Ministrarna i Euroområdet diskuterar alternativ för finanshöjningar i spåret av Corona

euroministrar

Europeiska centralbankens president Christine Lagarde och den portugisiska finansministern Mario Centeno reagerar när de deltar i Eurozone Finance Ministers möte i Bryssel, Belgien, 17 februari 2020.

FEBRUARY 17, 2020

https://www.reuters.com/article/us-eurozone-eurogroup/euro-zone-ministers-discuss-fiscal-boost-options-as-virus-worries-weigh-idUSKBN20B13K

Euroområdets 19 medlemsländer har i flera års tid fastnat i en bred neutral finanspolitik gällande sina årliga rekommendationer, trots upprepade uppmaningar från Europeiska centralbanken som bett dem att investera mer trots den långsamma tillväxten.

Men svag tillväxt ifjol i Tyskland, blockets största ekonomi, och rädslan för en ny nedgång i spåret av Corona-virusutbrottet i Kina driver den Berlin till att mildra sin hållning.

Image result for mario centeno”Medan vissa … risker (för tillväxt) har minskat något, inklusive när det gäller Brexit- och handelsspänningar. Det senaste utbrottet av Corona-viruset är en anledning till oro och vi kommer att behöva övervaka det noga,” sade ordföranden för eurozonens finansminister Mario Centeno (bilden) till konferensen.

”Avmattningen är fortfarande med oss och vi har kommit överens om att samordna alla behov av ytterligare politisk respons”, sade han.

Fram tills nu, har Tyskland förkunnat åtstramningar för att minska skattemässiga obalanser i länder med höga skulder, såsom Italien och Grekland”.

Om de nedåtgående riskerna skulle förverkligas, bör finanspolitiska gensvar differentieras, i syfte att uppnå en mer stödjande ståndpunkt på en kollektiv nivå”, sade finansministrarna när de diskuterade. En rapport kommer att publiceras på tisdag, vilket Reuters bekräftar.

Utbrottet av Corona-viruset i Kina är bland de viktigaste nedåtgående riskerna som euroområdets ekonomi står inför, uppger prognoser som släpptes i förra veckan av den Europeiska kommissionen.

Image result for roberto gualtieriDen italienska finansministern Roberto Gualtieri (bilden) sa att det var för tidigt att uppskatta Corona-virusets ekonomiska effekt, men oavsett den, bekräftade det sista kvartalet för 2019 behovet av en ”stödjande finanspolitik” för euroområdet.

Under årets sista tre månader stagnerade den tyska ekonomin på grund av en svagare privat konsumtion och ökade statliga utgifter, samt förnyad rädsla för en lågkonjunktur.

EU-dokumentet sade att högre offentliga utgifter måste följa på EU:s skatteregler som begränsar underskotten till 3 % av BNP, bland andra krav.

Men det ultimata beslutet om huruvida länder som har starka offentliga finanser kommer att spendera mer genom rekommendationen inom euroområdet, ligger helt och hållet i händerna på deras nationella regeringar. Tyskland och Nederländerna, som har haft budgetöverskott under flera års tid, planerar några extra utgifter, men inte så mycket som vissa inom euroområdet kräver.

Image result for olaf scholzDen tyska finansministern Olaf Scholz har sagt att Tyskland skulle spendera mer under en ekonomisk kris, men trots förra årets avmattning har den bokfört stora budgetöverskott under de första nio månaderna, visar Eurostat-siffrorna i januari.Kategorier:Uncategorized, Världspolitik

Etiketter:, , ,

2 svar

  1. Dresden 75 år – Tyskland kräver ersättning av de Allierade för terrorbombningarna
    … Ännu ett inslag som aldrig kommer att visas i svensk TV. Tyska politiker kräver ersättning av de Allierade på liknande sätt Israel sedan decennier erhåller ersättning för påstådda övergrepp mot judar i bland annat Auschwitz. Vad vet du om förintelsen? Tag testet här: forintelsen.nu…
    http://blueshift.nu/tyskland-minns-terrorbombningarna-under-vk2-kraver-nu-ersattning-av-de-allierade/

    Gilla

Trackbacks

  1. Ministrarna i Euroområdet diskuterar alternativ för finanshöjningar i spåret av Corona — Bakom kulisserna – Life, Death and all between
%d bloggare gillar detta: