Pensionerad präst: ‘Helvetet’ uppfanns av kyrkan för att kontrollera människor med rädsla

y Koba | 2 July 2015
Urban Intellectuals

http://churchandstate.org.uk/2015/12/retired-priest-hell-was-invented-by-the-church-to-control-people-with-fear/?fbclid=IwAR2ve3n1HKFh5rew396xvZ9gVUfE-mkLXEHZKczBm2LagFomGqBanBP6NBM

Den här videon är en intervju som den pensionerade episkopalbiskopen John Shelby Spong gjorde med Keith Morrison från Dateline NBC redan i augusti 2006.

En delutskrift av intervjun kan hittas under videolänken:

Spong: Jag tror inte att helvetet finns. Jag tror på livet efter döden, men jag tror inte att det har något att göra med belöning och straff. Religion finns alltid i en kontrollbransch, och det är något folk inte riktigt förstår. Det är i en skuldproducerande kontrollverksamhet. Och om du har himlen som en plats där du belönas för dig godhet, och helvetet är en plats där du straffas för allt ont, så har du på sikt kontrollen över befolkningen. Och så skapar de denna eldiga plats som bokstavligen har skrämt vettet av många människor, genom hela kristendomen. Och den är en del av en kontrolltaktiken.

Morrison: Men vänta en stund. Du säger att helvetet, idén om en plats under jorden eller någonstans som du plågas i för all evighet – är egentligen en kyrkans uppfinning?

Spong: Jag tror att kyrkan eldade dess ugnar varmare än någon annan. Men jag tror att det finns en känsla i de flesta religiösa liv om en belöning och ett straff i någon form. Kyrkan vill inte att människor ska växa upp, eftersom man inte kan kontrollera vuxna. Det är därför vi talar om att vi föds på nytt. När du är född på nytt är du fortfarande ett barn. Människor behöver inte födas på nytt. De måste växa upp. De måste ta sitt ansvar för sig själva och världen.

Morrison: Vad gör du av teologin som är ganska framträdande idag i Amerika, som att det finns ett garanterat sätt att inte hamna i helvetet; och det är att acceptera Jesus som din personliga frälsare.

Spong: Ja, jag växte upp i den traditionen. Varje kyrka jag känner hävdar att ”vi är den sanna kyrkan” – att de har någon ultimat auktoritet, ”Vi har den ofelbara påven”, ”Vi har Bibeln.” … Idén om att Guds sanning kan vara bunden i varje människas system, i alla mänskliga trosbekännelser, i varje mänsklig bok, övergår nästan min fantasi.

Jag menar, Gud är inte kristen. Gud är inte en jude eller muslim eller en hindu eller buddhist. Alla dessa är mänskliga system, som människor har skapat för att försöka hjälpa oss att gå in i Guds mysterium. Jag hedrar min tradition. Jag går igenom min tradition. Men jag tror inte att min tradition definierar Gud. Den pekar mig bara mot Gud.Kategorier:Uncategorized, Världspolitik, Video

Etiketter:, ,

1 svar

%d bloggare gillar detta: