Efter impeachment: ”Inbördeskrig” inom Senaten

Richard Mauze Burr, ordförande för Senatens Intelligence Committee

BY JORDAIN CARNEY

– 

Senatorerna återupplivar kampen mitt i den flera månader långa impeachement-insatsen mot president Trump angående klagomålen mot visselblåsaren.

Med Trumps rättegång i bakspegeln skiftar Senatens underrättelsekommitté tyst om sin uppmärksamhet tillbaka mot sin utredning av klagomålsprocessen, efter att ha pausat utredningen när impeachment-ansträngningen upptog Washington.

Undersökningen kommer att tvinga senatorerna till att bestämma sig, om och hur de talat med visselblåsaren – ett kontroversiellt samtal som kan testa detta tvåparti-anseende som underrättelsepanelen har upprätthållit till och med mitt i denna djupa tvåparti-strid i Kongressen.

När The Hill frågade om han var villig att formellt tvinga och stämma visselblåsaren till att vittna, uteslöt inte ordföranden för senatens underrättelsekommitté Richard Burr (R-N.C.) den möjligheten.

”Jag tror att du kan vara säker på att jag är beredd att göra vad vi behöver för att intervjua visselblåsaren,” sa Burr.

Det förnyade intresset för att förhöra visselblåsaren kommer efter att utskottspersonal och advokater för den enskilde, nådde ett dödläge i slutet av förra året angående potentiella utfrågningar.

Advokater till personer ifrågan lämnade då in ett erbjudande till både Representant-husets – och Senatens underrättelsekommittéer om att deras klient var villig att avge skriftliga svar under ed, men Burr avvisade det erbjudandet.

North Carolinas senator indikerade att inga framsteg hade gjorts sedan dess när han försökte nå en överenskommelse angående vittnesmål, och även om han inte helt nyligen hade pratat med Mark Zaid, en av visselblåsarens advokater, är hans plan
”en intervju med utskottets personal”.

Tidslinjen för panelens utredning är oklar. Den håller fortfarande på med att samla in två slutrapporter angående utredningen gällande rysk inblandning i valet 2016. På frågan om en tidslinje för när man ska försöka prata med visselblåsaren sa Burr, ”ju förr snarare än senare”.

Hur panelen går vidare med att försöka prata med visselblåsaren, kan leda till spänningar bland kommittéledningen – och till och med bland republikanerna, eftersom flera senatorer har uppmanat till skydd av individen, även om några av deras kollegor har försökt att avslöja deras påstådda identitet.

Image result for mark warner senatorSen. Mark Warner (D-Va.), viceordförande för underrättelsekommittén, konstaterade att han och Burr har lyckats hålla panelen som en tvåparti-panel, trots dess politiskt känsliga karaktär för deras utredningar, men han väjde för att han var villig att tvinga fram visselblåsaren.

Warner avböjde också att väga in det offentliga erbjudandet från visselblåsarens advokat om att avge svar på frågor skriftligt och under ed.

”Ordförande Burr och jag arbetar med hur vi ska gå igenom vårt förfarande. Jag är verkligen stolt över det faktum att vi har lyckats i tre och ett halvt års tid med att fortsätta att lägga ut breda, tvåparti- rapporter, ”sa Warner. ”Jag tänker inte gå in på några detaljer om vad vi ska göra. … Vi har varit ganska nära en överlåtelse”.

En demokratisk kommittékälla sa att skyddet för visselblåsarens säkerhet och anonymitet, ”är av högsta prioritet.”

”Vi förväntar oss inte att bli tillfrågade om samarbete med några kraftprov som kan äventyra hans eller hennes säkerhet,” sa källan.

Image result for lindsey graham senatorMöjligheterna att kalla in visselblåsaren för att prata med utskottet har nyligen diskuterats, inte minst av en ledamot utan av senatens ordförande för rättsväsendet, Lindsey Graham (R-S.C.), en nära allierad till presidenten.

”Senatens Intel-kommitté under Richard Burr har sagt att vi kommer att förhöra visselblåsaren,” sade Graham tidigare i denna månad under en Fox News-intervju.

Han tillade i en efterföljande intervju med CBS:s ”Face the Nation” att ”visselblåsarepisoden måste utredas av Richard Burr” och i en intervju med Fox News Radio sade han att ”Intel-kommittén borde titta på om visselblåsaren hade en partiskhet”.

Image result for roy bluntSen Roy Blunt(R-Mo.), medlem av underrättelsekommittén och GOP-ledningen, sa att han skulle stödja kallelsen inför rätta för visselblåsaren om Burr tar den vägen.

”Jag skulle stödja vad som krävs, inklusive en stämning,” sa Blunt till The Hill och tillade att han också trodde att kommittén ”förmodligen skulle vara villig att göra detta på något rimligt sätt om visselpipan skulle vara villig att framträda”.

Image result for susan collinsMen senator Susan Collins (R-Maine), frågade om Grahams kommentarer i Bangor Daily News, verkade försiktiga och undrade om det fanns något ”övertygande fall”.

”Jag är väldigt obekväm när jag hör om utredningar av en visselblåsare,” sa Collins, en medlem av underrättelsekommittén, till Maine-publikationen. ”Vi har en lag som uttryckligen skyddar visselblåsare, eftersom de spelar en ovärderlig roll när det gäller att avslöja överträdelser inom regeringen”.

Underrättelsekommitténs utredning, senatorernas stress, handlar inte om att identifiera visselblåsaren som hjälpte till med att antända undersökningen om riksrätt (impeachement), utan istället om hur klagomålet utarbetades, hur det lämnades in och hur det sedan hanterades av administrationen. Panelen skulle också använda granskningen för att se om någon lagstiftning behövs för att ändra eller fylla luckor i processen.

Image result for michael atkinson  Image result for joseph maguire dni
Michael Atkinson              Joseph Maguire

Panelen träffades ifjol med Intelligence Community Inspector General (ICIG) Michael Atkinson, den tillförordnade chefen för National Intelligence (DNI) Joseph Maguire och andra från DNI, Justitiedepartementet och CIA-tjänstemän.

”Jag tror att vi borde åter gå igenom visselblåsar-frågan, ICIG och vilken roll de spelade och till och med Justitieministeriet, och vilken roll de spelade,” sa Blunt till reportrar tidigare denna månad. ”Vi kan mycket väl behöva besöka fler inom DNI och hans personal”.

Klagomålen angående visselblåsaren fokuserar på Trumps samtal den 25 juli med Ukrainas president Volodymyr Zelensky, hävdar att Trump sökte Ukrainas hjälp inför valet 2020, genom att tillkännage en utredning av den före detta vice presidenten Joe Biden.

Visselblåsaren sade i klagomålet att ”flera tjänstemän i Vita huset med direkt kunskap” beskrev samtalet, inklusive att ”presidenten använde resten av samtalet till att främja sina egna personliga intressen. Han försökte nämligen att pressa den ukrainska ledaren att vidta åtgärder för att hjälpa presidenten med ett återval år 2020”.

Visselblåsaren har dykt upp som ett flerårigt mål mot Trump och hans främsta allierade sedan nyheterna om klagomålet dök upp ifjol, vilket väckte oro bland advokater och demokrater angående säkerheten och rättsligt skydd för visselblåsare.

Spänningar angående individen har också blossat upp under – och efter – impeachment-försöket.

Image result for ron johnson senatorSenatens ordförande för Homeland Security and Governmental Affairs Ron Johnson (R-Wis.) (bilden) berättade för The Hill i förra månaden, att han anslöt sig till de tryckta kopiorna angående en artikel angående den påstådda visselblåsaren i garderobskrypinet hos hans GOP-kollegor.

Senator Rand Paul (R-Ky.) hänvisade också till rubrikerna när överdomstolens ordförande John Roberts vägrade att läsa högt en fråga som han lade fram under rättegången och som innehöll namnet på den påstådda visselblåsaren. Paul höll senare ett uttalande där han avslöjade namnet på den person som påstås vara visselblåsaren.

På fråga om en potentiell stämning svarade senator John Cornyn (R-Texas), en rådgivare för majoritetsledaren Mitch McConnell (R-Ky.) och en medlem av underrättelse-kommittén, att det fanns ”olösta frågor.”

”Jag tror att det finns några olösta frågor om visselblåsaren, inte så mycket angående dess identitet, som deras kontakt med HPSCI, HPSCI-personal och … om det var ett resultat av en samarbetsprocess mellan Mr. Schiffs personal och visselblåsaren. Jag tror att det är något mycket viktigt att veta och något vi kan behöva lagstifta om, ”sa Cornyn och använde förkortningen för House Intelligence Committee.

Image result for adam bennett schiffOrdföranden för House Intelligence, Adam Schiff (D-Calif.) och hans personal, har upprepade gånger sagt att han hade ingen direktkontakt med visselblåsaren och inte kände till personens namn eller detaljerna kring klagomålet, vilket visselblåsaren har sagt till Schiffs advokat och hade ingen roll i utarbetandet av det.

Demokraterna har också noterat att visselblåsaren rutinmässigt når ut till underrättelsekommittéer, innan de går vidare till en utredare eller advokat.

”Jag vet inte vem visselblåsaren är. Jag har inte träffat dem eller kommunicerat med dem på något sätt. Utskottets personal skrev inte klagomålet eller instruerade visselblåsaren i vad de skulle lägga i klagomålet. Utskottets personal såg inte klagomålet innan det överlämnades till åklagaren”, berättade Schiff till senatorerna under impeachment-förfarandet.

”Kort sagt, konspirationsteorin,” tillade han, ”att visselblåsaren samverkade med Intel-kommitténs personal för att kläcka en undersökning om impeachment är en fullständig och total fiktion.”

(Så här långt artikeln. Till sist ska vi påminna om att Adam Schiff är en stor lögnare och kommer själv att ställas inför rätta för just det) red.anm.Kategorier:Uncategorized, Världspolitik

Etiketter:, , , ,

%d bloggare gillar detta: