Westerholm: ”Stefan Löfven måste börja rensa ut antisemiterna ur Socialdemokraterna”

stefan

Pelle Zackrisson

Måndag 6 jan 2020
https://nyheteridag.se/westerholm-stefan-lofven-maste-borja-rensa-ut-antisemiterna-ur-socialdemokraterna/?fbclid=IwAR1fhmlcaEMALY3ujVj5IntCmvrhJ3XHnfNLplb1ZJvbNPWBnvqL1SvARA0

Det är inte bara att Socialdemokraterna och Stefan Löfven är ytterst politiskt ansvariga för att antisemitism tillåts öppet i klassrum på skolor i Malmö. Socialdemokratern har själva en kultur där antisemiter släpps in och inte bara tolereras utan även möjliggörs, uppger Johan Westerholm, ansvarig utgivare på Ledarsidorna, som har ett frankt budskap. – Enda sättet att återupprätta förtroendet för sin person och för partiet i frågan om antisemitism är att Stefan Löfven börjar utesluta folk som inte hör hemma i partiet, säger han.

Johan Westerholm har en lång bakgrund inom Socialdemokraterna, ett parti han lämnade förra året. Eller som Westerholm formulerar det: ”Jag lämnade inte partiet. Partiet lämnade mig och många andra.”

Det Westerholm sett som en ovilja att göra upp med en institutionaliserad – och växande – antisemitism inom partiet var ett av skälen att Westerholm, som har kontakt med flera judiska organisationer och församlingar, till slut kapade banden.

Den senaste tiden har flera för Socialdemokraterna pinsamma uttalanden gjorts om antisemitism, säger Johan Westerholm.

Han nämner Lisa Bjurwalds artikel i den LO-anknytna tidningen Dagens Arena och en intervju i Sydsvenskan med kommunalrådet i Malmö Anders Rubin (S).

Lisa Bjurwald driver i sin artikel tesen att anklagelserna mot Jeremy Corbyn om antisemitism saknar stöd. Bjurwald skriver: ”Precis som hos svenska Socialdemokraterna finns enstaka individer, sällan ens med partiuppdrag, som uttryckt sig antisemitiskt.”

Johan Westerholm reagerar mycket starkt på det påståendet.

– Det är till att börja med en ren faktaförfalskning. Det handlar inte om enstaka fall. Labour har erkänt problemen och tillsatt en egen utredning. I utredningen har det kommit fram ett stort antal, säger han.

Bjurwalds påståenden motsägs också av att Jewish Labour Movement, en judisk organisation som stöttat Labour, har uppmanat Labour att erkänna att antisemitism är institutionaliserat inom partiet. Samt en intern utredning inom Labour gällande 130 olika fall där bland annat en medlem kallat judar för ”kroknäsade manipulativa lögnare”.

Nyheter Idag söker Lisa Bjurwald och Dagens Arena för en kommentar.

Så långt Dagens Arena-texten. Johan Westerholm beskriver Malmö som Sveriges – och Socialdemokraternas – sorgebarn vad gäller antisemitism. I en färsk artikel i Sydsvenskan vittnar judiska lärare om hur elever kunnat ropa Heil Hitler och skolledningen inte velat polisanmäla och hur de döljer sin judiska identitet av rädsla för repressalier.

Kommunalrådet Anders Rubin och hans kollegor har varit medvetna om problemet under lång tid. Redan för 16 år sedan skrev Sydsvenskan om antisemitism i Malmös skolor.

Därför tycker Westerholm att det är häpnadsväckande och mycket problematiskt när Anders Rubin i en intervju med Sydsvenskan säger att man ”möjligen var sent på bollen” i att agera mot antisemitism.

– De säger att de blev medvetna om problemet för ungefär tio år sedan. Det är 2010. Jag tror inte på det han säger. Men det kanske är så att han tror på det själv och då är det riktigt jävla illa. Då är det en väldigt hög grad av självförnekelse och då är frågan om han ska ha jobbet som kommunalråd, säger Johan Westerholm.

Hur ser situationen ut i Malmö?

– Så här är det. Fortsätter församlingen att krympa i samma takt som tidigare kommer den inte att finnas kvar vid valet 2026. Man spottar efter judar, hotar, tillmälen, skadegörelse av judiska symboler och egendom. Det är en lågintensiv form av terror, en långsam etnisk rensning av judar som pågår i Malmö.

Vad är Socialdemokraternas roll i det här?

– Man har det politiska ansvaret. Katrin Stjernfeldt Jammeh är kommunalråd. Men det finns också belägg för att man har varit en del av utvecklingen. Du har en lista på personer inom partiet som i varierande grad själva spritt antisemitism eller varit möjliggörare eller apologeter. Du har en sådan som Adrian Kaba som skriver om ”judisk-europeisk högerextrem sammansvärjning” i en socialdemokratisk tidning och kan vara kvar i partiet. Det är helt galet egentligen.

Johan Westerholm nämner Hillevi Larsson och Jamal El-Haj som två andra socialdemokrater, båda riksdagsledamöter, som gång efter annan har skänkt legitimitet genom att medverka i antisemitiska sammanhang.

El-Haj har bland annat deltagit på demonstrationer där det uppmanats till bojkott av israeliska varor – den så kallade BDS-rörelsen som förra året klassades som antisemitisk av Tyskland. El-Haj har också uttryckt att judiska församlingen bör ta avstånd från Israels politik.

– Det skulle förebygga om judiska församlingen tog avstånd från Israels agerande i Gaza. Det skulle hjälpa jättemycket, tror jag, säger El-Haj i en intervju med Skånska Dagbladet från 2010.

Att avkräva judar ansvar för israelisk politik är antisemitism, enligt IHRA. IHRA grundades av Göran Persson som ett projekt för att värna minnet av Förintelsen och arbeta mot antisemitism.

Läs mer: Jeremy Corbyn sågas för antisemitism: ”Ett nytt gift har slagit rot inom Labour”

I maj förra året annonserade Stefan Löfven att en internationell konferens om antisemitism skulle hållas i Malmö i oktober 2020.

– Jag tror inte man tänkt igenom det riktigt. Om Stefan Löfven hade haft en klar bild vad han behövde göra med partiet, det vill säga städa ur i sitt eget parti, då är en konferens en bra idé, säger Johan Westerholm.

Han fortsätter:

– Men eftersom han inte verkar ha det är det bara en dum ide. Då är det enda Stefan Löfven gjort att ha serverat sig själv en rejäl bajsmacka att hantera. För nu kommer strålkastarna vara på situationen i Malmö och Socialdemokraterna.

Johan Westerholm har varit i kontakt med flera judiska organisationer om konferensen.

– De ställer sig tveksamma om man ska ge legitimitet till den här konferensen genom att medverka med tanke på situationen för Malmös judar, säger han.

Bilden som Johan Westerholm fått av samtal med företrädare för de olika organisationerna är entydig. Det finns numera en stor misstro mot Stefan Löfven.

– Partiet misstror man sedan länge. Det är inget nytt. Men fram tills nu har man ändå trott att Stefan Löfven varit genuin, han har visat sådan övertygelse. Hans tal som han höll på Israels 70-årsdag var väldigt bra. Men nu börjar tvivlet växa om honom som privatperson.

– Det är bara tomma ord från Stefan Löfven. Framför allt är det en vändning under galgen. När det politiska priset blir för högt, det är först då S engagerar sig.

Johan Westerholm ger som exempel satsningen på att låta skolor skicka elever på hågkomstresor till Förintelsens läger för att motverka antisemitismen.

– Det är något som de judiska organisationerna och församlingen efterlyst i flera år. Nu kommer den. Och nu försöker Socialdemokraterna – och det har jag fått från flera källor – utmåla det som att initiativet kommer från regeringens håll. För några år sedan svarade Malmö stad på kravet på en skolsatsning mot antisemitism med en satsning på normkritik. Det är helt enkelt en relativisering av antisemitism.

– Det är på den nivån vi är i dag i Malmö. Det är riktigt illa.

Vad behöver Stefan Löfven göra nu?

– Det måste vara slut på tomt prat. Det nästa uttalande som kommer från Stefan Löfven om antisemitism behöver vara: ”Följande personer företräder inte S i politiska sammanhang längre…” Och så en lista på personer där bland annat Adrian Kaba, Hillevi Larsson och Jamal El-Haj listas. Hela SSU Skåne måste uteslutas. Samtliga medlemmar där får söka om sina medlemskap.

Ilmar Reepalu (förra kommunalrådet i Malmö som ertappats i flera antisemitiska skandaler) skulle jag ringa och ge chansen att dra. Det är väl snyggaste sättet att göra det på.

Det är omfattande åtgärder.

– Det är det enda sättet som Stefan Löfven kan återupprätta förtroendet för sig som person och för partiet. Han har uteslutningsverktyget i sin hand då alla medlemmar i SSU även är medlemmar i moderpartiet. Stefan Löfven gör ett aktivt val att inte använda det.

Det är vad du tycker att han borde göra. Vad tror du Stefan Löfven kommer att göra?

– Stefan Löfven är för svag. Det kommer inte att hända någonting. Jag känner det här partiet numera. Jag utesluter inte att Göran Persson hade haft kraft att göra det här, att sparka ut. Allt efter honom har varit ett mähä.

Att Socialdemokraterna sparkar ut politiker, hur skulle det påverka Malmö stad och antisemitismen i skolorna till exempelvis?

– Det är signalpolitik. Då visar Löfven och partiet att man inte accepterar antisemitism. Det skulle naturligtvis genomsyra alla politiker och gå ut i hela organisationen. Det skulle bli en tydlig signal till alla lokala S-politiker att bekämpa antisemitism annars åker man ur partiet.

– Malmö kommer att vara etniskt rensat på judar 2026. Det yttersta ansvaret för det är Stefan Löfvens och ingen annans.Kategorier:Svensk politik

Etiketter:, ,

2 svar

  1. Svenska folket finns ju inte enligt Lomfors! Ha ha ha

    Gilla

Trackbacks

  1. Westerholm: ”Stefan Löfven måste börja rensa ut antisemiterna ur Socialdemokraterna” — Bakom kulisserna – Life, Death and all between
%d bloggare gillar detta: