Därför rasar regeringen ihop – ”Men först vill MP ha en seger”

Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

Av Ana Cristina Hernández Publicerad 30 juni, 19:23

Uppdaterad 01 juli, 08:13
https://www.fplus.se/darfor-rasar-regeringen-ihop-men-forst-vill-mp-ha-en-seger/a/dO6bKjutm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=fplus_morgonkoll&utm_term=fplus_morgonkoll
Miljöpartiet kan hoppa av regeringen. Bakgrunden är osämja i migrationsfrågan och att Socialdemokraterna har hållit partiet utanför viktiga förhandlingar. MP-veteranen Carl Schlyter menar att MP bara lämnar efter att först ha gjort avtryck i en viktig fråga och där tagit en ”seger”.

Relationen mellan de två regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet är värre än någonsin. Nu finns det en risk att MP lämnar regeringen. Bakgrunden är den pågående uppgörelsen inom den parlamentariska migrationskommittén, där Socialdemokraterna i förra veckan lämnade ett bud om en stramare migrationspolitik.

Under fredagen hade dessutom S förhandlingar med de fyra borgerliga partierna om migrationspolitiken – utan att varken MP, SD eller V fick vara med.

Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, säger till fPlus att det var förödmjukande för MP att befinna sig utanför diskussionerna.

– Det är väldigt ovanligt, nästan unikt, att ett regeringsparti ställs utanför. Samtidigt är det inte helt oväntat. Inom S finns det en stark opinion som vill se en bred uppgörelse om migrationspolitiken med oppositionen. För att det ska vara möjligt måste man närma sig Moderaterna. Det har varit ett krav från Liberalerna och Centerpartiet, säger Tommy Möller.

I diskussionerna om migrationspolitiken har Moderaterna även krävt skriftliga garantier på hur överenskommelsen ska kunna klubbas i riksdagen även om regeringen inte skulle vara överens.

– Vi är beredda att diskutera och kompromissa med Socialdemokraterna, men då vill vi på förhand veta att det är på riktigt, en skarp överenskommelse. Det ska inte vara något som man sedan tar till regeringen för att se om Miljöpartiet också kan ställa upp på den linjen, säger moderatledaren Ulf Kristersson i en intervju i P1 Morgon.

”Måste lämna med en seger”

Exkluderingen från förhandlingarna och förslagen om den stramare migrationspolitiken är något som har fått flera miljöpartister att rasa och under helgen hade partiet flera krismöten.

Enligt Carl Schlyter, tidigare MP-riksdagsledamot och numera kampanjarbetare på Greenpeace, finns det en stor grupp inom MP som vill lämna regeringen. Till fPlus säger han att S hantering av MP tyder på dåligt arbetsklimat.

– Ett gott arbetsklimat är inkluderande, inte exkluderade. Det vet vilken chef som helst, säger han.

Carl Schlyter säger att en stor anledning till dagens konflikt mellan MP och S är att Socialdemokraterna inte har bestämt sig för vilket parti det vill vara.

– Ska S bygga sin maktbas på konservativa flyktinguppgörelser och industri utan framtidsutsikter, där vi importerar råolja och exporterar fossila raffinerade produkter, eller på en modern industrination med kreativa näringar?

Nyligen meddelade Mark- och miljööverdomstolen att Preemraff får tillstånd att bygga ut verksamheten i Lysekil. MP har kämpat med näbbar och klor för att stoppa utbyggnaden som partiet menar innebär en kraftig ökning av koldioxidutsläppen. Lokala socialdemokrater har däremot hela tiden varit för och pekat på de för regionen viktiga arbetstillfällena. En inställning som även ledande socialdemokrater haft, enligt källor till fPlus.

Nu säger Carl Schlyter till fPlus att en av anledningarna till att MP troligast ändå inte kommer att lämna regeringen, i alla fall inte ännu, är att partiet först måste ha med sig en ”seger i bagaget”. Att stoppa utbyggnaden av Preemraff är just en stark kandidat till den segern.

– Om man ska lämna regeringen måste man göra det med en seger som visar att man har gjort nytta under tiden. Annars kommer ingen att förstå varför man satt där. En av den här mandatperiodens viktigaste frågor är att inte ge tillstånd till Preemraff att öka utsläppen. En regering som vill vara ledande i klimatarbetet kan inte godkänna massiva utsläppsökningar. Sen när flyktingpolitiken avgörs i höst får man se hur förslaget där ser ut.

Olika syn på mycket

På tisdagen uppdagades det att S har lovat att i veckan ge besked till de borgerliga partierna om hur de ska runda MP i riksdagen i migrationsfrågan. Det säger källor till Expressen. Bland annat kan detta lösas genom att opolitiska tjänstemän flyttar från regeringskansliet och justitiedepartementet till riksdagen. Dessutom kan migrationsfrågan skötas från riksdagens socialförsäkringsutskott.

Men det är långtifrån bara migrationen och Preemraff som splittrar S och MP. Sedan tidigare har partierna haft olika syn på bland annat näringspolitiken och miljöskatter samt konkreta frågor som utbyggnaden av Arlanda flygplats och höghastighetsjärnvägen.

– MP är väldigt pådrivande om att höja bensinskatten, dieselskatten och annat. Det är självklart att vi måste ställa om till en mer klimatvänlig fordonsflotta, men den här omställningen drabbar mest människor som har låga inkomster eller bor på glesbygden där bilen ofta är det enda transportalternativet. Det finns inga tunnelbanor i Jokkmokk eller Pajala, sa Olov Abrahamsson, politisk chefredaktör för Norrländska Socialdemokraten, nyligen till fPlus.

Olov Abrahamsson berättade då också att konflikterna mellan MP och S är särskilt tydliga i norra Sverige. I exempelvis Norrbotten fick MP bara 2,8 procent av rösterna i riksdagsvalet medan S fick 41,7 procent.

– Många norrbottningar upplever att MP är en bromskloss i arbetet för att utveckla naturtillgångarna, som skogen, malmen och vattenkraften, sa han.

Gynnas av att stanna kvar

Widar Andersson, politisk chefredaktör på Folkbladet och tidigare riksdagsledamot för S, tror inte att MP kommer att lämna regeringen, trots dagens hätska stämning mellan partierna. Han säger till fPlus att det går att lösa dispyten genom att lägga över ansvaret för migrationspolitiken på riksdagen. Då spelar det mindre roll om MP har en avvikande åsikt.

– Det är en mycket liten sannolikhet att MP lämnar regeringen. Partiet har inget att vinna på att stiga av. Snarare stärks det av att ha tillgång till regeringskansliet och tjänstemän, säger han och fortsätter:

– När jag lyssnade på Isabella Lövin på radion häromdagen tryckte hon på att MP inte kommer att gå med på att regeringen skriver en proposition om migrationen. Det talar för att det som S förhandlar om nu är att frågan tas över av en majoritet i utskottet. Sedan kan MP rösta emot eller reservera sig.

Widar Andersson får medhåll från statsvetaren Jenny Madestam som i en kommentar till Expressen också säger att MP inte kommer att lämna regeringen.

– Det har kostat MP ett högt pris att de gick med på den stramare flyktingpolitiken efter 2015 […]. Att då ytterligare ha en långsiktig politik som partiet ska stå bakom, det är ohållbart. Därför måste man markera på det här viset som man försöker göra, säger hon och tillägger:

– Samtidigt vill inte partiet lämna regeringen. Man ser också att man kanske har mer att vinna på det och att det kanske gör att man har lite större chans att hålla sig kvar i riksdagen inför nästa val.

 Kategorier:Svensk politik, Uncategorized

Etiketter:,

%d bloggare gillar detta: