Så avvecklades lagren: 7,3 miljoner masker brändes

Nu börjar sanningen komma fram om hur Sverige har handskat med beredskapslagren:

Nyproduktion av andningsmasker. Illustrationsbild. ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN

Publicerad 11 april 2020

https://omni.se/sa-avvecklades-lagren-7-3-miljoner-masker-brandes/a/1n98eQ

Mycket av det materiel som behövs i dagens coronakris fanns tillgängligt i beredskapslager för 30 år sedan.

– Det svenska totalförsvaret var som mest utbyggt på 80-talet och precis vid skiftet till 90-talet, säger historikern Samuel Palmblad, som dokumenterat det svenska beredskapsarvet, i SR:s podd ”Besluten som format Sverige”.

Söder om Stockholm fanns ett stort lager med bland annat andningsskydd, skriver Aftonbladet som också djupdykt i hur avvecklingen av beredskapslagren gick till. 2014 beslutade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap att förstöra skydden då många var i dåligt skick. 7,3 miljoner skyddsmasker brändes upp.

– Vi bedömde att det skulle bli tidsödande och komplicerat att gå igenom utrustningen och ta reda på vilka masker som fortfarande gick att använda, säger Svante Werger, strategisk rådgivare på MSB.

Besluten som format Sverige:

Beredskapslagren som försvann
En podd om människorna, tankarna och de politiska striderna som format dagens Sverige.


Kategorier:Hälsa, Svensk politik, Uncategorized, Världspolitik

Etiketter:, , , ,

1 svar

  1. ”– Vi bedömde att det skulle bli tidsödande och komplicerat att gå igenom utrustningen och ta reda på vilka masker som fortfarande gick att använda, säger Svante Werger, strategisk rådgivare på MSB.”

    Alldeles riktigt bara och bränna masker för 100miljoner för mer kostar inte vanliga tygmasker ens nu (ja förutom överpriserna på t.ex. handsprit som fortfarande inte behöver kosta mer än max 50kr/liter….
    100miljoner är fikapengar jmf med 9.000 ensamkommande som kostar inte ens halvmasker med extrafilter, P3-filter, skulle kosta vad dessa ensamkommande kostar ett enda år….. snacka om att vi inte har råd…. sedan har vi äldreboenden utan masker och annan skyddsutrusti
    ning och kanske med personal som jobbar med subventionerade löner som timanställda…. kan någon ens med sin vildaste fantasi räkna ut varför något skulle gå fel? Vissa undras ju över varför vår statsminister fick så stort stöd plötsligen….. ja det är väl vad som SL gjort sista veckorna jmf med vad FR och SL gjort tidigare……

    Gilla

%d bloggare gillar detta: