Fick köpa stadshus för att skapa “nya Facebook” – vänskap bakom mångmiljonaffär

Jaha, är nån förvånad? Samma fråga kan ställas, då det gäller samma politiker, vad ligger bakom Muminparken som ska planeras i Karlstad. Se kvällens reportage på Uppdrag granskning kl 20.00 eller på play.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

okant

Ett nystartat it-bolag valdes ut som ensam köpare av Karlstad kommuns stadshus, helt utan budgivning. Uppdrag granskning kan nu avslöja att en mångårig vänskapsrelation fanns bakom den omstridda affären.
– Det här är en ganska förskräcklig historia, säger professor Olle Lundin.

Hösten 2015 väljer Karlstads kommunledning ut it-bolaget My Life Diary som köpare av det gamla stadshuset. Bakom bolaget står entreprenören och Karlstadsonen Mikael Solberg.

Företaget har storslagna planer. De säger att de ska bli “nya Facebook” och beskriver en möjlig framtid med svindlande 100 miljoner kunder. Drömmar om hundratals nya jobb väcks i Karlstad.

Men affären möts av stark kritik när det står klart att it-bolaget får köpa stadshuset utan konkurrens och budgivning. Detta trots att kommunen har flera andra spekulanter, däribland företagaren Gert Carlsson:

– Det var känt sedan tidigare att det skulle säljas, men alla trodde att det skulle gå via en mäklare. Hela branschen trodde att det skulle gå via en mäklare, säger Gert Carlsson, vars företag äger flera fastigheter i Karlstad.

“Ett intressant koncept”

Stadshuset har värderats till 104 miljoner kronor, respektive 51 miljoner kronor. Även prislappen väcker frågor, då kommunen säljer för den lägsta av de två värderingarna.

– Kommunen tyckte samlat att det här var ett intressant koncept, säger kommunstyrelsens ordförande Per-Samuel Nisser (M), som tillsammans med KD:s kommunalråd Peter Kullgren drev igenom försäljningen av stadshuset.

Men Uppdrag granskning kan avslöja att det bakom försäljningen finns en nära vänskapsrelation mellan entreprenören Mikael Solberg och en annan central person i affären: Göran Österman.Kategorier:Svensk politik, Uncategorized

Etiketter:,

%d bloggare gillar detta: