Här är schemat för Trumps kommande riksrättsåtal i Senaten, med start 21 januari 2020

donald trump

 and 

 

  • Den 15 januari tillkännagav Representanthusets talman Nancy Pelosi att kammaren kommer att överföra två artiklar om impeachment (riksrätt) som anklagar president Donald Trump för att ha missbrukat sitt ämbete och blockerat Kongressen för den amerikanska Senaten.
  • Senatens majoritetsledare Mitch McConnell berättade för reportrar på tisdagen att han förväntar sig att öppna huvudförhandlingarna i Trump-rättegången som börjar på tisdagen den 21 januari.
  • Regelboken räknar med att det tar för Senaten cirka tre till fyra dagar av ”behandling” för att fastställa reglerna och förfarandena för rättegången innan den utfärdar ett tillkännagivande för Trump genom att ange en grund och ber honom att infinna sig.
  • Den exakta tidpunkten och schemat för rättegången kommer mycket att bero på om Senaten inkallar nyckelvittnen till att vittna, eller om de inte hör något extra vittnesmål och röstar sedan efter att de har hört argumentena från båda sidor.

Image result for chefsjurist John Roberts

John Roberts

Därefter kommer Senaten att hålla en rättegång som avgör om Trump ska dömas på dessa anklagelser, vilket skulle leda till att Trump avlägsnas från sin tjänst. Båda sidor kommer att presentera sina ärenden inför senatorerna, som agerar som jurymedlemmar, medan chefsjurist John Roberts kommer att vara ordförande vid utfrågningarna.

Pelosi meddelade att ordförande för husets underrättelsekommitté, rep. Adam Schiff, ordförande för husrättsordförande, rep. Jerry Nadler, rep. Zoe Lofgren från Kalifornien, rep. Hakeem Jeffries från New York, rep. Sylvia Garcia från Texas, kommer att fungera som riksrättsdomare som argumenterar fallet för att överbevisa Trump.

Image result for adam schiff  Image result for Jerry Nadler  Image result for zoe lofgren Image result for hakeem jeffriesAdam Schiff                     Jerry Nadler                       Zoe Lofgren               Hakeem Jeffries

Image result for sylvia garcia  Image result for Mitch McConnell  Image result for john bolton  Image result for mick mulvaney
Sylvia Garcia                   Mitch McConnell      John Bolton                Mick Mulvaney

Under flera veckor, efter att kammaren röstade för att ställa Trump inför riksrätt, höll Pelosi tillbaka artiklarna med förseningar från Senaten mitt i allt för att motstå Senatens majoritetsledare Mitch McConnell angående rättegångsreglerna och om att Senaten skulle inkalla ytterligare vittnen för att ge juristerna mesta möjliga information.

Den exakta tidpunkten och schemat för rättegången kommer mycket att bero på om Senaten kallar in de nyckelvittnen som trotsade Representanthusets stämningar, inklusive den tidigare nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton – som har sagt att han kommer att följa Senatens stämning för detta vittnesbörd – och Vita husets stabschef Mick Mulvaney.

Senaten kräver en majoritet för att godkänna en stämning, vilket innebär att minst tre republikanska röster skulle behövas för att kalla vittnen. GOP-senatorn Susan Collins sa att hon stöder att man kallar in vittnen och försöker samla de republikanska rösterna som krävs för att kalla in ytterligare vittnen utöver dem som presenterades i kammarens impeachment-utfrågningar.

På måndag morgon kommer Politicos dagliga nyhetsbrev att kasta lite mer ljus över schemat och tidpunkten för hur Trumps impeachment-rättegången kunde se ut under de närmaste veckorna:

Vid tisdagens demokratiska planeringsmöte kommer husdemokraterna att planera för omröstningarna om resolutionerna för att överlämna artiklarna om impeachment till den amerikanska Senaten.

Regelboken räknar med att Senaten tar cirka tre till fyra dagar på sig för ”behandling” för att fastställa reglerna och förfarandena för rättegången innan den utfärdar ett tillkännagivandena för Trump och grunderna, samt publicerar och argumenterar för hans försvar.

Image result for Mitch McConnellSenatens majoritetsledaren Mitch McConnell berättade för reportrar på tisdagen att han förväntar sig att öppna huvudinnehållet i Trump-rättegången som börjar på tisdagen den 21 januari.

Rättegångens längd och schema kommer att bero på hur många vittnen – om några – kallas för att vittna, men McConnell har angett att han kommer att hålla Senaten i session sex dagar i veckan för att säkerställa en snabb rättegång. (Bill Clintons impeachment-rättegång i januari 1999 varade i fem veckor).

Image result for Pat Cipollone

New York Times har rapporterat att Vita husens advokater Pat Cipollone och Jay Sekulow, en av Trumps personliga advokater, förväntas leda strategin för Trumps försvar i Senaten.

Tidpunkten för rättegångsförsöket kommer sannolikt också att stå i konflikt med de första primära valen i presidentvalet 2020, vilket förorsakar huvudvärk för demokraterna.

Related image Image result for Amy Klobuchar
Bernie Sanders och Elizabeth Warren          Amy Klobuchar

De demokratiska senatorer som ställer upp för presidentval inklusive senatorerna Bernie Sanders, Elizabeth Warren och Amy Klobuchar kunde fastna i Washington under de avgörande veckorna och dagarna innan det förberedande valmötet i Iowa och primärvalet i New Hampshire.

För att Trump ska bli dömd måste två tredjedelar av Senaten – 67 medlemmar – röstar för att döma honom. Senaten består av 53 republikaner, 45 demokrater och två oberoende som samarbetar med demokrater, vilket innebär att det är mycket osannolikt att Trump blir avskedad.

Kongressen har aldrig tagit bort en president genom mekanismen för impeachment. Medan två amerikanska presidenter – Andrew Johnson och Bill Clinton – tidigare anklagats av kammaren, frikändes båda i Senaten.

De två artiklarna om riksrätt mot presidenten hänför sig till hans ansträngningar för att ha anlitat utländsk inblandning i valet 2020 genom att starkt beväpna Ukraina genom att ha levererat politisk smuts på en av sina rivaler inför valet 2020, före detta vice president Joe Biden, medan Trump innehöll vital militärhjälp och ett Vita husmöte som Ukrainas president Volodymyr Zelensky så desperat ville ha.

Trumps åtgärder kom fram genom ett klagomål från en visselpipa som en anonym amerikansk underrättelsetjänsteman lämnade in i augusti. I mitten av klagomålet fanns ett telefonsamtal från den 25 juli mellan Trump och Zelensky där Trump upprepade gånger pressade Zelensky att undersöka Biden och undersöka en falsk konspirationsteori som tydde på att Ukraina blandade sig i valet i USA 2016.

Vita huset släppte ett memo av telefonsamtalet som bekräftade visselpipans huvudsakliga anklagelse. Men efterföljande vittnesmål från en icke-partisan, karriärmedborgarsäkerhets- och utrikestjänstemän avslöjade att telefonsamtalet var bara var en datapunkt i en en månaders lång kampanj av Trump och hans personliga advokat Rudy Giuliani för att tvinga Ukraina att ansluta sig till hans krav.

Gordon Sondland, USA:s ambassadör i Europeiska unionen, vittnade om att ”alla befann sig i öglan” på Trumps ansträngningar, inklusive den nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton, statssekreteraren Mike Pompeo, den fungerande stabschefen i Vita huset, Mick Mulvaney och andra toppmässiga i Vita huset och federala byråer.

 Kategorier:Världspolitik

Etiketter:, ,

%d bloggare gillar detta: