Fjärde statsmakten nr 37 med Lars Bern om vikten av fungerande gränser

 

Vi börjar med att åter kommentera Coronaviruset. En kontakt som nyss kommit hem från Hong Kong berättar att även gatorna i denna stad är relativt folktomma och att man på hotellen mäter temperaturen på gästerna för att fånga eventuella smittade. I dagsläget är ca 1000 döda vilket svarar mot en dubblering på 4-5 dagar.

Ett antal gränser har stängts med anledning av viruset och det är något vi också kan behöva göra om det blir ett stort antal döda, menar Lars Bern. Han nämner att nationsgränserna är en förutsättning för att upprätthålla demokratin. Demokrati kan bara existera om det finns nationsgränser. Gränserna är viktiga också för att motverka brottslighet och skydda mot smitta.

Vi går vidare och konstaterar att frihandeln är viktig för vår levnadsstandard eftersom Sverige har många företag som exporterar på en världsmarknad och som drar in pengar till Sverige. Vi tittar på Bonniers utnämning av Tomas Mattssons efterträdare på Expressen och frågar oss varför de är så negativa till nationalism. Bern menar att det finns många förmögna företagare som är nationalister, så alla förmögna är inte globalister.

Vi kritiserar ofta globalismen men i själva verket har Sverige tjänat på att de svenska företagen har varit framgångsrika t.ex. när det gäller att sätta globala standarder som har stängt ute andra bolag. Senaste exemplet kommer från USA där man diskuterat att köpa Ericsson eftersom de amerikanska telekombolagen har slagits ut bland annat på grund av Ericssons förmåga att sätta standard.

Bern menar att vi skulle kunna ha frihandel utan att ha gränser som är öppna för migration och smitta. Det borde också vara möjligt att ha mer effektiva gränskontroller. Enligt en artikel har det inte varit några bombdåd i Köpenhamn efter att Danmark införde sina gränskontroller mot Sverige. De relativt stabila aktiebörserna talar för att situationen med Coronaviruset är stabil. Oljepriset däremot har gått ner 20% medan Bitcoin har stigit mer än 50 % sedan årsskiftet. Därefter kommenterar vi ett inslag i SVT Rapport där en läkare ger exempel på apatiska barn som blir friska på 1-2 timmar om de separeras från föräldrarna.

Vi avslutar med att diskutera regeringens förslag om att polisen och andra myndigheter ska ha rätt att installera virus och trojaner i misstänkta personers datorer så att myndigheterna kan komma åt all information och även använda datorns mikrofon och kamera för att spionera . Vi ser ett antal problem med denna lag, bland annat risk för stöld av bankkoder. Det finns också risk att komprometterande uppgifter planteras. Beslut ska fattas den 19 februari i riksdagen.

 



Kategorier:Svensk politik, Uncategorized, Video

Etiketter:, , , ,

%d bloggare gillar detta: