Kan EU överleva detta virus?

Ursula von der Leyen under anförande.

Det antagna brödraskapet bland medlemsländerna har redan dukat under

From magazine issue: 21 May 2020

Fredrik Erixon

https://www.spectator.co.uk/article/can-the-eu-survive-this-virus?utm_medium=email&utm_source=CampaignMonitor_Editorial&utm_campaign=WEEK%20%2020200523%20%20AL+CID_55a186c718f83566aac8ad964d5a34d9

Detta coronavirus har varit grymt för EU. Medlemsstaternas antagna brödraskap var virusets första skada, eftersom länderna hamstrade deras medicinska utrustning och förbjöd export till varandra. När Italiens lånekostnader steg, sa Christine Lagarde, nu ordförande för Europeiska centralbanken, att detta inte var hennes problem. Efter mycket själssökande – och en ursäkt till Italien från Ursula von der Leyen, den nya kommissionens president – försöker Bryssel reparera skadan. Men på ett sätt som avslöjar nya, djupare sprickor.

I veckor har Angela Merkel gett ett beslutsamt ”Nein” till förslaget att euroområdet ska utfärda gemensamma obligationer, så kallade ”coronabonds”, för att hjälpa Italien, Spanien och andra att undvika en statsskuldkris. Hon har struntat i idéer för en ”överföringsunion” – eller att EU:s regeringar ska dela ansvaret för statsskuld. Men nu verkar det som om hon har kavlat och kastat sitt stöd bakom en fond på 500 miljarder euro för just detta ändamål. Den väntar nu på godkännande av EU:s medlemsregeringar.

Merkel vet naturligtvis att Österrike, Finland och andra sparsamma nationer kommer att protestera (Sverige sade nej igår). Även om hon är uppriktig i sin ambition att skydda det europeiska projektet, är hon inte precis dess Barmhärtiga samarit. Hon är inte heller beredd att utsätta för mycket tyska pengar i fara. Slugt vet hon att förslaget kommer att urvattnas under de närmaste månaderna, om de någonsin kommer överens.

Merkel hanterar också ett inhemskt problem. För två veckor sedan blåste landets konstitutionella domstol ett stort hål i Europas krishanteringsfilosofi när den hävdade att Europeiska centralbanken kan ha kränkt den tyska konstitutionen när den hjälpte de bekymrade euroområdets ekonomier genom att köpa deras skulder. I själva verket varnade domarna i Karlsruhe för att de skulle kunna stoppa detta – inklusive kommande ansträngningar för att rädda Italien från en skuldkris.

Anledningen till att denna rad är så förödande är att den handlar om suveränitet. Det är sant att ECB inte svarar för den tyska domstolen, men Bundesbank gör det. Om ECB har handlat utanför dess suveränitet, vilket domstolen säger att den har, kan domarna förbjuda Tyskland att delta i kollektiva ansträngningar för att köpa fler statsobligationer. ECB har varit oenig och kanske är det sant. Men Lagarde vet också, att om Tyskland inte kommer att delta i försöken att fixa Italiens ohållbara offentliga skulder, kommer andra länder att följa efter ut genom dörren. ECB kan inte längre vara euroområdets fixare.

Merkel, någon gång den europeiska modellen, har generats av domstolen. Men det är omöjligt för henne att välja att uppta en kamp med den: konstitutionella domstolen är en av de mest respekterade institutionerna i Tyskland. Domarna har också Bundesbank på sin sida: banken har påstått under flera års tid att ECB överskred sitt riktmärke när Mario Draghi gjorde gott genom sitt löfte år 2012, att göra ”vad som krävs” för att rädda euroklubben. Domstolen åtnjuter också starkt stöd från skattehökarna i Merkels egna kristdemokratiska union. De ser i Covid-19 krisen en gigantisk strömvirvel i södra Europa som hotar att suga in den norra delen.

Insatserna är ganska höga. En ny undersökning i Italien fann att två tredjedelar ser nu sitt EU-medlemskap som en nackdel. Spaniens premiärminister sade att EU:s val är starkt: ”Antingen stiger vi till denna utmaning eller så misslyckas vi som en union.” Till och med Ursula von der Leyen har pratat i sådana termer. ”Vi fick se en glimt av avgrunden,” sa hon nyligen.

Nu, som så ofta tidigare, faller allt på Angela Merkel, att rädda EU från den avgrunden. Hon kan mycket väl lyckas få sin plan på 500 miljarder euro. Men om hon misslyckas, är det långt ifrån tydligt att någon annan har en plan B.

Samma ämne:

https://bakomkulisserna.biz/2020/05/08/eu-star-pa-randen-varfor-blocket-kan-falla-inom-ett-ar/Kategorier:Uncategorized, Världspolitik

Etiketter:, ,

%d bloggare gillar detta: