad han gjorde var fel och accepterar ansvar, ”sa Shur senare i ett uttalande.

Justitiedepartementets åtalsdokument uppgav att Clinesmith ”villigt och medvetet gjort och använt ett felaktigt skrivande och ett dokument, och visste att innehållet var ett väsentligt falskt, fiktivt och bedrägligt uttalande och var ett inträde i en frågan till verkställande myndighetens jurisdiktion och domstolsgren för USA:s regering. ”

Dokumentet sade att han ändrade en annan tjänstemans e-postmeddelande från juni 2017 för att säga till Page (kallas ”Individuell nr 1”) var ”inte en källa” när det ursprungliga e-postmeddelandet inte innehöll dessa ord, rapporterade FOX.

Inlämningen sa att en annan tjänsteman tog Clinesmiths ändrade e-post, förlitade sig på den och undertecknade och lämnade in den förnyade FISA-ansökan till FISA-domstolen.

”Ansökan om FISA # 4 inkluderade inte individen # 1: s historia eller status hos OGA [andra myndighetsorgan],” läste dokumentet.

Durham utnämndes av riksadvokaten Bill Barr ifjol för att undersöka ursprunget till FBI:s ursprungliga Rysslands-undersökning, strax efter att fd specialrådet Robert Mueller avslutade sin årslånga utredning om huruvida kampanjen samverkade med ryssarna för att påverka presidentvalet 2016.

Durhams tidslinje fokuserades på juli 2016, då FBI:s ursprungliga Rysslands-utredning inleddes, genom utnämningen av Mueller i maj 2017.

Muller-utredningen gav inga bevis för kriminell konspiration eller samordning mellan Trump-kampanjen och ryska tjänstemän under valet 2016.

Utvecklingen på fredagen kommer mitt i många spekulationer, och till och med ett tips från Barr, som på Fox News ”Hannity” sade att det skulle bli en ”utveckling” i utredningen, och sade retsamt att det inte skulle vara en ”jordskred, ”men skulle vara” en indikation på att saker går vidare i rätt takt som dikterats av fakta i denna utredning.”

”Det är två olika saker som händer,” sa Barr. ”Jag sa att det amerikanska folket måste få veta vad som faktiskt hände, vi måste få berättelsen om vad som hände 2016 och ’17. Det kommer att göras. ”

Barr sade också att ”om människor korsade linjen, om personer som är involverade i denna verksamhet kränker straffrätten, kommer de att anklagas.”

Barr utropade Durham som en ”oberoende” och ”mycket erfaren” man och sa att hans utredning ”strävar efter”, trots förseningar som han delvis skyllde på coronavirus-pandemin.

President Trump noterade fallet högst upp på en presskonferens på fredagen och kallade individen ”korrupt” och förutspådde att åtal är ”bara början.”

”Faktum är att de spionerade på min kampanj och de fastnade. Och ni kommer att få höra mer, sa han.

Under tiden förra månaden rapporterade FOX News att ett avklassificerat dokument avslöjade att FBI-agenten som levererade en defensiv briefing om valstörningar i Trump-kampanjen i augusti 2016 ”aktivt lyssnade” på vissa ämnen – och använde dem som en ”täckning” för att övervaka dåvarande-kandidaten Donald Trump och Michael Flynn, en källa som är bekant med dokumentet sa.

Agenten som levererade briefingen var Joe Pientka. Pientkas anteckningar följde en briefing den 17 augusti 2016 till den dåvarande kandidaten Trump, Michael Flynn och Chris Christie, ”till stöd för ODNI-orienteringar till de amerikanska presidentkandidaterna och två av deras rådgivare.”

Dokumentet daterades 30 augusti 2016 och arkiverades under ”Crossfire Hurricane”, FBI:s kodnamn för sin utredning av huruvida Trump-kampanjen samverkade med ryssarna för att påverka valet 2016; ”Crossfire Razor”, FBI:s kodnamn för utredningen av Michael Flynn; “Russia Sensitive Investigative Matter,” and FARA, the Foreign Agents Registration Act.

I dokumentet uppgavs att Clinesmith och FBI-tjänstemannen Peter Strzok ”godkände” Pientkas anteckningar.Kategorier:Uncategorized, Världspolitik

Etiketter:,

%d bloggare gillar detta: