”Svenskar är oerhört rädda för att ta ansvar”

Transparency International - Sweden

Av Henrik Sjögren

Publicerad 23 juni, 12:29

https://www.fplus.se/experter-darfor-kastar-regeringen-tegnell-framfor-bussen/a/JokJab?fbclid=IwAR2YVmdvm2UCNMnRyHwUQ2QBLQW-4tz34J9eMRujVyfmpjgBHDjx2ySg3eE

Preem, skogen och övertramp mot enskilda. Den svenska rättssäkerheten mår inte alls bra, varnar flera experter som fPlus har talat med. Och coronakrisen sätter fingret på huvudproblemet, menar Richard Sannerholm, doktor i juridik. ”Svenskar är oerhört rädda för att ta ansvar. Det är en sjuka som finns såväl inom myndighetssverige som på högsta politiska nivå”, säger han till fPlus.

– Sverige slår sig gärna för bröstet med att svenskar är så bra på att ta ansvar, utan att behöva auktoritära pekpinnar. Men jag menar tvärt om. Svenskar är oerhört rädda för att ta ansvar. Det är en sjuka som finns såväl inom myndighetssverige som på högsta politiska nivå och det utgör ett enormt hot mot vår rättssäkerhet.

Rättsstaten Sverige : skandaler, kriser, politikDet säger Richard Sannerholm, doktor i juridik, som i våras kom ut med boken Rättsstaten Sverige – skandaler, kriser, politik. Han menar att rättssäkerheten bit för bit håller på att urholkas i Sverige och att det är frånvaron av tydligt ansvarsutkrävande som till stor del ligger bakom den utvecklingen.

Rasar i internationell rankning

Och statistiken stärker hans tes. Den kanadensiska tankesmedjan Fraser, som kartlägger länders ekonomiska frihet visar hur Sverige har dalat i rankningen vad gäller rättssäkerheten under många år. Där mäts bland annat landets skattesatser, hur stor del av ekonomin som utgörs av privat sektor, handelsfriheten, regleringar och, inte minst, rättssäkerhet, äganderätt och rättssystemets oberoende.

Från att ha legat på plats 20 i förra rapporten för två år sedan ligger Sverige nu på plats 35 i ligan över länder med mest ekonomisk frihet – fortfarande på en relativt hög nivå. Men för tio år sedan låg vi på sextonde plats. Vi rasar framförallt i kategorierna ”rättsväsendets oberoende” och ”skyddet för äganderätten”, men även när det gäller ”opartiska domstolar” och ”laglig verkställighet av ingångna avtal”.

Vad gäller kriminalpolitiken faller Sverige även i ”förtroendet för polisen” och ”företagens kostnader för brottslighet”.

– Människor i allmänhet tänker i termer av kriminalitet, brottsbekämpning och strängare straff när man hör ordet rättssäkerhet. Men dessa frågor är tämligen okontroversiella – där råder hyfsad samsyn. Hotet som smyger sig på är hur offentlig förvaltning beter sig, säger Richard Sannerholm.

 Kategorier:Svensk politik

Etiketter:, , ,

%d bloggare gillar detta: