Misstänkt muthärva på Transportstyrelsen

2020-02-18
Stefan Soxbo

https://www.expressen.se/nyheter/misstankt-mutharva-pa-transportstyrelsen/

Misstänkta mutor förekom i kontakten med en leverantör ­kopplad till it-skandalen på Transportstyrelsen.

Mejl visar att en tjänsteman på myndigheten bland annat diskuterar middagar och golfresor med leverantören enligt Dagens Nyheters granskning.

– Vi ser väldigt allvarligt på det här. Det är självklart ett ytterst olämpligt beteende, säger Jaana Elo, personaldirektör vid Transportstyrelsen, till tidningen.

Utländska it-tekniker som aldrig säkerhetsprövats fick år 2015 tillgång till hemliga uppgifter hos Transportstyrelsen vilket innebar att Sveriges hemliga agenter kan ha röjts för främmande makt. I fokus stod problem som uppstod i samband med utlokaliseringen av myndighetens it-drift, ett kontrakt som gick till teknikjätten IBM. DN avslöjar nu att en tjänsteman på Transportstyrelsen, som hade en central roll i utlokaliseringen, har utretts för misstänkt mutbrott.

Tjänstemannen skriver i ett av mejlen att han tror att IBM vinner den stora it-upphandlingen – flera månader innan beslutet fattades. Tjänste­mannen och leverantören diskuterar också gemensamma middagar, golfresor och paraplydrinkar.

– Det här är ett beteende som naturligtvis är helt oacceptabelt. Den här typen av relation ska man inte ha som medarbetare med en konsult. I mejlen ser vi att det finns en risk att det faktiskt har förekommit mutor, att det var ett jävsförhållande och att det kunde finnas sådant som röjts som omfattas av tystnadsplikt och sekretess, säger Jaana Elo, personaldirektör vid Transportstyrelsen, till tidningen.

”Naturligtvis till skada för myndighetens förtroende”

Medarbetaren är enligt Transportstyrelsen inte längre kontaktperson åt några leverantörer.

– Om vi har en medarbetare tillika statstjänsteman som beter sig på ett sådant här ytterst olämpligt sätt – därtill också möjligtvis brottsligt – så är det naturligtvis till skada för myndighetens förtroende. Samtidigt är det ju så att vi i det här ärendet och i andra sammanhang agerar kring det vi får reda på. Det påverkar också förtroendet, det vill säga att vi ju faktiskt agerar sakligt och korrekt i de här frågorna och att oegentligheter både utreds och får konsekvenser, säger Jaana Elo till tidningen.

Kontakterna har utretts av en korruptionsåklagare som dock har lagt ned ärendet på grund av preskription.Kategorier:Svensk politik, Uncategorized

Etiketter:,

3 svar

  1. Melhor serviço ⅾe dedetizaçãо com tudo que precisa.

    Gilla

Trackbackar

  1. Misstänkt muthärva på Transportstyrelsen — Bakom kulisserna – My name is Lena
  2. Misstänkt muthärva på Transportstyrelsen — Bakom kulisserna – Life, Death and all between
%d bloggare gillar detta: