Vid gränsen till Grekland och därmed också till EU: “Katastrofläge” är inte ett överord i sammanhanget

Berättar SVT om detta???
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

2020-03-03
Merit Wager

https://meritwager.nu/allmant/vid-gransen-till-grekland-och-darmed-ocksa-till-eu-katastroflage-ar-inte-ett-overord-i-sammanhanget/

Sveriges Radio envisas av okänd anledning med att kalla de anstormande människorna vid den turkisk/grekiska gränsen för “flyktingar” i stället för migranter, som det huvudsakligen rör sig om. De flesta kommer inte från krigsområden; de säger själva i intervjuer till utländska medier att de att de vill få det bättre i Europa och att deras barn “ska få en god utbildning”. Vilket i sig är helt normala önskemål. Men man kan inte ta sig in i andra länder utan tillstånd, utan att kunna försörja sig, utan att det land man vill söka sig till har godkänt en och beviljat uppehållstillstånd. Vilket alltså ska ordnas på förhand eftersom alla EU-länder har reglerad invandring, inte genom att man tränger sig in i ett land olagligt och med våld.

De unga afghanska männen som verkar vara den största gruppen (som framgår om man följer andra länders mediebevakning än Sveriges), män från afrikanska länder, marockaner etc vill helt enkelt bara ta sig in i Europa, flyr inte från krig. Afghanerna kommer dessutom till stor del från Iran där krig inte råder och där deras familjer bor, och de som kommer från Afghanistan kommer inte heller från ett land där det råder krig och den afghanska befolkningen som uppgår till ca 37-39 miljoner lever där, inte minst kvinnor och barn. Inte heller barnfamiljerna från Syrien kommer direkt från krig, de har redan bott i Turkiet under flera år och många har – enligt egna utsagor i andra medier än svenska – berättat att de lämnat sina bostäder – en del har också lämnat sina jobb – för att ta sig in i Europa i hopp om att få “ett bättre liv” i något europeiskt land.

Varje land har både rätt och skyldighet att skydda sina gränser mot en invasion av personer utan rätt att ta sig in. Det gör Grekland nu. Att olagligen ta sig in i ett land är ett brott i alla länder, också i Sverige. Att öppna gränserna i hela EU, så som man gjorde 2015, för personer som man inte har en aning om vilka de är (bland dem krigsförbrytare, kriminella etc) och som förväntar sig att bli försörjda och omhändertagna i ett Europa som helt enkelt inte har kapacitet att göra det, och inte heller önskar ta in ytterligare människor från främmande och våldsamma kulturer, vore vansinne. Det har ju också EU insett och stödjer därför Grekland helt och fullt i dess gränsbevakning och förhindrande av att människor olagligt tar sig in i EU.

kaos

https://www.svd.se/morgan-johansson-allvarligt-vid-gransen?fbclid=IwAR1Eod7zADOuer5UmQxgFJhkV3lQg7oaOcvo07723lKcVrVhZ0N45YL-T9c

Också i Sverige är ljudet i skällan helt annorlunda idag än det var 2015 då statsministern stod på Medborgarplatsen under banderollen “Refugees Welcome” och människor kunde vandra in helt fritt i Sverige, till och med utan att ens registrera sig som asylsökande utan helt olagligt ta sig in i landet:

På onsdagen möts EU:s migrationsministrar i Bryssel för ett extrainsatt möte. Morgan Johansson hoppas då få mer information från EU-kommissionen och den grekiske migrationsministern om läget.

– Det är ett väldigt allvarligt läge för EU och Grekland och där måste vi vara med och hjälpa till, till exempel med Frontex och gränspoliser, säger Johansson.

Till de migranter som eventuellt planerar att ta sig från Turkiet till Sverige säger Morgan Johansson:

– Det fungerar inte så i EU att man kan välja själv vilket land man söker asyl i, och särskilt inte nu när det finns gränskontroller genom hela Europa. Är man på flykt då ska man söka asyl i det första land man kommer till, säger Morgan Johansson.

Statsminister Stefan Löfven (S) om EU:s asylpolitik:

– Vi måste se till att hålla den yttre gränsen, den ska vara säker. Det är alla medlemsstaters ambition. Där måste vi hjälpas åt.

Slutord i den våldsamma videon från Sky News:

De anländer hela tiden. Som den här familjen från Idlib i Syrien. De försökte tillbringa livet här, sa de till oss. Men då berättade den turkiska presidenten att gränserna till Europa var öppna.

De drog iväg för något bättre är enormt här, och i detta politiska spel har Turkiet skapat en känsla av kaos. Grekland har pressats till en desperat taktik, och dessa människor sitter eländigt fast mitt i allt det här.

EU kan givetvis inte ta in alla dessa människor som ju befinner sig lagligt i Turkiet. Erdogan kan låta dem ta sig till gränsen till Grekland och till och med tillhandahålla transport dit och lura alla dessa människor att tro att de kan vandra in i EU, men Grekland kan omöjligt ta in potentiellt hundratusentals människor, varav en majoritet inte tycks vara flyktingar utan ekonomiska migranter. Grekland måste skydda sitt land och sitt folk.

Dessa människor måste få tydlig och klar information om vad som gäller. Grekerna lär ha försökt informera via sms till mobiler i Ingenmansland (hur nu det går till) – att Grekland inte kommer att släppa in dem.

Hur man än gör så kan detta ett katastrofalt läge och man vet egentligen inte vem som bär skulden till att det ser ut som det gör. I detta fall är jag benägen att säga “omständigheterna”. För hur illa man än tycker om den ljugande Erdogan så kan man också förstå att Turkiet inte kan hysa alla dessa människor, över 3,5 miljoner, som tagit sig in där.

Hur som helst och vad som än händer: “Katastrofläge” är inte ett överord i sammanhanget.

Jimmie Åkesson vid grekiska gränsen. Delar ut flygblad: Sverige är fullt!Kategorier:Uncategorized, Världspolitik

Etiketter:, ,

%d bloggare gillar detta: