Sanningen kryper fram: Regeringens flathet har ekonomiska motiv

Publicerad 21 mars 2020
https://www.friatider.se/sanningen-kryper-fram-regeringens-flathet-har-ekonomiska-motiv

Varför agerar regeringen i praktiken så att coronaviruset ska spridas så snabbt som möjligt? Den svenska hanteringen av covid-19 har hittills framstått som ett mysterium, men nu kryper det fram att det har funnits ekonomiska motiv för den svenska flatheten både hos regering och opposition.
– Att rädda svensk ekonomi får naturligtvis kosta vad som helst, säger Ulf Kristersson (M) till TT.

Är det verkligen rimligt att stoppa coronaviruset med nedstängningar av skolor och affärer, trots att det skulle få förödande konsekvenser för bostadsmarknaden och börsen?

Nej, anser finanskvinnan Kerstin Hessius som äger en bostadsrätt värd 20 miljoner kronor på Östermalm i Stockholm. I en artikel i SvD igår avrådde hon från åtgärder som kan rädda människoliv på finansmarknadens bekostnad.

Idag går finansminister Magdalena Andersson (S) ut i TT och ”välkomnar” den fråga som Hessius har lyft, och lovar att regeringen inte kommer att vidta några åtgärder alls mot spridningen av viruset om inte Folkhälsomyndigheten kräver det.

– Det är bland annat därför Sverige är ett av få länder som inte har stängt alla skolor, säger Andersson.

När säger han till TT frågar Moderatledaren Ulf Kristersson om han vill prioritera människoliv eller pengar slingrar han sig först men säger sedan:

– Att rädda svensk ekonomi får naturligtvis kosta vad som helst.

Samtidigt har många läkare och andra inom vården haft svårt att förstå vad som egentligen pågår. För många inom dessa yrkesgrupper är det självklart att prioriteringen bör ligga på att rädda människors liv, men uppifrån kommer ständigt signaler som tyder på motsatsen.

– Jag har svårt att förstå att Sverige gör så annorlunda jämfört med andra länder. Någonting stämmer inte, för det här är ett konstigt agerande, sade Andreas Fischer, kirurg och ordförande för yrkesföreningen Sjukhusläkarna Stockholm, tidigare till Expressen.

När Magdalena Andersson nu till sist antyder att Folkhälsomyndigheten och regeringen har kalkylerat med att en snabb smittspridning är bättre för börsen och bostadsmarknaden än en långvarig nedstängning, då får såväl regeringens flathet som myndighetens många felaktiga prognoser en ny förklaring. Samtidigt är inte ens näringslivet övertygat om att pengar numera ska vara viktigare än människoliv i Sverige.

– Vi har ett antal etiska principer i vårt samhälle som bottnar i en humanistisk syn. Här får vi inte kompromissa och bli cyniska, varnar den tidigare Scania-VD:n Leif Östling i en kommentar till Dagens Industri.

Sverige sticker också ut internationellt. Den humanitära stormakten är nämligen helt ensam om att ens föra en debatt om hur många människoliv som kan offras för att upprätthålla börskurser och bostadspriser. I Storbritannien hoppades man fram till för en vecka sedan kunna tillämpa Folkhälsomyndighetens strategi för ”flockimmunitet”, men när det stod klart att strategin skulle ge 250 000 dödsoffer avskaffades den direkt och utan diskussion.

Magdalena Andersson antyder dock att den svenska debatten nu kan vara på väg att exporteras inom EU.

– Man förhandlar inte med ett virus om en tidpunkt. Däremot ser jag gärna en diskussion på europeisk nivå, att vi kan ha en strategi kring vad som är det effektivaste sättet att bekämpa viruset utan att i onödan skada ekonomin, säger hon till TT.Kategorier:Svensk politik, Uncategorized

Etiketter:, ,

5 svar

 1. En till Hoax – till den stora staden NY kommit enorma båten-FEMMA. Motivet är att ”hjälpa” sjukhus med alla smittade. Smittade är ca 2000 pers – om NY sjukhus kan inte klara 2000 smittade då detta lutar mot HOAX – dessutom detta känner alla som att båtar är just värsta för att vara karantänplats eller sjukhus – då automatiska lyftsystem där just sprider smitta mycket snabbare. Det bästa är akuta tält i öppna luften – det alla epidemiologer känner till. Även under Spanska smittan tiden enligt info de som låg på sjukhus dog flesta och de som låg ute i tält och vid tält överlevde flera gånger mer.
  Båten-Femma tagit de inte för att ge vård utan för att mörda de ”utvalda”!!!!

  Gilla

  • Visa på Medium.com
   – ”Coronavirus and the Sun: a Lesson from the 1918 Influenza. Put simply, medics found that severely ill flu patients nursed outdoors recovered better than those treated indoors. A combination of fresh air and sunlight seems to have prevented deaths among patients; and infections among medical staff. There is scientific support for this. Research shows that outdoor air is a natural disinfectant. Fresh air can kill the flu virus and other harmful germs. Equally, sunlight is germicidal and there is now evidence it can kill the flu virus”.

   Gilla

 2. Djävulen leder den politiska alternativleken
  https://www.svd.se/djavulen-leder-den-politiska-alternativleken

  Gilla

%d bloggare gillar detta: