Finlands ”hemliga” recept

Skribent: Lars Gyllenhaal
https://artiklar.pennanochsvardet.se/5autgtn6-finlands-hemliga-recept
2019-12-31

Finlands skolor är bland de allra bästa. Men har landet fortfarande världens bästa försvarsmakt?

 

Frågan är fel ställd. Den bästa försvarsmakten (krigsmakten) är rimligtvis den mest respektingivande – något som bara nukleära stormakter kan tävla om att vara. Men om man istället skulle ta och söka efter den mest kostnadseffektiva finns det en del som talar för Finland.

 

Sverige och Finland hade under flera decennier efter andra världskriget snarlika försvarslösningar, men på senare år har skillnaderna länderna emellan ökat drastiskt. Detta framgår av basfakta. År 2002 kunde den finska försvarsmaktens mobilsera en halv miljon män och kvinnor. Nu har man minskat och är sedan 2013 nere på 230 000. Relativt sett är det fortfarande en enorm numerär och särskilt om man jämför med dagens svenska militära försvar på drygt 50 000 inklusive hemvärn.

 

Jämför förresten 50 000 med vad Sverige på 1980-talet kunde mobilisera: 850 000 personer. Visst, det är tjugo år sen Sovjetunionen försvann och därmed är försvarsbehoven inte samma som då. Men låt oss inte här tala om hur dagens försvarsbehov ser ut, det är en annan diskussion. Låt oss återvända till kostnadseffektiviteten och till att börja med jämföra försvarsutgifter. Kalla fakta är att Finland fortfarande spenderar under tre miljarder Euro årligen på sitt försvar, att jämföra med Sveriges över fem miljarder Euro.

Vi i Sverige har haft en betydligt större utlandsverksamhet – Finland kan väl inte ha samma utlandsfokusering som Sverige? Nja, jämför man enbart svensk respektive finländsk närvaro i Afghanistan under de mest personalkrävande åren (ca 2009-2013) så stämmer detta. Den finska närvaron var något mindre än hälften av den svenska, som till exempel under 2012 låg på 500 personer. I och med insatsen i Mali, där Sverige har cirka 300 soldater, tar vi ”ledningen” i faktiska antal insatta. Men, per capita (Sverige: strax över 10 miljoner invånare, Finland 5,4 miljoner) bidrar Finland med näst mest trupper till fredsbevarande uppdrag med FN-mandat i världen. De ser sig endast slagna av Irland.

 

Vid sidan av mycket moderna vapensystem har Finland kvar en del äldre vapen, som denna 130 mm pjäs. Men artilleri och granatkastare från 40-talet har ännu god verkan jämfört med de senaste modellerna. Foto: Lev Vuori

 

Försvarsmaktens (Finlands) emblem.

 

I Finland gör ännu 80 procent av de unga männen värnplikt. Man talar i Finland om ”rätten att försvara sitt land”. Befolkningens stöd och intresse för de värnpliktiga är också påtagligt. När de finska värnpliktiga lovar försvara sitt land sker det offentligt, som på denna fotbollsplan mitt i Torneå. Foto: Lars Gyllenhaal

 

Om du tyckte det var oväntat, vad sägs då om följande faktauppgift: Sverige hade vid flera tillfällen under kalla kriget mer folk utomlands än vad vi haft under senare år. Vad sägs om 1964, då vi vid en tidpunkt hade över 1700 personer ute i olika FN-insatser. Detta rekord slogs 1994, under krigen på Balkan, då två tusen svenska soldater samtidigt var ute i fält utomlands.

 

Under värnpliktsepoken kunde vi alltså ha dubbelt så många utomlands som idag.

Men hur är det med Finlands vapen? Lever man inte kvar i det förgångna och har en massa föråldrade vapensystem? Det är delvis sant, men å andra sidan kan artilleri och granatkastare av andra världskrigsmodell trots allt fortfarande åstadkomma mycket, ammunitionen kan ju dessutom vara av nytt snitt. Men märkligast av allt, Finlands ”gammalmodiga” värnpliktsförsvar har lyckats integrera högteknologiska vapensystem som det amerikanska jaktflygplanet F-18, svenska stridsfordon 90 och den tyska stridsvagnen Leopard 2.

 

Jo, Finlands 64 F-18 var få jämfört med de 204 stycken JAS 39 som levererades till svenska flygvapnet sedan gripen kom. Men nu har ju ändå Sverige gått ner till strax under 100 egna JAS 39.

 

Hur Finlands försvarsutgifter kan vara så låga som de är framstår som ännu märkligare när man beaktar hur många som ännu gör värnplikten i den gamla östra rikshalvan (i 600 år var Sverige och Finland ett rike). Från att nära 90 procent av alla vapenföra unga män blev beväringar – som de officiellt benämns i Finland – är man nu ”nere” i 80 procent.

 

Utbildningsnivån då? Man kan ju undra hur värnpliktiga, alltså amatörer, ska kunna mäta sig med en helprofessionell styrka? General Ari Puheloinen, Finlands ÖB 2009-14, bemötte sådana funderingar med att poängtera att de finska krigsförbandens kärna inte är 20-åriga nybakade soldater utan 25–27-åringar som genomfört både militär grundutbildning och krigsförbandsövningar och, för att direkt citera generalen: ”Yrkesarméer kan inte räkna med att kunna rekrytera alla de bästa talangerna inom varje årsklass.”

Det blev ingen Archer till Finland. 2017 införskaffade finska armén det bandgående sydkoreanska artillerisystemet K9 Thunder med 15,5 cm haubits. Foto: Defence blog

När man i Sverige inför värnpliktens avskaffande diskuterade utländska exempel var det förvånansvärt lite som sades om den finska modellen och än mindre om exemplen Schweiz och Österrike. Ändå utgör Finland, Schweiz och Österrike tre av världens absolut mest stabila och framgångsrika stater. Till skillnad från Sverige har alla tre valt att behålla värnplikten.

 

Men kanske är det så att vi svenskar helt enkelt är smartare än finländare, schweizare och österrikare? Framtiden lär utvisa detta. Frågan är bara hur snabbt. Under hösten 2016 blev det klart att den svenska värnplikten i viss mån ska återupplivas, men det är ännu oklart om det kommer att lösa Försvarsmaktens personalproblem.Kategorier:Uncategorized, Världspolitik

Etiketter:,

%d bloggare gillar detta: