Följ ”Real Money” pengarna bakom ”Den nya gröna agendan”


By F. William Engdahl
Global Research, January 28, 2020
https://www.globalresearch.ca/real-money-behind-new-green-agenda/5702027

Image result for greta thunberg+davos

Inom lite mer än ett år verkar alla tänkbara ha hoppat på bandvagnen för den nya gröna agendan för radikala åtgärder för att ”stoppa” klimatförändringarna. Nu har bastionen av företagens ekonomiska globalisering, det schweiziska Davos World Economic Forum, gjort till sitt huvudtema i år, ”Intressenter för en sammanhållen och hållbar värld”, med stort fokus på sådana uppfattningar som ”Hur man räddar planeten”. Naturligtvis, innehöll den talare som den unga svenska aktivisten Greta Thunberg.

Det som få inser är hur noggrant allt detta görs för att förbereda för en massiv förskjutning i globala kapitalflöden där en handfull finansjättar kan vinna.

Image result for greta thunberg+davos

Från Greta till goda prins Charles dominerades teman på Davos 2020 för första gången av klimatagendan. Det som kommer fram mellan pauserna i mötena med cirka 3 000 av världens företagsjättar, är att en stor global kampanj iscensätts och den inkluderar världens största kapitalinvesteringsfondschefer och världens stora centralbanker.

Davos förvaltare

Image result for christine lagarde davos  Image result for Mark Carney, davos  Image result for al gore
Christine Lagarde                       Mark Carney                              Al Gore

Det var ingen slump att Davos, globaliseringsfrämjaren, är så starkt bakom klimatförändringsagendan. Davos WEF har en styrelse för utsedda förvaltare. Bland dem finns den tidiga sponsorn för Greta Thunberg, klimatmillionären, Al Gore, ordförande för klimatverklighetsprojektet. WEF-förvaltare inkluderar också tidigare IMF-chefen, nu Europeiska centralbankchefen Christine Lagarde vars första ord som ECB-chef var att centralbankerna måste prioritera klimatförändringar. En annan förvaltare av Davos är avgående Bank of Englands chef Mark Carney, som just utnämts till Boris Johnsons rådgivare för klimatförändringar och som varnar för att pensionsfonder som ignorerar klimatförändringar riskerar konkurs (sic).

Image result for David M. Rubenstein, davos  feike-sijbesma  Image result for Larry Fink davos
David M. Rubenstein         Feike Sybesma                 Larry Fink

I styrelsen ingår också den inflytelserika grundaren av Carlyle Group, David M. Rubenstein. Det inkluderar Feike Sybesma från jordbruksföretagets jätten, Unilever, som också är ordförande för High Level Leadership Forum on Competitivity and Carbon Pricing in the World Bank Group. Och kanske det mest intressanta när det gäller att driva den nya gröna agendan är Larry Fink, grundare och VD för investeringsgruppen BlackRock.

The Fink Letter

Image result for black rock

Image result for Frederick MerzBlackRock är ingen vanlig investeringsfond. Baserad i New York är BlackRock världens största kapitalförvaltare med cirka 7 biljoner dollar, ja, biljoner, under förvaltning investerade i över 100 länder. Det är mer än Tysklands och Frankrikes kombinerade BNP. De dominerar aktieägarna i varje större börs i världen, de största aktieägarna i de stora oljebolagen och världens största kolföretag. Den blivande tyska CDU-politikern Frederick Merz (bilden) har varit ordförande för BlackRock i Tyskland sedan 2016.

Den 14 januari 2020, bara några dagar före Davos-mötet med klimatförändringar, publicerade Fink ett ovanligt årligt nyhetsbrev till företagets VD. BlackRock grundare och VD Larry Fink har hoppat ombord på klimatinvesteringståget Bigtime.

Han skrev i ett närliggande brev som guidar många företag som söker investeringar från några av BlackRocks 7 biljoner dollar, ”Klimatförändring har blivit en avgörande faktor i företagens långsiktiga utsikter”. Med hänvisning till de senaste klimatprotesterna, säger Fink, ”medvetenhet förändras snabbt, och jag tror att vi står på randen till en grundläggande omformning av finanserna. Beviset på klimatrisker tvingar investerare att ompröva de centrala antagandena om modern finansiering”.

Genom att förklara att ”klimatrisk är investeringsrisk” ställer Fink sedan en omöjligt svår fråga om hur klimatrisker kommer att påverka hela ekonomier. Han har svaret, får vi veta. Med hänvisning till vad han kallar ”ett djupgående omvärdering av risk- och tillgångsvärden” Fink berättar för oss, ”eftersom kapitalmarknaderna drar framtida risk framöver kommer vi att se förändringar i kapitalfördelningen snabbare än vi ser förändringar i klimatet självt. I en snar framtid – och förr än de flesta förutser – kommer det att finnas en betydande omfördelning av kapital”.

Och en handfull av världens största penninggrupper kommer att styra den omfördelningen av kapital får vi veta. Enbart detta bör ge oss en paus för eftertanke. Finns det en annan agenda här?

Read more: Climate and the Money Trail

Hur kommer Fink och hans vänner att flytta sina investeringsflöden, investeringar, förresten, andra människors pengar, våra miljontals besparingar? BlackRock planerar att kräva att företag som investerar sina 7 biljoner dollar visar ett bevis på att de är gröna kompatibla, “gör hållbarhet integrerad i portföljkonstruktion och riskhantering; avslutande investeringar som uppvisar en hög hållbarhetsrelaterad risk, till exempel termiska kolproducenter; lanserar nya investeringsprodukter som screenar fossila bränslen; och stärker vårt engagemang för hållbarhet och insyn i vår förvaltningsverksamhet”.

Översatt, om du inte följer kraven från FN:s IPCC och relaterade grupper inklusive McKinsey & Co., förlorar du stora pengar.

CFD och SASB ser nära …

Som en del av hans anspråk på dygd på de nya gröna investeringarna, säger Fink att BlackRock var en grundande medlem i Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD). Han hävdar, ”För att utvärdera och rapportera klimatrelaterade risker, liksom de relaterade styrelsefrågorna som är viktiga för att hantera dem, utgör TCFD en värdefull ram”.

Image result for mark carney, davosTCFD skapades 2015 av Bank for International Settlements, ordförande av styrelseledamot i Davos och chef för Bank of England, Mark Carney (bilden). Under 2016 skapade TCFD tillsammans med City of London Corporation och den brittiska regeringen Green Finance Initiative, i syfte att kanalisera biljoner dollar till ”gröna” investeringar. FSB:s centralbanker nominerade 31 personer för att bilda TCFD.

Image result for michael bloombergOrdförande är miljardären Michael Bloomberg (bilden) inkluderar det förutom BlackRock, JP MorganChase; Barclays Bank; HSBC; Swiss Re, världens näst största återförsäkring; Kinas ICBC-bank; Tata Steel, ENI-olja, Dow Chemical, gruvjätten BHP och David Blood från Al Gore’s Generation Investment LLC. Notera centralbankernas avgörande roll här.

Och för att ytterligare försäkra BlackRock och vänner i världen av miljarder dollarfonder väljer du rätt investering i rätt företag, säger Fink, ”BlackRock anser att Sustainability Accounting Standards Board (SASB) ger en tydlig uppsättning standarder för rapportering av hållbarhetsinformation över en brett spektrum av frågor …

”Detta är lugnande tills vi tittar på vilka som utgör medlemmarna i SASB som kommer att ge den klimatvänliga imprimaturen.

Medlemmar inkluderar, förutom naturligtvis BlackRock, det finns Vanguard-fonder, Fidelity Investments, Goldman Sachs, State Street Global, Carlyle Group, Rockefeller Capital Management och många stora banker som Bank of America-ML och UBS.

Vad gör denna ramgrupp? Enligt deras hemsida, ”Sedan 2011 har vi arbetat mot ett ambitiöst mål att utveckla och upprätthålla hållbarhetsredovisningsstandarder för 77 industrier.” Så dessa mycket finansiella grupper som idag styr globala kapitalflöden till stora gruv- och kol- och oljeprojekt sedan årtionden kommer nu att bli skiljedomare i vad företag kvalificerar sig för och om de bli välsignade med pengar eller  inte för någon framtida investering i ”grön investering”.

Lägg till centralbankerna …

Under de senaste månaderna har världens ledande centralbanker uttalat klimatförändringar, överraskande, som en viktig del av centralbankens ”kärnansvar”, och glömmer problem som inflation eller valutastabilitet. Ingen bryr sig om att förklara hur det borde fungera, vilket är ännu mer oroande.

Image result for lael brainardI november 2019 höll Federal Reserve en konferens med titeln Economics of Climate Change. Lael Brainard (bilden), ordförande för Fed:s utskott för finansiell stabilitet, säger att klimatförändringsfrågor spelar roll för penningpolitik och finansiell stabilitet.

Och i de senaste kommentarerna berättade chefen för Bank of Japan, Haruhiko Kuroda, för en japansk tidning ”Klimatrelaterad risk skiljer sig från andra risker genom att dess relativt långsiktiga inverkan innebär att effekterna kommer att hålla längre än andra finansiella risker och effekterna är mycket mindre förutsägbar.  ”Det är därför nödvändigt att grundligt undersöka och analysera effekterna av klimatrelaterad risk”.

Och i hennes första kommentarer som chef för Europeiska centralbanken; före detta IMF:s chef Christine Lagarde förklarade hon att hon vill ha en nyckelroll för klimatförändringarna i ECB:s politiköversyn men drog kritik från den tyska ECB-medlemen Jens Weidmann.

Den kanske mest uttalade och aktiva centralbanken för klimatförändringar är den avgående bankchefen för Bank of England Mike Carney och Davos förvaltare tillsammans med Larry Fink. Carney, som kommer att fungera som rådgivare för den globala uppvärmningen för Boris Johnson, berättade nyligen för BBC, med hänvisning till namngiven pensionsfondsanalys, ”att om du lägger till politiken för alla företag där ute, är de i överensstämmelse med uppvärmningen på 3,7-3,8C.” Han fortsatte med att hävda att forskare säger att riskerna förknippade med en ökning av 4C inkluderar ”en nio meters höjning av havsnivån – som drabbar upp till 760 miljoner människor – att sveda värmeböljor och torka och allvarliga matförsörjningsproblem”. Skrämmande saker faktiskt.

Som nämnts ovan skapade Davos styrelseledamoten Carney redan som ordförande för Bank for International SettlementsFinancial Stability Board (FSB) redan 2015, Task Force on Climate Relational Financial Disclosure (TCFD) för att ge råd till ”investerare, långivare och försäkringar om klimatrelaterade risker”.

Det som blir tydligare är att den senaste globala drivkraften för dramatiska klimatåtgärder handlar mer om att motivera en större omorganisation av den globala ekonomin, till ett mycket mindre effektivt energiläge, vilket innebär en drastisk sänkning av de globala levnadsstandarderna.

ÅImage result for Ottmar Edenhoferr 2010 berättade chefen för arbetsgrupp 3 i FN:s regeringskontrollpanel för klimatförändringar, dr Ottmar Edenhofer (bilden), till en intervjuare, ”man måste säga tydligt att vi omfördelar de facto världens rikedom med klimatpolitik. Man måste befria sig från illusionen att internationell klimatpolitik är miljöpolitik. Detta har nästan inget att göra med miljöpolitiken längre …

Vilket bättre sätt att göra det än att börja med världens största penningkontrollanter som BlackRock?Kategorier:klimatet, Uncategorized, Världspolitik

Etiketter:, , , , ,

5 svar

 1. ”Omogna politiker”: Maud Olofsson slösade bort skattebetalarnas pengar
  https://newsvoice.se/2020/01/maud-olofsson-sten/
  – där även kommentarfält är intressant….

  Gilla

 2. Raset för Socialdemokratin fortsätter – passerade just lägsta nivån på 40 år
  …Med 77% av väljarkåren emot sig är Socialdemokraternas fall från piedestalen som Sveriges största parti bekräftad. Hade det varit val i dag hade SD, i dag Sverige populäraste parti, tillsammans med M och KD bildat regering med en betryggande ledning..
  https://www.friatider.se/socialdemokraterna-far-samsta-siffran-pa-40-ar

  Gilla

 3. Allt är planerad – WW3 pågor:
  Bill Gates ”förutsåg” coronavirus-utbrott och finansierade coronaviruspatent
  https://www.vaken.se/bill-gates-forutsag-coronavirus-utbrott-och-finansierade-coronaviruspatent/

  Gilla

Trackbackar

 1. Följ “Real Money” pengarna bakom “Den nya gröna agendan” — Bakom kulisserna – Life, Death and all between
%d bloggare gillar detta: