”Världsekonomin skulle kollapsa” om London stoppade penningtvätten, säger HSBC visselblåsare

collapse

https://sputniknews.com/business/202001161078000377-world-economy-would-collapse-if-city-of-london-stopped-laundering-money-says-hsbc-whistleblower/?fbclid=IwAR3MqQCrEq6qMuSi7TERMYBNIZIwaK3XGvSG6M0L1kCePiLof2P1ey1myJU

(Som en information innan du läser vidare vill jag nämna följande:

Nathan Rothschild:

”Jag bryr mig inte vilken marionett som placeras på Englands tron för att styra det imperium där solen aldrig går ner. Mannen som kontrollerar Storbritanniens penningmängd kontrollerar det brittiska imperiet, och jag kontrollerar den brittiska pengatillförseln”.

Dessa ingår i inperiet: Industrial & Commercial Bank of China, China Construction Bank, Deutsche Bank, Mitsubishi UFJ Financial Group, HSBC Holdings, BNP Paribas, Japan Post Bank, SoftCrédit Agricole Group, Barclays PLC, Royal Bank of Scotland Group, JP Morgan Chase & Co., och många fler. Red.anm)


Screen Shot 2017-05-03 at 23.10.35

Storbritannien kommer att lämna Europeiska unionen senare den här månaden, men det finns inga tecken på att bankerna lämnar London City, ett av de huvudsakliga påståendena från att man skulle stanna kvar i samband med Brexit-folkomröstningen. Men fortsätter hjulen att bara rulla med tvättade pengar i London?

Nicholas Wilson, en visselpipa för finansiella tjänster som avskedades av den brittiska advokatbyrån, Weightmans, efter att ha exponerat miljoner pund i orättvisa kundavgifter, hävdar att London är beroende av ”smutsiga pengar” och säger att världsekonomin skulle kollapsa om staden slutade tvätt dem.

Storbritannien försökte blockera EUs-bud för att strama åt penningtvätten.
Herr Wilson, en tidigare processchef, sa: ”EU ville strama åt penningtvätten och Storbritannien var det enda landet som röstade emot den”.

Image result for Barbara Casu Lukac

Barbara Casu Lukac

Han sa: ”Kapitalismen förlitar sig på en skit av smutsiga pengar som flyttas runt och stöder investeringar runt om i världen”.

En rapport från Centre for Banking Research vid Cass Business School ifjol målade en rosig bild av City of London efter Brexit.

Rapportens medförfattare professor Barbara Casu Lukac skrev: ”London kommer att fortsätta att vara en nyckelaktör inom den globala finanssektorn och kapitalmarknaden efter Brexit. En del av dess verksamhet, kapacitet och marginaler kommer dock att påverkas av den långsiktiga politiska osäkerhetsregleringen som ligger bakom Brexit-processen”.

Image result for george osborneDen står i skarp kontrast till de gräsliga yttrandena om stadens framtid som gjordes av den dåvarande kanslern, George Osborne (bilden), som en del av hans ”Projektet rädsla”, före Brexit-folkomröstningen 2016.

Efter folkomröstningen avgick David Cameron och ersattes av en annan kvarvarande, Theresa May, och när hennes ansträngningar att genomföra en Brexit-affär misslyckades ersattes hon av Boris Johnson, som varit en entusiastisk anhängare av att lämna den Europeiska unionen hela tiden.

I juni 2019, under konservativt ledarskapsval, skryter Boris Johnson om hur mycket han hade gjort för City of London.

Johnson förhandlade om en ny affär med EU men Londons framtid kommer att ingå i förhandlingarna om handel senare i år.

Bankerna kommer att kunna fortsätta att tillhandahålla tjänster under övergångsperioden, som börjar den 1 februari, men de kommer att förlora sina ”passporting rights” som gör att de kan erbjuda tjänster till kunder i de 27 EU-staterna.

En möjlig lösning är att bankerna i Storbritannien kan behöva starta ett dotterbolag i en EU-medlemsstat och ansöka om en passportlicens där.

Image result for andrew bailey bank of england

Andrew Bailey

 

FCA-chef befordrades men var han ”sovande vid hjulet”?

I förra månaden tillkännagav regeringen Andrew Bailey, den nuvarande chefen för Financial Conduct Authority – tillsynsmyndigheten som övervakar finansiella tjänster och marknader i Storbritannien – att de skulle ta över som guvernör för Bank of England i mars.

Herr Bailey sa: ”Banken har ett mycket viktigt jobb och som guvernör kommer jag att fortsätta det arbete som Mark Carney har gjort för att se till att den har allmänintresset i hjärtat av allt den gör. Det är viktigt för mig att banken fortsätter att arbeta för allmänheten genom att upprätthålla en monetär och finansiell stabilitet och se till att finansiella institutioner är säkra och sunda”.

Men herr Wilson sade under de senaste 12 månaderna att Bailey hade misslyckats med flera högprofilerade skandaler inklusive kollapsen av minibandföretaget London Capital and Finance, implosionen av Woodford Investment Management och slipandet av M & G Property Portfolio över likviditetsfrågor.

Han sa: ”Han har verkligen misslyckats under många år med sin hantering av HSBC-bedrägeriet som jag först rapporterade om till FSA 2012”.

Herr Wilson blev avskedad efter att han påpekade att HFC Bank, ett dotterbolag till HSBC, olagligt införde en tilläggsavgift på 16 procent på kunder som hade betalat ut hyresköpskreditbetalningar och subprima-lån.

År 2017 vann han sin kamp mot HSBC, som tvingades betala tillbaka mer än 4 miljoner pund till tusentals kunder.

Därefter identifierades ytterligare 18 500 offer år 2019. HSBC har hittills gått med på att betala ut 30 miljoner pund och herr Wilson tror att summan så småningom kommer att uppgå till 200 miljoner pund.

Image result for adrian hill drowned

I mars 2019 drunknade Adrian Hill, före detta VD för HFC Bank, på sitt lyxhem i Oxfordshire.

En undersökning om hans död påstod att han lidit av stress och man var övertygad om att han skulle ha skickats till fängelse som ett resultat av FCA:s utredning av HFC.

Herr Wilson påpekade att skuggkanslern John McDonnell hade sagt i parlamentet på onsdagen den 8 januari, att Baileys anteckningar hos FCA borde ha beaktats innan han utsågs.

McDonnell sa att Bailey hade ”sovit vid rattet under sin period på FCA”.

Kansler, Sajid Javid, insisterade att Bailey var ”en enastående kandidat, den framstående kandidaten för att bli den nästa guvernören för Bank of England”.

”Storbritannien, det mest korrupta landet i världen”

År 2016 hävdade den italienska journalisten Roberto Saviano, som har tillbringat större delen av sin karriär med att undersöka maffian, Storbritannien var det mest korrupta landet i världen.

Saviano berättade för en publik på Hay-on-Wye-bokfestivalen: ”Om jag frågade dig vad som är den mest korrupta platsen på jorden kan du säga att det är Afghanistan, kanske Grekland, Nigeria, södra Italien och jag kommer att säga att det är Storbrittanien. Det är inte byråkratin, det är inte polisen, det är inte politiken utan det som är korrupt är det finansiella kapitalet. 90 procent av kapitalägarna i London har sitt huvudkontor offshore”.

Herr Wilson sa: ”Jag håller med om det. Han pratar om City of London. Det är världens huvudstad för penningtvätt”.

Han sa: ”Inget kan göras för att rensa upp London City. Om någon politiker försökte avveckla London City skulle världsekonomin kollapsa. Narkotikapengar var det enda som höll bankerna igång under finanskrisen 2008”.

Under 2016 hävdade hemmamarknadskommittén att 100 miljarder pund i olagliga pengar har tvättas på Londons fastighetsmarknad varje år.

Herr Wilson sa att banken med det värsta ryktet var HSBC, som han sade var inblandad i 18 av de 25 värsta korruptionsskandalerna som listades av vakthunden Transparency International ifjol.

Rona Fairhead, en tidigare chef för HSBC, var också ordförande för BBC Trust och är för närvarande medlem i House of Lords. Hon var regeringsminister fram till maj i förra året.

Herr Wilson sa att de politiska och finansiella anläggningarna var nära förenade och han sade att det har funnits många exempel på att tidigare parlamentsledamöter och ministrar kommer att arbeta för banker och tidigare bankirer som går in i politiken eller i inflytelserika jobb.Kategorier:Uncategorized, Världspolitik

Etiketter:, , ,

%d bloggare gillar detta: