Sverige: Konfrontera verkligheten

(Säpo) har funnit att ett ”relativt stort” antal organisationer med kopplingar till våldsam extremism har använt Sveriges statliga och kommunala bidragssystem, vilket Säpo säger kunnat ”bidra till radikalisering och därmed tillväxt i extremistiska miljöer i Sverige”.

Så tydligt har någon inte uttryckt detta misslyckande i svensk politik tidigare. Kanske måste det komma från en utländsk media? (BBC).

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Situationen i Sverige fortsätter att försämras. I förra månaden sköts en 15-åring till döds och en annan tonåring skadades allvarligt på en pizzeria i Malmö

by Judith Bergman

https://www.gatestoneinstitute.org/15248/sweden-confronting-reality

  • Ett problem är att den svenska staten själv indirekt bidrar till extremismens spridning. Den svenska säkerhetstjänsten (Säpo) har funnit att ett ”relativt stort” antal organisationer med kopplingar till våldsam extremism har använt Sveriges statliga och kommunala bidragssystem, vilket Säpo säger kunde ”bidra till radikalisering och därmed tillväxt i extremistiska miljöer i Sverige”.
  • Enligt Säpo använder individer från islamistiska grupper offentligt finansierade skolor, kulturföreningar och stiftelser som plattformar för att sprida extremistisk ideologi i Sverige.
  • ”Självklart uppstod inte plötsligt den segregering, utestängning och långvarigt okontrollerade invandringen som driver allvarliga brott. Ansvaret för många års dåligt tänkt politik – och oförmågan att ta itu med problemen – delas av många … .. [Jag] Det är helt klart att gängskriminalitet, skjutningar och avrättningar är starkt kopplade till överdriven invandring och till dålig integration. Hur kan du ens låtsas om något annat? ” – Ulf Kristersson, ledare för Moderaterna, Facebook, 17 november 2019
  • Frågan är nu hur Moderaterna kommer att förvandla Kristerssons ursäkt till ”konkret politisk handling” som kan hindra den svenska verkligheten att försämras ytterligare.

Tillbaka i februari och mars 2017 publicerade BBC News ett antal artiklar om Trumps mycket förvirrade kommentarer om Sverige, inklusive en med rubriken ”Trump har fel, det är ‘tyst och säkert’ i Malmö”.  En artikel i synnerhet ”Alla ögon på Malmö men inte på grund av Trump” målade en idyllisk bild av flyktingarna i Malmö. Den talade bland annat om en ung amerikansk kvinna som arbetade i Malmö, Susanna Lewis, på följande sätt:

”Som kvinna är hon också van vid att vara beredd och vaken när hon går ensam på andra platser, men hon känner sig inte rädd i Malmö centrum eller dess yttre förorter.”

Men nu verkar till och med BBC ha upptäckt att Sverige lider av allvarliga problem. I november publicerade BBC en artikel med rubriken”Sveriges 100 explosioner i år: Vad händer?”

”Svensk polis hanterar oöverträffade nivåer av attacker som riktar sig också mot stadens centrum. Bompgruppen kallades till för att hantera 97 explosioner under de första nio månaderna i år,” skrev BBC. Det citerade till och med Linda H. Straaf, chef för underrättelsetjänsten vid Sveriges nationella operativa avdelning, om identiteten på männen bakom explosionerna och gängsvåldet:

”De har vuxit upp i Sverige och kommer från socioekonomiskt svaga grupper, socioekonomiskt svaga områden, och många är kanske andra- eller tredje generationens invandrare”.

Det är betydelsefullt att en av världens största mainstream medieorganisationer äntligen engagerar sig i svensk verklighet och försöker noggrant beskriva den.

Svensk verklighet fortsätter tyvärr att försämras. Förra månaden sköts en 15-åring till döds och en annan tonåring skadades allvarligt på en pizzeria i Malmö. Denna incident tycks ha varit en vändpunkt. ”Vi har sett en helg i Malmö som är oacceptabel med ett avrättningsliknande mord,” säger Mats Löfving, chef för den svenska polisens nationella operativa avdelning. Han meddelade att polisen skulle inleda en sex månaders landsomfattande operation mot vågen av gängrelaterat våld och explosioner. Operationen skulle främst arbeta mot fyra mål.

”Vad vi vill uppnå är att skjutningar och explosioner i gängmiljöerna kommer att reduceras avsevärt. För det andra att antalet personer som är involverade i kriminella nätverk bör minskas genom att använda tvångsmetoder”, sa Stefan Hector, som kommer att leda operationen.

De två sista målen är att öka antalet beslag av vapen och explosiva komponenter och att få allmänheten att känna sig säkrare.

Det sista målet, att få allmänheten att känna sig säkrare, kommer att visa sig vara en formidabel uppgift. Förra månaden tvingades en tonåring in i ett garage av ett gäng på tio personer, rånades på allt annat än hans underkläder och fick en del av örat avskuret. Händelsen ägde rum i ett vanligtvis lugnt område i Göteborgs stad. Även i Göteborg i förra månaden kastade en man, som missade spårvagnen på en station, stenar mot spårvagnsföraren, skadade honom och krossade flera fönster, enligt polisen. Dessutom fick en ung kvinna som väntade på en busshållplats i Malmö livshotande skador efter att ha blivit upprepade gånger slagen i huvudet med en planka av en 21-årig man, Ibrahim Ramadan.

Medan slumpmässiga svenskar upplever en oöverträffad våg av brutalt våld, visade en ny rapport, ”Hate Crimes 2018” av Brottsförebyggande Riksrådet (BRÅ) att antisemitiska brott i landet ökade med 53 % från 2016 till 2018. Det fanns 278 hatbrott mot judar 2018. Det finns cirka 20 000 judar i Sverige. Som jämförelse registrerade BRÅ 562 hatbrott mot muslimer, en ökning med 28 % från 2016. Det fanns ungefär 800 000 muslimer i Sverige 2016, enligt en Pew-rapport 2017.

Även om BRÅs rapport inte nämner vem som är förövarna av de antisemitiska brotten, finns det betydande ledtrådar i en rapport, ”Antisemitism – Översikt över tillgängliga data i Europeiska unionen 2007–2017”, publicerad i november 2018 av EU:s byrå för grundläggande rättigheter . I rapporten citerades EU-kommissionen mot rasism och intolerans (ECRI) som konstaterade att 2017:

”De viktigaste förövarna av antisemitiska incidenter är ‘islamister’ och radikaliserade unga muslimer, inklusive skolbarn, liksom nynazister och sympatisörer av extrem-högern och i vissa fall extrem-vänstergrupper”.

Nynazister misstänks för att ha orkesterat vad som verkar vara samordnade handlingar mot judiska institutioner och privata hem på årsdagen för Kristallnatten den 9 november i Sverige, Finland, Danmark och Norge. I Sverige sattes klistermärken i form av gula Davidsstjärnan med orden ”Jude” på fasaderna till synagogor i Stockholm, Göteborg, Norrköping och Helsingborg. I Danmark skedde liknande handlingar, men vid hem för vissa judar. Gravstenarna på en gammal judisk kyrkogård i den danska staden Randers blev också vandaliserade med grön färg. En ledande dansk medlem av den nynazistiska nordiska motståndsrörelsen, även känd som Nordfront, och en 27-årig medarbetare arresterades för att ha vandaliserat kyrkogården. Från detta skrivande har inga andra arresteringar gjorts.

Ett problem är att den svenska staten själv indirekt bidrar till extremismens spridning. Den svenska säkerhetstjänsten (Säpo) har funnit att ett ”relativt stort” antal organisationer med kopplingar till våldsam extremism har använt Sveriges statliga och kommunala bidragssystem, vilket Säpo säger kunde ”bidra till radikalisering och därmed tillväxt i extremistiska miljöer i Sverige”.

Rapporten fann att både vänster-, höger- och islamistiska extremistgrupper hade utnyttjat statligt stöd. Men enligt Johan Olsson, operativ chef på Säpo, ”Just nu ser vi att problemet är störst i den våldsamma islamistiska miljön.” Enligt Säpo använder individer från islamistiska grupper offentliga finansierade skolor, kulturföreningar och stiftelser som plattformar för att sprida extremistisk ideologi i Sverige.

Konsekvenserna av denna utveckling är att: I en ny undersökning är Sverigedemokraterna nu det största partiet i Sverige med 24 % av rösterna – ett rekordantal. Sverigedemokraterna säger bland annat att de vill ”sluta ta emot asylsökande i Sverige”, samt ”skärpa kraven för att bli svenska medborgare”. Sverigedemokraterna vill också införa bland annat ”omfattande påföljder och i synnerhet höja lägsta straffet för upprepade och allvarliga brott”. De vill också införa ”obligatorisk utvisning av grovt kriminella utlänningar och möjligheten att återkalla medborgarskap i fall av terroristbrott”. De regerande socialdemokraterna, som inte gör något åt problemen och låter Sverige falla ihop, ligger på ett historiskt läge med bara
22,2 % av rösterna. Statsminister Stefan Löfven har tidigare kallat Sverigedemokraterna ”ett extremistiskt och rasistiskt parti”.

Det är möjligt att dessa konsekvenser var en av orsakerna till att Ulf Kristersson, ledare för ett av de viktigaste oppositionspartierna, Moderaterna, den 17 november, i ett ovanligt drag, ber om ursäkt på Facebook till de svenskar som kritiserade den svenska invandringspolitiken under tidigare år:

”Självklart uppstod inte denna segregering plötsligt, utanförskap och långvarigt okontrollerad invandringen som driver till allvarliga brott. Ansvaret för många års dåligt tänkt politik – och oförmågan att ta itu med problemen – delas också under många, av mitt parti, Moderaterna …

”Först och främst: Det är helt fel att denna utveckling inte kunde förutsägas. Många varnade för den redan på 1990-talet … och många andra röster höjdes på 2000-talet.

”Sedan dess har rösterna varit många … problemen med storskalig invandring och dålig integration – och de långsiktiga riskerna för djupt utanförskap, starka sociala spänningar och allvarlig brottslighet – har tagits upp av många och med konstruktiva avsikter. Så utvecklingen har förutsetts i mycket hög grad, men många människor i politiken har bortsett detta för länge …

”För det andra erkänner Moderaterna uppriktigt sagt att vi delar ansvaret. Vi borde också ha agerat i ett tidigare skede, tydligare och på ett kraftfullare sätt. Och i den utsträckning som mitt parti har bidragit till att avslöja och frysa ut de röster som ville och vågade ta upp problemen, de förtjänar min och mitt partis obesvarade ursäkt.

”Att se tillbaka och lära sig av misstagen … är därför nödvändigt. Men inte tillräckligt. Vi måste också ta ansvar genom tydlig politisk omprövning och konkreta åtgärder.

”För vad [statsminister] Stefan Löfven inte alls kan se, ser nästan alla: det är helt klart att gängskriminalitet, skjutningar och avrättningar är starkt kopplade till överdriven invandring och till dålig integration. Hur kan du till och med låtsas om något annat?

Detta är kraftfulla ord som kommer från ledaren för ett parti vars föregångare, Fredrik Reinfeldt – Sveriges statsminister 2006 till 2014 och ordförande för Moderaterna 2003 till 2015 – uppmanade svenskarna 2014 att ”öppna sina hjärtan” för världens flyktingar.

Frågan är nu hur Moderaterna kommer att förvandla Kristerssons ursäkt till ”konkret politisk handling” som kan hindra att den svenska verkligheten försämras ytterligare.

 

 Kategorier:Svensk politik, Uncategorized

Etiketter:, , , , , , ,

6 svar

%d bloggare gillar detta: