Grekland överväger flytande staket för att stoppa migranter

greece

January 30, 2020
https://www.informedamerican.com/greece-wants-floating-fence/

Mer än en miljon migranter anlände vid kusten i Grekland under de senaste åren när de tog sig från Afrika till Europa. Många av dem gjorde en relativt kort båttur över Egeiska havet och landade på en av de grekiska öarna. Den enorma tillströmningen av människor ansträngde den grekiska ekonomin när regeringen hanterade bostäder och grundläggande behov. Grekiska flyktingläger förblir över kapacitet.

Nya avtal med Turkiet och Libyen har minskat migrationstakten, men det händer fortfarande. För att ytterligare avskräcka migranter vill Grekland bygga ett staket … på vattnet .

Den 1,7 mil långa nätliknande barriären som Grekland vill köpa kommer att ställas upp i havet utanför ön Lesbos, platsen för det överfulla Moria-lägret. Barriären kommer att vara kort, stiga cirka 20 tum över havet och bär ljus som gör den synlig på natten.

Försvarsminister Nikos Panagiotopoulos sa till Skai Radio:

”Inbjudan till flytande barriärer är i rätt riktning … Vi kommer att se resultatet, vilken effekt det har som avskräckande i praktiken. Det kommer att vara en naturlig barriär. Om det fungerar som det i Evros, tror jag att det kan vara effektivt. ”

Det i Evros är ett cement- och taggtrådstaket som Grekland inrättade 2012 längs sin norra gräns mot Turkiet för att stoppa en ökning av migranter som passerar där.

Om det flytande staketet är effektivt kan fler delar läggas till och det kan nå 13-15 kilometer, säger tjänstemannen.

Från Reuters:
https://www.reuters.com/article/us-europe-migrants-greece-barrier/greece-wants-floating-fence-to-keep-migrants-out-idUSKBN1ZT0W5

Stödgrupper, som har beskrivit levnadsvillkoren i migrantlägren som skrämmande, sade att staket i Europa inte hade avskräckt ankomster och att Grekland borde fokusera på att påskynda behandlingen av asylansökningar i stället.

”Vi ser de senaste åren en ökning i antalet hinder som håller på att upprättas men ändå fortsätter människor att fly,” sade Βoris Cheshirkov, talesman i Grekland för FN: s flyktingbyrå ​​UNHCR, till Reuters. ”Grekland måste ha snabba förfaranden för att säkerställa att människor har tillgång till asyl snabbt när de behöver det.”

Förra året nådde 59 726 migranter och flyktingar Greklands stränder enligt FN-byrån UNHCR. Nästan 80% av dem anlände till Chios, Samos och Lesbos.

En tjänsteman för försvarsministeriet sa till Reuters att det flytande staketet skulle installeras norr om Lesbos, där migranter försöker korsa på grund av det korta avståndet från Turkiet.

Om 500 000 euro-barriären är effektiv kan fler delar läggas till och den kan nå upp till 15 kilometer, säger tjänstemannen.

 Kategorier:Uncategorized, Världspolitik

Etiketter:,

%d bloggare gillar detta: