Finlands statminister kräver 4 dagars arbetsvecka för att öka produktiviten och tiden med familjen

Där har Stefan något att bita i! Hans parti som förespråkar att vi ska arbeta än mer och höjer pensionsåldern. Kanske dags att börja tänka om.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Finlands Pm kräver en fyra dagars arbetsvecka för att öka produktiviteten och familjetiden

25 Januari 2020
Av Alanna Ketler , gästförfattare
https://humansarefree.com/2020/01/finlands-pm-calls-for-a-4-day-workweek-to-increase-productivity-family-time.html

Finlands statsminister Sanna Marin har nyligen föreslagit idén att skapa ett mer flexibelt arbetsschema för medborgarna i hennes land. Marin är världens näst yngsta landsledare och hennes åsikter kunde inte vara mer uppfriskande.

Hon delade sina idéer på twitter och sa:

”Kortare arbetstid kan och bör diskuteras. En 4-dagars vecka eller en 6-timmars dag med en anständig lön kan vara en utopi idag, men kan vara sant i framtiden. Jag tror att människor förtjänar att spendera mer tid med sina familjer, nära och kära, hobbyn och andra aspekter av livet som kultur. Detta kan vara nästa steg för oss i arbetslivet”.

Om du vill lära dig hur detta kan uppnås, läs följande artikel: 4-timmars arbetsdag: En övergångsplan mot en resursbaserad ekonomi

Hon har säkert en punkt där och det är säkert att säga att de flesta av oss som fångas upp i denna till synes oändliga cykel av den fruktade måndag-fredagen 9-5 kan vara överens.

Jag menar tänk på det, många av oss tillbringar ungefär en tredjedel av vårt liv på att arbeta, en annan tredjedel tillbringas i sömn, så att vi bara får en tredjedel för tid med våra vänner och familj, passion, hobbyn och egenvård. Åh, och vi ska inte glömma den tid vi gjort oss redo för att pendla till och från jobbet.

Är det bara jag eller verkar detta lite obalanserat?

Marin fortsatte att motivera sina ideal om en ”utopisk” framtid och säger: ”Det är viktigt att låta finska medborgare arbeta mindre. Det handlar inte om att styra med en feminin stil, utan att erbjuda hjälp och hålla löften till väljarna. 

Fördelarna med en 4-dagars arbetsvecka


Microsoft experimenterade nyligen med tanken att mindre tid på kontoret kan leda till lyckligare, hälsosammare och – viktigast av företagets synvinkel – mer produktiva anställda. De gav hela sin personal på 2 300 anställda fem fredagar i rad utan lönesänkning och observerade helt enkelt resultaten.

Projektet hette Work-Life Choice Challenge och inträffade i augusti förra året. Resultaten var häpnadsväckande och större än någon skulle ha förväntat sig. De förkortade veckorna ledde till mycket effektivare möten; gladare, mindre stressade anställda; och produktiviteten ökade med cirka 40 %.

Några andra rapporterade fördelar med experimentet var: anställda tog 25 % mindre ledig tid, elanvändningen minskade med 23 % på kontoret, 59 % färre papperssidor trycktes och 92 % sa att de föredrog den kortare veckan. Verkar som att detta är bara en bättre idé runtom.

Takuya Hirano, VD och koncernchef för Microsoft Japan, kommenterade

Arbeta kort tid, vila bra och lära mycket. Det är nödvändigt att ha en miljö som gör att du kan känna ditt syfte i livet och göra en större inverkan på jobbet. Jag vill att anställda ska tänka på och uppleva hur de kan uppnå samma resultat med 20 % mindre arbetstid”. 

Låt oss inte glömma, det behöver inte vara så

Även om dessa idéer kan tyckas radikala för vissa, är det viktigt att komma ihåg att vi ofta tror att detta är precis som det är, och även om många av oss känner oss oinspirerade, utarmade och till och med döda inuti, accepterar vi bara att detta är vår verklighet eftersom vi har varit konditionerade sedan födseln för att tro att detta är allt som finns i livet.

Tack och lov, när de äldre generationerna går ut och går i pension, har vi unga och ofta mer innovativa sinnen som går framåt för att leda vägen. Vi ser också en massiv uppgång av entreprenörer, webbutvecklare och online / fjärrarbetare, så detta förändrar redan landskapet för de fruktade 9-5. Som sagt, det finns fortfarande miljontals kontorsjobb runt om i världen fast i denna föråldrade idén om verklighet.

Om människor var mindre stressade, lyckligare, effektivare och hade mer tid att ägna sig åt att göra det de älskar, skulle de troligen bli bättre arbetare, med mer energi, kreativitet och drivkraft. Det är en win-win situation och förhoppningsvis fångar denna idé och andra stora och små företag kommer att se dessa fördelar och genomföra dessa innovativa idéer.

Om Finland fortsätter med den plan som föreslogs av deras statsminister kan det inspirera andra länder att också prova detta. Det är viktigt att komma ihåg att saker inte alltid var som de är nu. Det var bara system som infördes över tid och vi kan säkert ändra dessa system, särskilt om de inte fungerar för oss.

Låt oss komma igång konversationen! Prova att prata med dina vänner, familj och medarbetare om det. Ta upp det vid ditt nästa kontorsmöte. Det första steget mot verklig förändring är genom att öka medvetenheten! Många är helt enkelt inte medvetna om att det finns andra alternativ.

 Kategorier:Uncategorized, Världspolitik

Etiketter:, ,

%d bloggare gillar detta: