Statsvetare: Här är frågan som kan rasera LO

Hej!
Det har kommit till vår kännedom att ni har publicerat en artikel, inklusive bild, från Arbetsmarknadsnytt.se. Som redaktör för Arbetsmarknadsnytt ber jag er att avpublicera texten. https://bakomkulisserna.biz/2020/01/22/statsvetare-har-ar-fragan-som-kan-rasera-lo/ Om ni har publicerat fler av våra artiklar ber jag er att avpublicera samtliga. Tack på förhand! Stina Bengtsson Redaktör Svenskt Näringsliv Confederation of Swedish Enterprise Storgatan 19 SE-114 82 Stockholm T: +46 8 762 61 93 M: +46 76 242 81 93


NA fokus: Statsvetare om den långa krisen och partiets nedre gräns  Ulf Bjereld – Studentportal Hon lät sig inte knäckas av näthatet – UniversitetslärarenJonas Hinnfors, Ulf Bjereld o Jenny Madestam

Publicerad av Barbara Taltavull den 2020-01-21

https://www.arbetsmarknadsnytt.se/allmanna_nyheter/statsvetare-har-ar-fragan-som-kan-rasera-lo_762192.html

LO är mitt inne i en kris. Hur allvarlig den är beror lite på vem som får frågan. ”Jag tror inte LO luckras upp helt, men avtalsrörelsen visar på stora problem”, säger statsvetaren Jenny Madestam.

Kanske är det allra största problemet som LO har den sviktande fackanslutningsgraden, som har varit dalande länge, i kombination med medlemmarnas allt svagare band till moderpartiet. Inre slitningar, som dem vi ser nu i samordningen av avtalsrörelsen och LAS-förhandlingarna är allvarliga, men sådana har funnits tidigare i LO:s historia.

– Jag tror inte det har tillkommit kortsiktigt nya problem, det är mer långsiktiga faktorer som börjar gå så långt att det börjar bli problematiskt med partirelationen, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Blir LO svagare kan det bli svårare att visa sin styrka samtidigt som nya partitillhörigheter bland medlemmarna riskerar att förändra rådande förhandlingsmodell, varnar han.

– Andelen LO-medlemmar som röstar på Socialdemokraterna har minskat sedan 60-talet, men det är först nu, när det är under 50 procent och en fjärdedel samlar sig kring ett parti som SD, som det börjar närma sig den punkt där det blir mer ett hot om vad LO ska vara, säger han.

Fortsättning följer på Arbetsmarknadsnytts hemsida. Se länk ovan.Kategorier:Svensk politik, Uncategorized

Etiketter:, ,

2 svar

 1. Situationen kan bli bättre bara när rätt man skall vara på sitt plats:
  Lärare – Utbildningsminister
  Läkare – Sjukvårdsminister
  Militär – Försvarsminister
  Ekonom – Finansminister
  Etc. …
  … men inte av tankesmedjor selekterade politiker från ungdoms pratkvarnar och karriärister som lärt sig bara korruptionskonst och som sitter alla i samma träsk gruppengar ….

  Gilla

%d bloggare gillar detta: