Domstol i USA vill höra man i Sverige om 11 september


Magnus Vasell

3 jul, 2020
https://www.gp.se/nyheter/v%C3%A4rlden/domstol-i-usa-vill-h%C3%B6ra-man-i-sverige-om-11-september-1.30867839?fbclid=IwAR0lEkCNUrEss6JlSVt0DmIFkORMFvh6JGNOx9c1lyzq3T_abz3seXY3GDI

Terrorattentaten i USA den 11 september 2001 kan ha svensk koppling. Det är nyhetssajten Doku som uppger att en amerikansk domstol begärt att få förhöra en man som bor i Sverige och som anses ha hjälpt två av terroristerna med praktiska saker, som att boka flyglektioner. Mannen, som är i 40-årsåldern, ska höras som vittne i en civil rättsprocess.

Snart 19 år efter terrorattentatet som för alltid chockade världen pågår omfattande juridiska processer där flera amerikanska advokatbyråer företräder anhöriga till dödsoffren och andra personer som på olika sätt drabbades av terrordåden.

Totalt dödades närmare 3 000 människor sedan nitton flygkapare från terrornätverket al-Qaida den 11 september 2001 tog kontroll över fyra passagerarplan. Två av planen kraschade in i World Trade Center i New York, ett plan slog ner i Pentagons byggnad i Virginia där försvarsdepartementet residerar och ett plan störtade på en åker i Pennsylvania.

Avslöjar koppling till man i Sverige

Nu avslöjar den svenska nyhetssajten Doku att det i utredningarna finns en koppling till en man i 40-årsåldern som bor i Sverige med skyddad identitet.

Khalid al-Midhar och Nawaf al-Hazmi, två av flygkaparna.

Enligt den begäran som kommit från en amerikansk domstol, och som Doku tagit del av, framgår att mannen bodde i USA före attentaten 2001

Han ska då ha hjälpt Nawaf al-Hazmi och Khalid al-Midhar som var två av flygkaparna från al-Qaida på det plan som kraschade in i Pentagon.

– Hjälpen ska bestått av utbildning i engelska, att ordna bostad och ekonomi och få dem att anpassa sig till det amerikanska samhället. Han ska också har hjälpt dem att att skriva in sig på flygskolor.

Det berättar journalisten och författaren Magnus Sandelin som under många år granskat olika kopplingar till våldsbejakande extremism och som skrivit artikeln i Doku.


Från sidan Doku:

Mannen som den amerikanska domstolen nu vill höra ska enligt begäran personligen ha känt två saudiska regeringsanställda som bodde i USA vid den här tiden, bland annat en saudisk diplomat som också var verksam som imam vid en moské utanför Los Angeles. Enligt anklagelserna ska de två saudierna ha upprättat ett stödnätverk för al-Hazmi och al-Midhar och gett mannen i uppdrag att hjälpa de två terroristerna att komma tillrätta i USA.

I den officiella amerikanska rapporten om terrorattackerna den 11 september, den så kallade 11 septemberrapporten (Final Report of the National Commission on Terrorist Attacks upon the United States) som publicerades 2004, omnämns mannen som ”en viktig medhjälpare” till de blivande flygkaparna al-Hamzi och al-Midhar. Enligt rapporten greps han efter den 11 september först som ett viktigt vittne och sedan på anklagelser om brott mot invandringslagarna. Han deporterades dock till Jemen 2004 efter att åklagaren vägrat åtala honom på anklagelser som byggde på påstådda medgivanden som han ska ha gjort i fängelset.

Har nekats svensk medborgarskap

Enligt den begäran om rättshjälp som förra året kom till Sverige från domstolen i New York ska mannen alltså inte höras som misstänkt för 11 septemberattentaten, utan som vittne i den civila rättsprocessen mot den saudiska staten och ett antal utpekade individer.

Svenska myndigheter har bistått den amerikanska domstolen. Ett förhör med mannen skulle ha hållits i en svensk tingsrätt i början av mars i år, men blev inställt då domstolen inte lyckades delge mannen en kallelse. Förhöret har nu skjutits upp till i höst.

Enligt uppgifter från Migrationsverket som Doku har begärt ut så ansökte mannen om uppehållstillstånd i Sverige första gången i juni 2011. Nästan tre år senare beviljades han ett ettårigt uppehålls- och arbetstillstånd. I februari 2016 beviljades han permanent uppehållstillstånd i Sverige. Två gånger, 2016 och 2017, har han ansökt om svenskt medborgarskap men fått avslag.


Advokat Björn Tude är ombud i Sverige för de amerikanska målsäganden som driver rättsprocessen. Han vill dock inte svara på några frågor om fallet.

-Jag kan inte säga något, varken nu eller senare, säger han.

Genom sitt juridiska ombud, advokat Roba Azzam, meddelar mannen att han ”på grund av målets karaktär” väljer att inte kommentera sin inställning till vittnesmålet eller hur han ställer sig till den pågående processen i Sverige. Han vill förtydliga att han inte är misstänkt för något brott, utan han är begärd att höras som vittne i en civilrättslig tvist som pågår i USA.

Han meddelar också att han tidigare har vittnat i frågan i USA och att detta resulterade i att han utsattes för repressalier och inhuman behandling på grund av hans tidigare givna vittnesmål, och hans förhoppning är att det han genomlidit inte ska återupplevas och att hans privatliv skall respekteras trots den rättsprocess som pågår. Han kommer dock, meddelar han genom advokaten, att precis som tidigare vara laglydig och samarbeta med myndigheter när detta är påkallat.

Ett passagerarflygplan kraschade in i den södra sidan av

Federal domstol i New York

Magnus Sandelin har bland annat tagit del av den begäran om rättshjälp som en domare vid en federal domstol i New York för drygt ett år sedan skickade till det svenska justitiedepartementet med syfte att under ed förhöra en man boende i Sverige. Mannen som är i 40-årsåldern tros ha viktig information om eventuella kopplingar mellan Saudiarabien och terrorattentaten.

– Enligt begäran ska mannen inte höras som misstänkt för inblandning i attentaten den 11 september utan som vittne i den civila rättsprocessen mot den saudiska staten och ett antal utpekade individer, säger Magnus Sandelin.

Från svenskt håll har man sagt ja till att bistå den amerikanska domstolen. Förhör med mannen skulle ha skett i en svensk tingsrätt i våras men fick ställas in eftersom domstolen inte lyckades delge mannen. Därefter har coronapandemin försenat förhöret som nu är planerat att hållas till hösten.

New Yorks brandmän hade ett svårt och riskabelt uppdrag vid attentatet, flera brandmän omkom.

Upprättat stödnätverk för flygkaparna

Det som enligt begäran gör den amerikanska domstolen särskilt intresserad av mannen i Sverige är att han ska ha känt två saudiska regeringsanställda som bodde i USA, en av dem en saudisk diplomat som också var verksam som imam vid en moské utanför Los Angeles. Enligt anklagelserna ska de två saudierna ha upprättat ett stödnätverk för flygkaparna al-Hazmi och al-Midhar och gett mannen i uppdrag att hjälpa de två terroristerna att komma tillrätta i USA.

I den officiella amerikanska rapporten om terrorattackerna den 11 september nämns mannen i Sverige som ”en viktig medhjälpare” till de blivande flygkaparna.

– Man kan väl säga att han inte är okänd för amerikanska myndigheter, det finns många obesvarade frågor kring hans person och kring hans agerande, säger Magnus Sandelin.

Kan du säga något om hans trovärdighet?

– Det är svårt eftersom jag inte träffat honom personligen. Men det finns viss tyngd i hans berättelse, säger Magnus Sandelin.

Enligt Doku meddelar mannen genom sitt juridiska ombud att han ”på grund av målets karaktär” inte vill kommentera sin inställning till vittnesmålet eller hur han ställer sig till den pågående processen i Sverige. Han förtydligar att han inte är misstänkt för något brott utan är begärd att höras som vittne i en civilrättslig tvist som pågår i USA.


Relaterat:

Tidigare publicerat gällande 9/11Kategorier:Uncategorized, Världspolitik

Etiketter:, , ,

2 svar

 1. 9/11 var en kontrollerad rivning och inget annat.

  Med vänlig hälsning
  Mikael Möller

  Gilla

  • Se gärna videon September Clues av Simon Shack, en rejäl ögonöppnare.

   Fanns inga dödsoffer, tornet var tomt.
   Eliten spelar på en ovänd karmalag.

   Gilla

%d bloggare gillar detta: