En dyr och skitig historia

dyr-historia.jpg

Fredag 20 Dec 2019
https://ledarsidorna.se/2019/12/en-skitig-historia/
Johan Westerholm

Stefan Löfvens dåvarande statssekreterare Emma Lennartsson avgick i samband med it-skandalen på Transportstyrelsen men är nu åter som statssekreterare med ansvar för budgetfrågor hos finansminister Magdalena Andersson, (S) enligt ett pressmeddelande från regeringen. Men historien om Lennartsson är inte komplett så som den presenteras av regeringen. Sett till Lennartssons historia är det en historia med smutsfläckar. Smustfläckar som nu klistrar fast vid regeringen.

transportstyrelsen

Emma Lennartsson är för närvarande annars tillförordnad regiondirektör i Region Uppsala. Hon har tidigare arbetat som statssekreterare i Statsrådsberedningen, gruppsekreterare åt Socialdemokraternas riksdagsgrupp och planeringschef på Finansdepartementet. Emma Lennartsson är nationalekonom med examen från Handelshögskolan i Stockholm.

Utnämningen är remarkabel på flera sätt. Dels det uppenbara – att en person i Socialdemokraternas inre krets kan ställa till hur mycket skada som helst men ändå alltid kunna vara välkommen tillbaka. Lennartsson var ansvarig för att hålla statsministern informerad som hans närmaste medarbetare men underlät att rapportera eller informera om IT-läckaget vid Transportstyrelsen 2016. Ett läckage där hemlig och kvalificerat hemlig information som berör Sveriges säkerhet bedöms ha gjorts tillgänglig för främmande makt.

I augusti 2017 avgick hon från posten till följd av sin informationshantering Efter att hon lämnade statsrådsberedningen kom Lennartsson att bli ekonomidirektör och tf regiondirektör i region Uppsala från och med den första januari 2018.

Vad som inte riktigt framgått i rapporteringen är formerna för Lennartssons avsked 2017. Under stor dramatik kallades regeringen samman en söndag för att fatta beslut om att skilja henne från tjänsten. Till- och avsättning av politiska tjänstemän är annars det enskilda statsrådets angelägenhet. Inte hela regeringens. Vid avskedandet av statssekreterare Erik Bromander, som var Anna Johanssons statssekreterare på näringsdepartementet, var det Anna Johansson som fattade beslutet om avsked efter att Bromander systematiskt gjort avsteg från regeringskansliets resereglementet. Avsteg där han lät skicka de ökade kostnaderna till skattebetalarna efter att ha systematiskt njutit av att resa i business-class utan egentliga program att delta i i de länder han valde att besöka. I strid mot regelverken.

Samtidigt avsade sig Lennartsson sig det avgångsvederlag varje statssekreterare har rätt till, i normalfallet två årslöner. Men Lennartsson gick inte lottlös ändå eftersom Socialdemokraterna täckte upp med ett avgångsvederlag om 1,3 miljoner kronor då partiet hävdade att hon hade rätt till det från sin tjänst som stabschef och gruppsekreterare åt riksdagsgruppen. Avtalet som partiet beslutade om för Lennartsson skedde först efter regeringssammanträdet, den första september. 

Under perioden första januari 2018 fram tills idag har Emma Lennartsson varit en av de högsta tjänstemännen i Region Uppsala. Dels som ekonomidirektör, dels som tillförordnad regiondirektör. Som en av de högsta tjänstemännen, även som högste tf regiondirektör, var Lennartsson ytterst ansvarig för upphandling av sjukvårdsmateriel till regionen. Under Lennartssons ledning tecknade region Uppsala avtal med företaget Apotekstjänst.

Image result for apotekstjänst

Efter att Apotekstjänst tagit över ansvaret för materielförsörjningen till regionens sjukhus havererade i praktiken all verksamhet. Alla de fem landsting som tecknade avtal om  materiel från leverantören Apotekstjänst tvingades samtliga att ställa in operationer på grund av uteblivna leveranser av bland annat operationshandskar och andra vårdkritiska engångsartiklar. Under flera veckor var regionerna tvungna att inta stabsläge då det inte kunde uteslutas att patientsäkerheten riskerades.

Med hotad patientsäkerhet på regionens akutvårdssjukhus följer att avtalet som regionen slöt innebar ett visst mått av systemhot och samhällsfara. Annars går inte en region upp i stabsberedskap.

Apotekstjänst var under upphandlingstiden även under utredning på grund av att narkotikaklassade preparat hade försvunnit. Samma tid som Lennartsson var ytterst och högste ansvarige tjänsteman i region Uppsala och ytterst ansvarig för kontrollen av systemkritiska leveranser och avtal. Under Lennartssons tid som ekonomidirektör och tillförordnad regiondirektör spräckte region Uppsala dessutom sjukvårdsbudgeten med en halv miljard.

Lennartsson är sammanboende med Johan Sjölander, partidistriktet Stockholms Arbetarekommun där Sjölander är kommunsekreterare. Sjölander rekryterades till denna tjänst av Veronica Palm då hon var ordförande för partidistriktet. Idag är Sjölanders närmaste chef Anders Ygeman.

Lennartsson tillträder som budgetansvarig statssekreterare under Magdalena Andersson den 10 januari 2020.Kategorier:Svensk politik, Uncategorized

Etiketter:, , ,

3 svar

 1. – Sekten och korruption viker sig aldrig…
  Sparkade kommunchefen får nytt jobb i Åmål: ”Jättenöjd”
  https://www.expressen.se/gt/sparkade-kommunchefen-far-nytt-jobb-ar-jattenojd/
  – varför samma människor som förstör verksamhet få gå rond i ledarpositioner och förstöra mera och även få ”enligt avtal” mångmiljon avgångs ersättning när organisation eller företag rasar / ruineras eller går i förlust??!!!

  Gilla

 2. Han skulle ta över S – nu miljardär på skattepengar-
  – Blev rik rekordsnabb på miljonprogramshus!!!
  https://www.expressen.se/dinapengar/han-skulle-ta-over-s-nu-miljardar-pa-skattepengar/
  – Han var s-toppen som skulle efterträda Mona Sahlin och bli Socialdemokraternas nya partiledare.
  I rekordfart har nu Ilija Batljan blivit fastighetsmiljardär.
  Vinsterna kommer från skattebetalarna och från hyresgäster som får betala höga hyror efter renoveringar.
  – Ägarna !!! -bara tar och tar !!!, – säger hyresgästen Kristina Björk.
  – Jag har socialdemokratiska värderingar, säger Batljan.

  Gilla

Trackbackar

 1. En dyr och skitig historia — Bakom kulisserna – Life, Death and all between
%d bloggare gillar detta: