Fyra misstänkta för nedskjutningen av Flight MH17 inför rätta i Holland

The reconstructed wreckage of Malaysia Airlines Flight MH17, put on display during a press conference in Gilze-Rijen, central Netherlands, on Oct. 13, 2015. (Peter Dejong/AP Photo)

Det rekonstruerade vraket av Malaysia Airlines Flight MH17 som visades under en presskonferens i Gilze-Rijen, centrala Nederländerna, den 13 oktober 2015.


By Mike Corder 

 

Nederländerna – Då rättegången mot tre ryssar och en ukrainare som anklagats för flera fall av mord för deras påstådda inblandning i nedskjutningen av Malaysia Airlines Flight 17, 2014 inleddes den 9 mars, läste en holländsk åklagare högtidligt namnen på alla 298 dödade vid attacken.

Som förväntat dök inte de misstänkta upp för rättegång och var inte inne i rättssalen när åklagare Dedy Woei-a-Tsoi läste upp offrens namn.

Det tog 18 minuter.

”Tystnaden i det här rummet när namnen lästes upp på alla de människor som förlorade sina liv gör det klart att alla sitter här förlorade i sina tankar,” sade ordförande domare Hendrik Steenhuis innan han avbröt förhandlingen för en lunchpaus.

Rättegången inleddes med att Steenhuis förklarade krånglet med nederländska straffrättsliga förfaranden till familjerna som övervakade rättegången i Nederländerna och runt om i världen och beskrev huvuddragen för att kalla de fyra misstänkta till att närvara.

Epoch Times Photo

Ordförande domare Hendrik Steenhuis, centrum, domare Dagmar Koster, andra vänster, Heleen Kerstens-Fockens, andra höger, Daan Glass, vänster, och Edith Poppe-Gielesen, höger, ses i början av rättegången mot fyra män som anklagats för mord vid nedskjutningen av Malaysia Airlines Flight 17, på Schiphol flygplats, nära Amsterdam, den 9 mars 2020.

Ingen av dem gjorde det och bara en utsåg advokater för att företräda honom i fallet. Steenhuis beslöt att rättegången skulle fortsätta i deras frånvaro.

Detta är en dag som har kommit långt för familj och vänner till de dödade den 17 juli 2014, då en Buk-missil sprängde MH17 bort från himlen ovanför det konflikttyngda östra Ukraina.

Fem svartkåpade domare – tre som kommer att förhöra i ärendet och två suppleanter – kom in tyst in i den fullsatta rättssalen i utkanten av Schiphol, flygplatsen där den dömda flygningen startade och på väg mot den malaysiska huvudstaden Kuala Lumpur. Ett litet antal familjemedlemmar till offren var med i domstolen, andra tittade på förfarandet via en videolänk från ett konferenscenter i centrala Nederländerna.

Bland dem i domstolen fanns Piet Ploeg, som förlorade sin bror, Alex, hans svägerska och hans brorson. Ploeg satt i domstolen,med händerna framför sig och lyssnade uppmärksamt när fallet började.

”Släktingar vill ha rättvisa, så enkelt är det”, sade han. ”Vi vill ha rättvisa för det faktum att 298 människor mördats, och denna domstol och utfrågningarna (som) kommer att börja idag kommer att ge oss mer tydlighet om vad som hände, varför det hände och vem som var ansvarig för det.”

Steenhuis sade att den straffrättsliga filen i målet innehåller cirka 36 000 sidor och ”en enorm mängd multimediafiler.” Att undersöka det vid rättegången ”kommer att vara en mycket smärtsam och emotionell period.” ”Det finns många offer och naturligtvis på grund av att det finns det många nära släktingar,” sade han.

Epoch Times Photo

Folk går bland skräp på nedslagsplatsen för passagerarplanet MH17 nära byn Grabovo, Ukraina, den 17 juli 2014

Jon och Meryn O’Brien flög från Sydney för att bevittna början på den oöverträffade nederländska rättegången i hopp om rättvisa för deras son Jack.

”Rättegången är viktig eftersom sanningen fortfarande är viktig,” sade Jon i förväg för rättegången. ”Du borde inte kunna mörda 298 människor utan att det får konsekvenser oavsett vem du är. Så det är viktigt att sanningen kommer fram. ”

O’Briens var bland de familjer som arrangerade 298 vita stolar i rader som liknade ett flygplan utanför den ryska ambassaden i Haag den 8 mars för att protestera mot vad de ser som Moskvas medvetna försök att dölja sanningen om vad som hände.

Efter en noggrann utredning som sträckte sig över flera år, gav ett internationellt team av utredare och åklagare ifjol fyra misstänkta: Ryssarna Igor Girkin, Sergey Dubinskiy och Oleg Pulatov samt ukrainska Leonid Kharchenko misstanke om brott. Fler misstänkta kan åtalas när utredningarna fortsätter.

Pulatov anlitade ett företag med holländska advokater för att representera honom. Han hade också en rysk advokat med vid domstolen, sa Steenhuis. Advokaterna kommer att få framföra preliminära invändningar som att utmana domstolens behörighet vid senare utfrågningar, om de vill.

Ryssland har konsekvent förnekat engagemanget i nedskjutningen, även efter att åklagare hävdade att Buk-missilsystemet som förstörde passagerarplanet transporterades till Ukraina från den ryska 53:e luftfartygsmissilbrigadens bas i Kursk och sjösättningssystemet återlämnades sedan till Ryssland.

Epoch Times Photo

En pro-rysk rebell rör vid MH17-vraket vid kraschplatsen för Malaysia Airlines Flight 17, nära byn Hrabove, östra Ukraina, den 22 juli 2014

I Moskva, i förra veckan, anklagade utrikesministeriets talesman Maria Zakharova utredare för att ha förutsatt Rysslands skuld.

I ett uttalande kallade den brittiska utrikesministeren Dominic Raab rättegången ”en viktig milstolpe i riktning mot ansvar för nedskjutningen av MH17” och dödsfallen för 298 personer, inklusive 10 britter.

Fallet är en regelbunden nederländsk straffrättslig rättegång med ett aldrig tidigare skådat antal offer.

Juridiska experten Marieke de Hoon från Amsterdams Vrije University karakteriserade ärendet som ”både vanligt och extraordinärt samtidigt.”

Enligt nederländsk lag får familjemedlemmar lämna uttalanden om påverkan av offer och söka ersättning. Det kommer sannolikt att hända någon gång senare i år.

”För mig är det viktigaste [är] att det finns tillräckligt med bevis för att domaren kan dra en slutsats: Skyldig,” sade Anton Kotte, som förlorade tre familjemedlemmar. ”Om så är fallet, kommer jag att vara nöjd, eftersom jag vet att en annan nivå kommer att attackeras – en politisk nivå kommer att attackeras över hela världen i riktning mot Ryssland.”

Anton Kotte

Anton Kotte (L) som förlorade sin son, svärdotter och barnbarn, och Piet Ploeg (R) som förlorade sin bror, Alex, hans svägerska och hans brorson, anländer till domstolen för rättegången av fyra män som är anklagade för mord över gryningen av Malaysia Airlines flyg 17, på Schiphol flygplats, nära Amsterdam, den 9 mars 2020

 Kategorier:Uncategorized, Världspolitik

Etiketter:,

%d bloggare gillar detta: