Börje Ekholm bortfintad av Kina-jättar – en miljard i sjön för Ericsson

Stormen tilltar hos Ericsson…

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Två av Ericssons största kinesiska kunder har plötsligt bytt fot och vill ha en annan teknisk lösning.

Det tvingar telekombolaget att skriva ned ett ytterst svårsålt lager basstationer med 1 miljard kronor. Skriver DI 2020-06-09


Carl Norberg på Facebook:

Så kommer det första tecknet på att det är någonting annat som håller på att hända än bara business as usual:

Ericsson har under Börje Ekholms tid som vd konsekvent hårdsatsat på att ta marknadsandelar på den enorma kinesiska marknaden. Flera gånger har marginalen fått stå tillbaka kortsiktigt. Med telekomkoncernens språkbruk har prylrean beskrivits som att ”investera i marknadsandelar”.

Tanken är att med en förtjänst nära – eller till och med på – noll locka operatörskunderna med billig hårdvara, för att framöver tjäna på uppgraderingar av hård- och mjukvara licensavgifterna.

Hittills har den strategin varit framgångsrik, åtminstone hävdar vd Börje Ekholm på direkt fråga från Dagens industri att initial bestraffning kompenserar med lönsamhet senare. Men allt handlar naturligtvis om att etablera kontroll och har man kontroll över informationsflöden så blir immaterialrätten en gudom.

Men på måndagen tvingades Ericsson enligt uppgift meddela en nedskrivning på 1 miljard kronor i segmentet Nätverk, avseende ”pre-kommersiellt produktlager avsett för den kinesiska marknaden”.

”Det man säger är att den första standard man diskuterade med China Unicom och China Telecom inte blev den som valdes. Det gjorde att basstationerna Ericsson hade utvecklat och gjort klart var obsoleta och blir svåra att sälja på andra marknader”, förklarar Daniel Djurberg, telekomanalytiker på Handelsbanken, för Dagens industri.

Enligt uppgift till Di ska de två kunderna först ha bett om renodlad 5g-utrustning, men ändrat sig till produkter som kan bära även äldre standarder.

Att Ericsson knyter näven i byxfickan kan kanske ses i ljuset av att China Unicom och China Telecom tillsammans har 650 miljoner abonnenter – 108 gånger Telias svenska kundstock – men kovändningen skapar ändå en del höjda ögonbryn.

Man ska i alla fall ha en avsiktsförklaring som låser in båda parter och plötsligt så har Ericsson bara glömt sådana detaljer. Om det uppstår tvist ska man inte stå med Svarte Petter.

En kanske mer teatral konspiratorisk fundering är att USA:s sanktioner har drabbat Huaweis och ZTE:s försörjningskedjor. Om de tappar tempo, Kina har en aggressiv plan för 5G-utrullning och det europeiska alternativet inte tappar fart – då ser det inte bra ut för Kina. Man skulle kunna tänka sig att det här är Kinas sätt att bromsa Ericsson.

Så kan man nog faktiskt se det som att det är – men knappast på det sättet…

Själva tanken på lagar mot fientliga strategiska förvärv i Sverige, är tydligen inte så mycket på tapeten i DI – av någon anledning.

Finns det en risk att den initiala marginalutspädningen i de här kontrakten är ännu större än tidigare då Ericsson prutat sig till affärer i Kina?
”Man skulle kunna tro det, med tanke på att deras marknadsandel är större nu. Men skiter det sig för dem i Kina kommer det att holka ur förtroendet igen, så jag tror ändå att de har tänkt till en extra gång det här varvet”, säger en analytiker till Di.

Är den kursstyrkan motiverad?
”Ja och nej. Produktionskedjan har egentligen inte haft några problem, och efterfrågan är mer stabil än för andra branscher. Vad som skrämmer mig är att de nu ger bort marginal på hårdvara, och hoppas på uppgraderingar som kanske aldrig kommer. Det var så det var under 4g-utrullningen”, säger analytikern.Kategorier:Uncategorized, Världspolitik

Etiketter:, , ,

%d bloggare gillar detta: