Din skatt har slösats på ovetenskaplig smörja

Image result for skatter

Av Dan Katz
Leg. psykolog och leg. psykoterapeut

Magnus Lindwall
Professor i psykologi, Göteborgs universitet                                

Robin Fondberg
Psykolog och doktorand, Karolinska Institutet

Publicerad 18 dec 2019
https://www.expressen.se/debatt/din-skatt-har-slosats-pa-ovetenskaplig-smorja/?utm_medium=link&utm_campaign=social_sharing&utm_source=facebook&social=fb&fbclid=IwAR2xX7CNuWL3Tazk9QTDjbvdiOcL2rMrHFo2n0nMyVDDNo3m_bhgAPb8cl0

Källor till alla ljudklippen i avsnittet, samt alla fakturor och annan dokumentation som styrker uppgifterna i granskningen finns på: http://sinnessjukt.se/omgiven

Sjukvården måste skära ner. Polisen ropar efter mer resurser. Försvaret fortsätter spara.

Samtidigt som många av samhällets kärnverksamheter går på knäna spenderas mångmiljonbelopp på att utbilda offentliganställda i pseudovetenskapligt trams, skriver två psykologer och en professor i psykologi.

Nyligen avslöjade frilansjournalisten Christian Dahlströmpodcasten ”Sinnessjukt” att flera sjukvårdsregioner, polisen och försvaret bara i år har lagt tiotals miljoner på att utbilda personal i en personlighetsteori som bygger på den så kallade DISC (ibland även DISA)-modellen.

Modellen har under senare år populariserats genom Thomas Eriksons bästsäljande bok ”Omgiven av idioter”. Där hävdas att mänskligheten kan delas upp i fyra personlighetstyper som tilldelats olika färger.

Trots att DISC/DISA tydligt marknadsförts som vetenskaplig, finns det i själva verket inget forskningsstöd för vare sig själva modellen eller de personlighetstester som baserats på färgläran. Den har inte större värde än ett kvällstidningshoroskop. Att Erikson verkar ha missat detta är kanske inte så konstigt med tanke på att det i tidskriften Filters granskning 2018 framkom att han, som marknadsfört sig som både beteendevetare och vetenskapsman, i själva verket saknar högskoleutbildning.

Thomas Erikson, författare till bästsäljaren ”Omgiven av idioter”.

Polismyndigheten lät sig luras

Trots det obefintliga vetenskapliga stödet har fyra sjukvårdsregioner – Östergötland, Halland, Västernorrland och Västra Götalandsregionen – spenderat elva miljoner kronor på att läkare och annan personal skall utbildas i en lära som i bästa fall kan betraktas som en sällskapslek. Även polismyndigheten har betalat stora summor för Eriksons tjänster.

Skadan handlar inte bara om bortkastade pengar, utan även om livsavgörande beslut. I många fall har personal rekryterats eller omplacerats baserat på vilken ”färg” de tilldelats.

Erikson är dock inte den ende som spridit budskapet. Konsultföretaget Move Management, liksom välkända influencers som till exempel ”superkommunikatören” Annika Malmberg, har också bidragit till att DISC och liknande pseudovetenskapliga idéer har vunnit mark.

Detta är bara toppen på ett isberg. I många år har mindre nogräknade organisationskonsulter omsatt miljarder på att sälja in värdelösa personlighetsinstrument och kurser till både näringsliv och offentligt finansierad verksamhet. Skadan handlar inte bara om bortkastade pengar, utan även om livsavgörande beslut. I många fall har personal rekryterats eller omplacerats baserat på vilken ”färg” de tilldelats.

Många bör skämmas i dag

Det är många som bör skämmas över att de ertappats med fingrarna i kakburken. Men tystnaden från de ansvariga har gjort att den som väntat på en motivering, eller kanske till och med ett löfte om förändring, hittills väntat i onödan. Vår förhoppning är ändå att uppmärksamheten kommer leda till att företag inom organisations- och managementbranschen gör en ordentlig självrannsakan. Men även talarförmedlare, bokförlag och tidningar som okritiskt spritt dumheterna bör se över sitt redaktionella arbete.

Att privata företag väljer att slösa pengar på pseudovetenskap är naturligtvis beklagligt. Men när medborgarnas skattepengar går till dyra kurser och föreläsningar i ovetenskaplig smörja förmedlat av självutnämnda ”experter” utan relevant utbildning, då börjar problemet gränsa till skandal.

Se upp för snyggt paketerat trams

Den enda nyttan vi kan se med dessa personlighetstester är att de resulterat i en välbehövlig debatt om vad vi ska satsa våra begränsade resurser på, och vad vi absolut ska undvika. Det är bevisligen svårt att se skillnad på snyggt paketerat trams och vetenskapligt grundad kunskap. Men bristande beställarkompetens kan inte användas som ursäkt när värdefulla resurser slösas på sådant som riskerar att göra mer skada än nytta.Kategorier:Svensk politik, Uncategorized

Etiketter:,

4 svar

 1. Hi, i read your blog occasionally and i own a
  similar one and i was just wondering if you get a lot of spam responses?
  If so how do you reduce it, any plugin or anything you
  can recommend? I get so much lately it’s driving me crazy so any assistance is very much appreciated.
  Wow, this post is fastidious, my younger sister is analyzing these things, thus I am going
  to let know her. I just could not leave your site prior to suggesting
  that I actually loved the standard information a person supply
  for your guests? Is gonna be back incessantly in order to check up on new posts http://foxnews.co.uk/

  Gilla

 2. One of its embankments is altogether synthetic: it’s faced on both sides
  with stone, to stop put on by the fall rains or otherwise.
  In a letter to Watson on June 18, 1818, Mynderse wrote that earlier to the
  construction of the canals and locks on the Mohawk river and Wood Creek, transportation was
  achieved in bateaux from one to 2 tons burden. There are only two different families within the Town of Bloomfield.
  She was first staff, all-county two years ago and second team final 12 months.
  Kim was a member of Local 344 and Flex Gym for thirty years.
  He worked on the Tappan Stove Company in Murray
  for 32 years. The next yr, a CIA friend, Murray Minster, recommended she transfer
  to the retirement village. Because building around the source
  of the Des Plaines River caused seasonal flooding, village leaders supported
  the development of a brand new 450-acre wetland alongside the bank
  of the river to act as a natural flood management basin. https://dorismurray.com/

  Gilla

 3. One of its embankments is altogether synthetic: it’s faced on both
  sides with stone, to stop put on by the fall rains or otherwise.
  In a letter to Watson on June 18, 1818, Mynderse wrote that earlier to the construction of
  the canals and locks on the Mohawk river and Wood Creek, transportation was achieved in bateaux from one to 2 tons burden. There are only two different families within the Town of Bloomfield.
  She was first staff, all-county two years ago and second team
  final 12 months. Kim was a member of Local 344 and Flex
  Gym for thirty years. He worked on the Tappan Stove Company in Murray for 32 years.

  The next yr, a CIA friend, Murray Minster, recommended she transfer to the retirement village.
  Because building around the source of the Des Plaines River caused seasonal flooding,
  village leaders supported the development of a brand new 450-acre wetland
  alongside the bank of the river to act as a natural flood management basin. https://dorismurray.com/

  Gilla

%d bloggare gillar detta: