NB avslöjar: Moderat minister låg bakom marknadsföringen av Sverige som bidragsland

Nu är det avslöjat: Moderata statsråden Ewa Björling, Annika Rembe och Fredrik Reinfeldt var ytterst ansvariga för att marknadsföra Sverige på arabiska som bidragland!
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

NB avslöjar: Moderat minister låg bakom marknadsföringen av Sverige som bidragsland

Isabelle Eriksson, från i höst ny medarbetare på NB Nyhetsbyrån, skriver här mycket avslöjande och initierat om bakgrunden till den medvetna spridningen över världen. Svenska UD ville förbättra relationerna med arabvärlden:

NB kan avslöja, att Reinfeldts regering låg bakom den famösa ’bidragsinformationen’ från Svenska Institutet. Isabelle Eriksson, från i höst ny medarbetare på NB Nyhetsbyrån, skriver här mycket avslöjande och initierat om bakgrunden till den medvetna spridningen över världen. Svenska UD ville förbättra relationerna med arabvärlden:

Det var under Fredrik Reinfeldts alliansregering som initiativet togs till den arabiska delen av Svenska Institutets informationssajt sweden.se. Sajten har väckt kritik då den upplyser den arabisktalande delen av världen om hur Sveriges generösa bidrags- och välfärdssystem är utformade. Nu kan Nyhetsbyrån avslöja hur SI marknadsfört sajten med specialgjorda animerade filmer på arabiska, filmer som nått miljonpublik i mellanöstern genom SI:s riktade arabiska kampanj på sociala medier.

Den senaste veckans nyhet i TV4 om att Sverige marknadsför sig som ett generöst bidragsland via sajten ar.sweden.se har väckt upprörda reaktioner. Sajten sweden.se lanserades redan 2002, under regeringen Göran Persson, men det var 2011, under regeringen Reinfeldt II, som den nya arabiska versionen av sajten, ar.sweden.se byggdes och lanserades.

Syftet med informationssajten är enligt Svenska Institutet (SI) att ”stärka dialogen med den arabisktalande delen av världen”. Det var Utrikesdepartementet som gav Svenska Institutet uppdraget att skapa den nya arabiska versionen. Lanseringen ägde rum i Kairo och presenterades enligt ett pressmeddelande (http://www.mynewsdesk.com/se/pressreleases/sveriges-officiella-naervaro-paa-webben-nu-aeven-paa-arabiska-695762) av den dåvarande moderata handelsminister Ewa Björling tillsammans med Annika Rembe, i hennes egenskap av dåvarande generaldirektör för SI.

På den arabiskspråkiga informationssidan går det bland att utläsa hur mycket en familj med sex stycken barn får ut i bidrag och flerbarnstillägg. Det framgår vidare att vård erbjuds gratis även om du befinner dig illegalt i Sverige, alltså som asylsökande med avslagen ansökan, eller papperslös, som personer som vistas illegalt i landet efter att ha fått sin asylansökan avslagen brukar kallas med ett annat och lite finare ord.

SI:s officiella uppdrag är att öka omvärldens förtroende och intresse för Sverige. Svenska Institutet har via både SFS och regleringsbrevet från Utrikesdepartementet (https://www.esv.se/statsliggaren/regleringsbrev/?RBID=19396) i uppgift att bland annat främja Sverigebilden utomlands. Myndigheten ska även verka för en demokratisk, rättvis och hållbar utveckling i utvecklingsländer, enligt instruktionerna från regeringen.

I samband med lanseringen av den arabiskspråkiga delen av sajten 2011 har trafiksiffrorna till webbplatsen fullkomligt expolderat. Bara något år senare (2013) hade sajten 3,8 milj besökare, enligt uppgifter hämtade från SI:s årsredovisning. Sweden.se översattes inte bara till arabiska utan också till kinesiska och ryska, allt i syfte att nå ökat internationellt genomslag.

Sociala medieplattformar har även använts flitigt i SI:s kommunikationstrategi, visar granskningen av institutets årsredovisningar som Nyhetsbyrån genomfört.

Facebook och Twitter har använts som kanaler för att sprida marknadsföringen av Sverige till nya mottagare. Facebooksidan, som till en början hette Sweden_AR, ändrade namn till ”Sverige på arabiska” samtidigt som kommunikationsspråket ändrades till enbart arabiska. Sidan fick snabbt tusentals gilla-markeringar. Antalet följare ökade med nära 3 400 procent på bara ett år.

Notabelt är att Saudiarabien och Syrien stod för en stor del av besöken. 2013 ökade trafiken från Syrien med hela 80 procent (2013: 27 679, 2012: 15 542.) Flest besök kom från Saudiarabien, en ökning med 75 procent. (2013: 53 263, 2012: 30 533). Totalt hade sajten cirka 370 000 besökare (2012: 236 000.)

Även andra marknadsföringsformer har testats för att nå ökad spridning av informationen. Animerade och tecknade filmer på arabiska har skapats av SI och spridits i arabiska sociala kanaler. Filmerna har visats 3,3 miljoner gånger.

SI:s mål med verksamheten är att sträva efter så många följare och likes som möjligt för att skapa ”goda relationer”. SI arbetar även nära med ambassaderna i Saudi Arabien, Förenade Arabemiraten och Egypten för att utbyta idéer i hela regionen.

I en intervju i Nyheterna i TV 4 säger moderaternas partiledare Ulf Kristersson att uppgifterna om informationen på sajten om de generösa välfärdsbidragen är ”helt orimliga”. Kristdemokraternas integrationspolitiska talesperson Hans Eklind säger i sin tur att ”man baxnar”.

Till saken hör att det var under regeringen Reinfeldt II, år 2011, som alliansregeringen tillsammans med Miljöpartiet beslutade om att ge gratis vård till personer som befinner sig illegalt i Sverige, så kallade papperslösa En politik som alltså står fast än idag.

Ett besök på KD:s partisajt visar att det är partiets officiella ståndpunkt att ge gratis vård till illegala, eller papperslösa. En politik som nu ifrågasätts av partiets talesman i migrationsfrågor, om vi tolkar honom rätt. Varför skulle han annars irriteras över att partiets egen politik, som den beslutades och genomfördes av alliansregeringen och MP 2011, torgförs utomlands till en antagligen mycket intresserad publik? (Ett tecken på det stora utländska intresset för KD:s vårdpolitik är de 3,3 miljoner visningar som de animerade filmerna på arabiska fått.)

En möjlig tolkning är att det visar den interna migrationspolitiska splittringen i KD, där partiledningen som vill se en tuffare politik ännu inte går i takt med gräsrötterna i både den här och andra migrationspolitiska frågor.

Notabelt är också att KD i sin politiska kommunikation och kritik av sittande regeringen trycker hårt på frågan om långa vårdköer. Möjligtvis kan det kanske finnas ett samband mellan långa vårdköer och sättet som SI säljer in den svenska sjukvården till publiken i mellanöstern.

Att Moderaterna ännu inte förmått släppa den liberala inriktningen på sin migrationspolitik, trots talet om att den minsann ska skärpas, visades ännu en gång tydligt när partiet bjöd in den tidigare partieldaren och statsminister Fredrik Reinfeldt att tala på den nyligen genomförda moderata partistämman.

Signalerna som M och KD sänder ut genom deras retorik är att svensk välfärd inte kan reas ut hursomhelst. Men orden ekar samtidigt tomma när KD:s politik inte följer med i den retorik de officiellt uttalar. Likaså Moderaterna, då de signalerar att de fortfarande inte förmår släppa Reinfeldt-eran och ställa den bakom sig i partiets historiska bokhylla.

Som en konsekvens av allt detta finns det en given politisk slutsats att dra. Den statliga myndigheten Svenska institutet bör läggas ner då den fungerar direkt kontraproduktivt och allt annat än hållbart i sin kommunikation. På pappret ska den främja och sprida en positiv bild av den svenska demokratin, men i praktiken bidrar den till att skapa och förstärka pull-effekter, som via den jämförelsevis fortsatt mycket stora immigrationen till Sverige, (trots regeringens påståenden om att motsatsen nu råder, vilket i sak alltså är fel, läs statistiken från Migrationsverket), kratigt överbelastar den svenska gemensamt finansierade välfärden på ett i längden ohållbart sätt.

Medborgerlig Samling (MED) har skapat en lista över myndigheter som bör läggas ned. På den återfinns sedan tidigare SI. Marknadsföring av generösa svenska bidrag och gratis välfärdstjänster riktad till länder med låg demokratisk tradition och utbildningsnivå är inte rätt väg att gå för att bygga ett starkt Sverige igen. Att skapa pull-faktorer på detta sätt genom att använda svenska skattebetalares pengar som lockbete är inget annat än en politisk skandal, med alliansregeringen med de dåvarande moderata statsråden Ewa Björling och Fredrik Reinfeldt som ytterst ansvariga.Kategorier:Svensk politik

Etiketter:, ,

3 svar

  1. Det falska oppositionspartiet!

    Gilla

%d bloggare gillar detta: