Roger Stone dömdes till över tre års fängelse idag

BY HARPER NEIDIG – 

Roger Stone dömdes till tre år och fyra månader i fängelse på torsdagen för att ha ljugit för kongressen och bevittnat manipulering. Detta skedde mitt i en eldstorm av kontroverser när Trump-administrationen pressade på en lättare dom för den politiska provokatören.

Torsdagens rättegångsförhör följer på en tumultaktig sträcka som fick president Trump att attackera de ursprungliga åklagarna, domaren och juryn i fallet, på uppdrag av hans tidigare rådgivare. Och det åtföljdes av ett tillbakadragande av det ursprungliga åklagarteamet från ärendet efter att justitiedepartementet ändrat sin rekommendation om att Stone skulle avtjäna sju till nio års fängelse.

Image result for amy berman jacksonUnder förhandlingen ifrågasatte domare Amy Berman Jackson skarpt den nya advokaten för åtalet, John Crabb Jr. från den amerikanska DC advokatbyrån, angående administrationens förändring av domen.

Crabb gjorde invändningar när Jackson frågade om han faktiskt skrev den uppdaterade domsanteckningen som regeringen lade fram med hans namn i förra veckan eller om hans överordnade vid justitiedepartementet hade förordnat honom att be om ett ”mycket lägre” straff än den ursprungliga rekommendationen. Han sa att han inte hade behörighet att diskutera interna departementsöverväganden i en öppen domstol.

Crabb var fortfarande försonlig i sina anmärkningar i rättssalen, berömde den ursprungliga åklagargruppen och insisterade på att justitieministeriet har åtagit sig att göra sitt jobb utan ”rädsla eller favör.” Trots att han ändrade den ursprungliga avkunnade rekommendationen, hävdade han att Stone fortfarande förtjänar en ”betydande” fängelsetid.

Den kontroversen har överskuggat fallet, där åklagare anklagade Stone för att ha ljugait i kongressen om sina kontakter med medarbetare som han trodde hade kommunicerat med WikiLeaks under presidentkampanjen 2016 i ett försök att mata in information till den dåvarande kandidaten Trump. Han anklagades också för att ha pressat ett vittne till att inte samarbeta med kongressutredarna.

Åklagaren påstod under rättegången att Stone ljög under 2017 för husets underrättelsekommitté, som utredde rysk inblandning i valet, i ett försök att skydda presidenten, som befann sig under de första månaderna av sin administration.

Image result for aaron zelinsky”Beviset i detta fall kommer att visa att Roger Stone ljög för House Intelligence Committee eftersom sanningen såg dålig ut – sanningen såg dåligt ut för Trump-kampanjen och sanningen såg dålig ut för Donald Trump,” Aaron Zelinsky, en av åklagarna i fallet, berättade juryn i november.

Zelinsky och resten av den ursprungliga åklagargruppen drog sig tillbaka från fallet i förra veckan efter att riksadvokaten William Barr åsidosatte deras rekommendation gällande straffet. En av advokaterna i teamet avgick från justitiedepartementet.

Domen kommer säkert att öka på spekulationerna kring att Trump kommer att förlåta Stone. Presidenten sade offentligt i den här veckan att han inte har tänkt på saken, men en genomgång av högtprofilerade benådningar och överväganden den här veckan sågs av många som ett meddelande avsedd för Stone och andra Trump-medarbetare som står inför en tid i fängelse.

Steens advokater bad Jackson, en Obama-utnämnd vid U.S tingsrätt för District of Columbia, om en ny rättegång sedan en förseglad motion hade lämnades in i förra veckan. Jackson sade att Stones straff kommer att försenas från att träda i kraft tills efter det att motionen har behandlats.

 

 

 Kategorier:Uncategorized, Världspolitik

Etiketter:,

%d bloggare gillar detta: