47 länder upplever kraftig tillväxt av civil oro – trenden fortsätter under 2020. Politisk riskbedömning för 2020

countries

by Miha Hribernik and Sam Haynes,

Den dramatiska ökningen av protesterna under år 2019 har sopat upp en fjärdedel länder i tidvattnet och skickat oförberedda regeringar över alla kontinenter. Enligt våra senaste data och prognoser kommer kaoset att fortsätta utan dröjsmål under 2020.

figure-1

Vårt kvartalsvisa Civil Unrest Index avslöjar att 47 jurisdiktioner under det senaste året har bevittnat en betydande ökning av protester, som intensifierades under det sista kvartalet för 2019. Detta inkluderar platser så olika som Hong Kong, Chile, Nigeria, Sudan, Haiti och Libanon.

Bild 2: En fjärdedel av alla världens länder såg betydande ökningar av den civila oron under 2019

fig2

Figur 2 sätter denna försämring i ett starkt perspektiv och visar de blinkpunkter som har sett de största ökningarna av oro mellan början av 2019 och början av 2020. Under denna period har Chile och Hong Kong sjunkit i rankningen av 198 länder, från 91 till 6:e respektive 117:e till 26:e plats med högst risk. Andra högriskplatser, inklusive Nigeria (rankad 8:e), Libanon (13:e) och Bolivia (21:e), har också registrerat några av de största negativa rörelserna i indexet.

Det enda som räddar Hong Kong från att falla längre ner i indexet är att det fortfarande har några mekanismer på plats för att kanalisera missnöjet, inklusive yttrandefriheten och ett robust rättsväsende, även om dessa blir alltmer undergrävda. Detta står i kontrast till många av de extremriskländer där inga sådana mekanismer finns. Men när det gäller protesternas svårighet och frekvens sitter Hong Kong tillsammans med Chile som världens mest riskfyllda platser.

Ekonomisk kostnad för oron i miljarder dollar

Antalet länder med extrem risk i Civil Unrest Index har också hoppat med 66,7 %; från 12 st år 2019 till 20 st i början av 2020. Länder som faller in i denna kategori inkluderar Etiopien, Indien, Libanon, Nigeria, Pakistan och Zimbabwe. Sudan som under tiden har tagit över Jemens plats för att vara det högsta risklandet globalt.

En ”extrem risk” -bedömning i indexet, som mäter riskerna för företag, återspeglar det största möjliga hotet gällande transportstörningar, skador på företagets tillgångar och fysiska risker för anställda på grund av våldsam oro. De flesta sektorer, som sträcker sig allt ifrån gruvdrift, energi, turism, detaljhandel till finansiella tjänster, har känt effekterna under det senaste året. (När ska Sverige ingå i detta, kan man ju undra. Att Frankrike inte nämns här känns märkligt. red.anm)

Den resulterande störningen i näringslivet, nationella ekonomier och investeringar över hela världen har totalt uppgått till miljarder dollar. I Chile orsakade den första månaden med oroligheter en uppskattad infrastrukturskada på 4,6 miljarder USD och kostade den chilenska ekonomin cirka 3 miljarder USD, eller 1,1 % av BNP.

Varje protest är unik – men vissa har gemensamma klagomål

Orsakerna till kraftig oro är komplexa och olika. I Hong Kong utbröt protester i juni 2019 över en föreslagen proposition som skulle ha möjliggjort en utlämning av kriminella misstänkta till Kina. Den främsta orsaken till missnöjet har emellertid varit återuppbyggnaden av medborgerliga och politiska rättigheter sedan 1997. I Chile har protester drivits av inkomstjämlikhet och höga levnadskostnader men har utlösts av en till synes trivial 30-peso (USD 0,04) höjning av priset för tunnelbana.

Bild 3: Indikatorer som informerar om hur Civil Unrest Index kan fungera som ett tidigt varningstecken

Fig3

En analys av våra uppgifter tyder dock på att en försämring av vissa riskfaktorer kan fungera som ett tidigt varningstecken i vissa jurisdiktioner. Figur 3 visar fyra av de 11 indikatorerna som informerar om våra resultat för Civil Unrest Index. Subventioner var den enskilt största indikatorn på att risken för civil oro växte i Chile, Libanon och Zimbabwe. Inflation och försvagning av mekanismer som möjliggör kanalisering av missnöje innan den bryter ut i oro spelade också en roll, det senare särskilt i Chile, Hong Kong och Zimbabwe.

Protest-drabbade länder kommer att få begränsad förbättring, eftersom nya jurisdiktioner sannolikt kommer att gå med i striden

Med protester som fortsätter att rasa över hela världen förväntar vi oss att intensiteten av den civila oron, liksom det totala antalet länder som upplever störningar, kommer att öka under de kommande 12 månaderna.

Vår basprognos för Chile är en mindre minskning av oroligheterna under de kommande sex månaderna, medan landet kommer att förbli i den extrema riskkategorin fram till minst 2022-Q1 – även om prognosen möjliggör viss osäkerhet (se figur 4). Vår prognos innebär att vi inte förväntar oss att de bakomliggande orsakerna till oroligheter i Chile kommer att tas upp, även om demonstrationerna har lyckats öppna en konstitutionell revideringsprocess, som kommer att pågå från 2020 till 2023.

Bild 4: Projicering av civil oro för Chile indikerar på att protester sannolikt kommer att dröja trots konstitutionella reformer

Fig-4

I Hong Kong är nu splittringarna mellan demonstranterna och regeringen djupt inbäddade. Det finns små förutsättningar för en resolution om inte myndigheterna lämnar in protesternas krav eller om Peking besluter sig för att skicka in militären – som båda är överlägsna scenarier enligt vår åsikt. Enligt våra prognoser (se figur 5) kommer detta sannolikt att innebära att protesterna fortsätter under de kommande två åren, med endast en mindre förbättring troligen i början av 2022.

Bild 5: Prognosen för Civil Unrest Index för Hong Kong visar dödläget mellan demonstranter och regeringen att den fortsätter fram till minst 2022-Q1

Fig-5

Där demonstrationer har en högsta risk

Våra prognoser förutspår att 75 av de 125 länderna i vår prognosdatabas i genomsnitt kommer att öka den civila oron under de kommande sex månaderna. En viktig fråga för företag att överväga är hur dessa regeringar kommer att hantera växande oroligheter (se figur 6).

Våra säkerhetsstyrkor och mänskliga rättighetsindex, som mäter incidenter av utomordentliga mord, godtyckliga arresteringar och tortyr, bedömer 36 länder som extremt riskfyllda i denna fråga. Detta inkluderar viktiga tillväxtmarknader där säkerhetsstyrkor historiskt sett har svarat med kraftig taktik, eller där de får begå brott mot mänskliga rättigheter under straffrihet. Dessa är Kinas fastland (rankad som nionde högsta risken), Turkiet (11:e), Saudiarabien (23:e), Ryssland (33:e) och Thailand (30:e).

Bild 6: En titt på våra säkerhetsstyrkor och mänskliga rättighetsindex och våra prognoser för civil oroindex för 2020 identifierade jurisdiktioner där protesterade sannolikt kommer att bli utsatta för misshandel

Fig-6

Brott mot mänskliga rättigheter, inklusive godtyckliga arresteringar och användningen av kritiskt våld, utgör en risk för demonstranter och all företagspersonal i närheten av pågående oroligheter. Användningen av våld radikaliserar i sin tur demonstranter, provocerar våldsamma reaktioner och i slutändan driver på ytterligare oro.

Företag som verkar i tillväxtekonomier står ofta inför betydande säkerhetsutmaningar, särskilt i länder som är rika på naturresurser där gruv- och energiprojekt ofta behöver höga skyddsnivåer. Företagen utgör emellertid en väsentlig risk för medverkan om de anställer statliga eller privata säkerhetsstyrkor som begår kränkningar. Ur ett investeringsperspektiv är användningen av statligt sanktionerat våld en betydande risk för varje lands suveräna miljö-, sociala och styrelseprofil (ESG) och är inte mindre en risk för de komplicerade företagens ESG-profiler.

2019 kommer sannolikt att vara den ”nya normala”

Den upphöjda rasen som kokat över till gataprotester under det gångna året har överraskat de flesta regeringar. Policymakers över hela världen har mest reagerat med begränsade eftergifter och en nedbrytning av säkerhetsstyrkor, men utan att ta itu med de underliggande orsakerna. Men även om de behandlas omedelbart, är de flesta klagomålen djupt förankrade och det skulle ta år att ta itu med. Med detta i åtanke är det troligt att 2019 inte kommer som en blixt från en klar himmel. De kommande 12 månaderna kommer sannolikt att ge mer av samma sak, och företag och investerare kommer att behöva lära sig att anpassa sig och leva med detta ”nya normala”.Kategorier:Uncategorized, Världspolitik

Etiketter:, ,

%d bloggare gillar detta: