Trump eskalerar kampen mot pressen med förtalsprocess

Trump escalates fight against press with libel lawsuits

BY JUSTIN WISE – 

Trump-kampanjens skadeståndsprocesser mot New York Times, The Washington Post och CNN markerar en dramatisk upptrappning i presidentens långa kamp med media.

Juridiska experter har sagt att kostymerna är döda vid ankomsten, den höga spärren för att bevisa förtal av en offentlig person, men de är rädda för en miljö där mäktigt valda tjänstemän försöker använda domstolarna till att skrämma pressen.

”Oron här är inte att en av dessa kostymer skulle vinna på meriterna – det är den kyliga effekten som den har på offentlig diskussion om politiska angelägenheter,” sade Jonathan Peters, Columbia Journalism Reviews pressfrihetskorrespondent och University of Georgia media law professor, till The Hill.

trump-NY

Trump har regelbundet attackerat pressen, ofta hänvisat till reportrar som ”folkets fiende”, men de senaste stämningarna, som riktar sig mot en uppdatering från NY Times, en från CNN och två separata åsiktskolumner i Washington Post, markerar för första gången att han har stämt nyhetsorganisationer i egenskap av president. Efter att ha lämnat in klagomålet mot NY Times varnade Trump att fler skulle ”komma”in.

Stämningarna, som lämnades in på varandra följande veckor, hävdar att tidningarna medvetet publicerade falsk information om presidenten i yttranden som berörde utredningen om rysk inblandning i valet 2016.

Talan som inkom till den federala domstolen i Washington DC, mot New York Post citerar ett stycke från juni 2019 från Washington Posts opinionsförfattare Paul Waldman.

”2020-valet kommer uppenbarligen att vara tydligt på alla sätt som vi ännu inte kan förutse,” skrev Waldman. ”Vem vet till exempel vilken typ av stöd Ryssland och Nordkorea kommer att ge till Trump-kampanjen, nu när han har bjudit in dem att erbjuda deras hjälp?” I domen kopplade Waldman till en ABC-intervju där Trump föreslog att han skulle acceptera potentiellt skadlig information från en utländsk regering om en politisk motståndare.

Kampanjen hävdar att uttalandet var ”ärekränkande” eftersom ingen Trump-associerad har gjort ett uttalande som erbjuder hjälp från Ryssland eller Nordkorea.

Kampanjen tar också upp en åsiktsartikel som sa att den ryska undersökningen fann att Trumps team ”försökte konspirera med och gärna drar nytta av”, Moskvas ansträngningar.

Stämningen mot NY Times, som inlämnades till statens domstol i New York, hävdar att tidningen har förtalat Trump i en op-ed i mars 2019 som hävdade att presidenten och hans medarbetare hade en ”övergripande affär” med Ryssland 2016.

Den särskilda rådgivningsrapporten från Robert Mueller hittade inga bevis för att dra slutsatsen om att Trumps kampanj konspirerade eller samordnades med Ryssland 2016, men man fann flera länkar mellan kampanjtjänstemän och ryska regeringsindivider.

CNN-stämningen, som inkom på fredagen till den federala domstolen i Georgien, citerar en op-ed där författaren Larry Noble, ett före detta generalråd för federala valkommissionen skrev, att Trump-kampanjen ”bedömde de potentiella riskerna och fördelarna med att åter söka Rysslands hjälp i valet 2020 och har beslutat att lämna det alternativet på bordet”.

The NY Times och Washington Post har lovat att bekämpa kostymerna, som kommer att behöva övervinna bindande skydd för åsiktsfrihet. Enligt ett prejudikat från landmärket-fallet gällande New York Times mot Sullivan från 1964, har Högsta domstolen fastställt att en klagande måste bevisa att svarande har uttalat sig i frågan antingen medvetet om att de var falska eller utan hänsyn till sanningen. Domstolen ger också bred frihet för yttranden som handlar om allmän kunskap.

Experter för First Amendment är dock mer oroliga för de bredare konsekvenserna och noterar att mindre nyhetsorganisationer kanske inte har resurser att bekämpa sådana klagomål och att de kan undertrycka åsikter av rädsla för vedergällning.

Image result for Brian HaussThe NY Times och the Washington Post har resurser att anställa utmärkta juridiska advokater som kommer att visa varför dessa rättegångar är helt värdelösa,” berättade Brian Hauss, en personaladvokat vid American Civil Liberties Union’s Speech, Technology and Privacy Project till The Hill. ”Men nyhetspublikationer eller till och med individer som inte har tillgång till dessa resurser kommer naturligtvis att tänka till två gånger innan de säger något som kritiserar presidenten om de är oroliga för att presidentens kampanjteam kommer att lämna in till och med ett värdelöst anspråk om åtal mot dem.”

Hauss sa att Trump-kampanjens rättsliga handlingar är främsta exempel på vad som kallas ”strategiska rättegångar mot offentligt deltagande” (SLAPP), som pressförespråkare säger är inlagda med avsikt att tystna diskussioner om ämnen som är offentliga och att dra ut långa, ekonomiskt belastande domstolstvister.

Trettio stater och Washington DC, har infört anti-SLAPP-lagar, men skyddet de erbjuder varierar. Exempelvis skyddar New Yorks anti-SLAPP-lag endast framställningsaktiviteter, medan Washington DC, skyddar alla handlingar ”för att främja rätten till försvar i frågor av allmänt intresse”, inklusive skriftliga uttalanden. Lagen ger också tilltalade möjlighet att lämna in ett förslag till uppsägning, vilket sedan skulle pausa upptäckten. Om domstolen beviljar förslaget, kan de beviljas lämpliga juridiska avgifter och kostnader för ärendet.

Washington DCs anti-SLAPP-lag gäller inte i federal domstol, där Trumps talan mot Washington Post inlämnades. Det finns ingen federal lagstiftning mot SLAPP.

Image result for Evan Mascagni

Evan Mascagni, policydirektör vid Public Participation Project, en grupp som förespråkar en federal anti-SLAPP-bestämmelse, hävdade att Trump-kampanjens stämningsansökningar inlämnades ”på ett sätt för att undvika” lagar som syftar till att bekämpa denna typ av rättsliga åtgärder.

Mascagni sade att fallen representerade ett slags ”forum shopping”, där offentliga personer ansöker om ärekränkning eller åtal i rättegångar i jurisdiktioner med svaga anti-SLAPP-lagar. Han pekade på strängen av rättegångar som rep. Devin Nunes  (R-Calif.) har inlämnat in i Virginia, en stat med traditionellt svagare anti-SLAPP-lagar, som ett exempel.

Nunes lade in ett skadestånd om 150 miljoner dollar för åtal mot McClatchy i statsrätten i Virginia i april 2019 trots frågan om en artikel publicerad i den av McClatchy-ägda Fresno Bee, en tidning i Kalifornien. Han stämmer också Twitter, som har sitt huvudkontor i San Francisco, i Virginia för att han påstått tillåta användare att sprida ”falska och ärekränkande uttalanden” om honom.

Den höga profilen av dessa ärenden har vissa förespråkare som hoppas att de kommer att leda till en samlad drivkraft för mer skydd mot lättsinniga rättegångar som de tror är utformade för att trubba tal. Virginia-lagstiftaren godkände i februari lagförslaget som syftar till att ge de tilltalade mer möjlighet mot sådana kostymer.

New York State senator Brad Hoylman (D) har infört ett lagförslag för att utöka skyddet i statens nuvarande anti-SLAPP-lag. Kentuckys republikanskt ledda lagstiftare överväger också att genomföra sådan lagstiftning.

Jenna Ellis, senior juridisk rådgivare för Trumps kampanj, har hävdat att nyhetsställena publicerade de aktuella uppgifterna med det ”avsiktliga syftet att skada” presidentens återvalbjudande och hävdade att de var ”100 procent falska och förtalande.”

Kampanjen svarade inte på en begäran om ytterligare kommentarer från The Hill.

Image result for Timothy O'Brien+"Trump Nation: The Art of Being the Donald.De senaste rättsprocesserna markerar för första gången att Trump stämmer en journalist sedan han anklagade Timothy O’Brien för förtal 2006 för biografin ”TrumpNation: The Art of Being the Donald.” Fallet avslogs 2009.

Som president, har Trump hotat att titta närmare på landets skadeståndslagar. Trump påstod i januari 2018 att de nuvarande skadeståndslagarna var en ”skam” eftersom han försökte förhindra en publicering av en bok av författaren Michael Wolff. Han har också hotat med att stämma The Daily Beast och andra när han är i tjänst.

”Det är ingen tillfällighet att en president som hänvisar till pressen som folkets fiende också är ute och lämnar in meritlösa förtalsåtal,” sade Hauss.

”Domstolar kommer att se igenom dessa stämningar,” tillade han. ”Men faran som de utgör är att presidentens kritiker kommer att titta på kostymerna och tänka till två gånger innan de talar om dem.”

 

 

 

 

 Kategorier:Världspolitik

Etiketter:, ,

2 svar

 1. OBS!!!!!
  Covid-19 en trojansk häst för 5G?
  … Dokumentären ”Allt du behöver veta om Coronaviruset, Pandemier, 5G, 60 GHZ strålning och vacciner”” pekar på möjligheten att Covid-19 är en kuliss bakom vilken 5G rullas ut i städer runt om på planeten. När den mänskliga fysiologin på grund av bombardemanget av mikrovågor kollapsar skyller globalisterna på Covid-19. Bonuspoäng för att de därefter kan rulla ut tvångvcaccinationer…
  http://www.renegadetribune.com/important-information-on-coronavirus-5g-and-vaccines/

  Gilla

 2. Enligt senaste info – corona virus var släppt för att sätta igång den globala aktiemarknaden fall och för att krossa Kinas ekonomiska framfart, samt Kinas nya partners – Iran, Italia och den nya Khazariska barbariets land = Ryssland och dess världs värsta ny-rika kriminella av lägsta moraliskt degraderade vilda Khazariska tjuvar, då de blivit farliga för hela världen, även för den gamla NWO. Dessa ny-rika khazariska tjuvar är av den slags vilda djur som kapabla till vad som helst i sina lägsta mänskliga (snarare djuriska) egenskaper. De redan rånad den gamla soviet unionen och med enorma kriminellt rövade pengar förköper sig fram i världen… dessa måste stoppas och avklädas snarast möjligt. Dessa odjur är värre än Hollywoods sataniska mördar pedofiler (värre än typ Epstein ). Dessa under årtionde i den ockuperade Ryssland sysslar med ren kannibalism och mord – periodiskt organiserar människor offrande sataniska ritualer i hundratusen offer per gång (de samlar barn i barnnöjes centrum och masslaktar de och en del genom källarutrymme ledes till synagogors källare, där drogas och transporteras för globalt slakt, som djur -till befolkningen slängs falskt information att barn brändes vid olyckshändelserna i dessa center som var stängda och var omöjligt att komma undan… De organiserar dammsprängningar och översvämningar av hela städer i Ryssland för rituella massmord men med tidig information genom judiska org-r för att de hinner flytta från dessa områden där slakten planlägges – detta är sann inne-information. Med dessa tricks de fantiserar att de förköper sig fram överallt/globalt… dessutom de är så verklighets blinda att de tror sig komma in i den globala NWO ”elit” traskandes med sina blodiga kriminella pengar av värsta kriminella / mafia sort.
  – NWO med corona virus vill krossa världsekonomi och sätta igång absolut nytt ekonomi och världssystem.
  – enligt NWO plan alla börser borde krossas redan till 20-23 Mars 2020
  – den gamla valuta världen skall krossas, det blir nya energisystem (inte det vad kallas grön energi -detta är falsk propaganda som nyttjas för att krossa nuvarande ekonomier globalt för alla länder)
  – De har det bråttom nu!!!!!

  Gilla

%d bloggare gillar detta: