Vem ligger bakom det brutala sprängdådet?

Sverige har aldrig varit tryggare o brotten ökar inte. Känns det igen – uttryckt av Morgan Johansson. Men här är den brutala verkligheten från brottens Sverige.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Publicerad 15 dec 2019
Johanna Karlsson
https://www.expressen.se/kvallsposten/vem-ligger-bakom-det-brutala-sprangdadet/

I Hässleholm kastar sig en mamma över sina barn, strax innan en bomb exploderar på balkongen.

I ett trapphus i Malmö skriker en tonåring av smärta. Han skickades för att varna en sovande barnfamilj med dynamit lagd i en termos, men han har begått ett misstag och laddningen har lösts ut för tidigt.

Under 2019 har Sverige drabbats av fler än hundra sprängdåd. Stefan Löfven har kallat våra lokala bomber för regeringens viktigaste fråga.

Expressens reporter Johanna Karlsson följer ett av fallen. Hon hamnar mitt i en grupp unga kvinnor som hånskrattar åt vittnen i tingsrättens säkerhetssal, 18-åriga pojkar som offras och försvarsadvokater som pratar högt om vad som händer i en stor Malmöfamilj.

Redan i kön till metalldetektorn inser jag vad som är annorlunda.

Vi är bara kvinnor här. Vi är unga, moderna, välklädda. Majoriteten med en synlig relation till någon av de många tilltalade.

Sprängningsmålet vi följer pågår hela hösten, ända fram till lucia, i Malmö tingsrätts säkerhetssal.

I centrum står inte de unga killar som placerat ut bomberna, varav en råkade spränga bort sitt ena öga och arm utanför ytterdörren till en sovande barnfamilj, utan i stället den familjekonflikt åklagaren menar ligger bakom beställningen av bombdåd runtom i staden.

Flera medlemmar i den utpekade familjen är på plats i åhörarsalen. Mest märks flera systrar och en flickvän till två av de åtalade. De hånar och kommenterar flera gånger högt personerna i vittnesbåset. Extra mycket skrattar de när poliser vittnar. Stämningen är som under en tjejmiddag med intern jargong.

Rätten ber en gång om den misstänkta broderns smeknamn.

– Han kallades Casanova, säger vittnet.

Alla kvinnorna på mittenraden gapskrattar. Åhörarläktarens enda man, i vita kläder och vit keps, tittar förläget upp.

– Vad betyder det? frågar han.

– Hora, översätter kvinnan bredvid honom och ler.

PERSONERNA I REPORTAGET

Malmöfamiljen

Familj med tolv barn som förekommer i utredningarna till flera grova brott i staden. Hälften av barnen är någon gång dömda för brott. Företagare, ursprungligen från Afghanistan. Två av bröderna har åtalats för anstiftan av sprängningar i fall där bomberna enligt åklagare har förklarats med konflikter med koppling till familjen. Den första friades och den andra väntar på dom.

Lillebror

28 år, yngsta sonen i Malmöfamiljen. Har det senaste året stått under intensiv polisövervakning. Har friats i flera åtal om grova våldsbrott, men också dömts för mordbrand, försök till utpressning och misshandel. Är också företagare och har bland annat drivit en svartklubb. Nekar till brott i den pågående rättegången.

Nasir Suleymankhel

Dömd till 16 års fängelse för det så kallade moskémordet där en man, frånskild från en dotter i Malmöfamiljen, sköts till döds precis före fredagsbönen under ramadan. Hävdar själv att han utfört mordet på beställning av lillebror och vittnade till lillebrors nackdel under det pågående fallet om anstiftan till allmänfarlig ödeläggelse och grovt vapenbrott där lillebror står åtalad.

18-åringen i hissen

En i dag 19-åring man som dömdes för att 2018 ha utfört en sprängning på femte våningen i ett bostadshus och fastnat i hissen på väg därifrån. Han hade tidigare bott på ungdomshem och hade nära kopplingar till personer som i sin tur står Malmöfamiljens yngsta bror nära. En av bröderna i Malmöfamiljen åtalades i samma fall för att ha beställt sprängningen, men friades. Motivet till sprängningen ansågs av åklagaren finnas inom Malmöfamiljen.

18-åringen i Monclerjacka

Hittades i december 2018 svårt skadad efter att ha utlöst en explosion i ett bostadshus i Malmö. Vill inte berätta vem som gav honom i uppdrag att utföra sprängdådet. Erkänner att han transporterat dit sprängladdningen, men inte uppsåt – han hävdar att han inte visste att någon skulle bli skadad. Anses ha utfört uppdraget för pengar och enligt åklagaren i det aktuella målet i tingsrätten är lillebror i Malmöfamiljen beställare.

Mannen i vitt är pappan i familjen. Jag har tidigare sett honom i en musikvideo.

På Youtube sjunger han till förmån för Afghanistans president Ashraf Ghani. Liksom andra familjemedlemmar har han kampanjat för Ghani. Bland afghaner i Sverige är den familjen också välkänd för sitt grossistföretag, som säljer basvaror till dagligvaruhandeln.

På senare år har familjen också blivit känd för något helt annat. I flera uppmärksammade rättsfall har åklagaren pekat ut familjens interna konflikter som utlösande faktor.

Det handlar om två fall – ett mord och ett sprängdåd – som redan är avslutade. Och så det som nu pågår i säkerhetssalen i Malmö tingsrätt, om flera bombdåd i staden under 2018.

Afghanistans president Ashraf Ghani vid ett framträdande den 7 december.

9 september 2018. Tryckvågen från explosionen har fått hissen att stanna. Där inne hittar polisen en 18-åring som påstår sig inte ha hört någon explosion alls.

I själva verket var det han som nyss utlöste sprängladdningen vid lägenhetsdörren hos en barnfamilj som han själv inte har någon koppling till.

Bombmannen har bakgrund som boende på olika ungdomshem. Två bröder som misstänks ha gett honom i uppdrag att utföra sprängningen tillhör en familj där många arbetat på just ungdomshem.

Killen i hissen döms i tingsrätt och hovrätt för sprängdådet, medan den misstänkta anstiftaren från Malmöfamiljen frias. Dock döms en nära kompanjon till lillebror för anstiftan eftersom han skjutsat hisskillen till platsen och hållit tät kontakt med honom.

9 December 2018. Utanför en annan barnfamiljs lägenhet står en annan 18-åring med dynamit innanför sin svarta jacka av det exklusiva märket Moncler. När han är på väg att lägga ner sprängladdningen vid dörren begår han ett ödesdigert misstag.

Monclerjackans huva hittas på ett annat våningsplan. Rödfärgat dun ligger spritt över golvet.

Efteråt beskriver 18-åringen fantomsmärtor från de kroppsdelar han förlorat.

Barnfamiljen klarar sig tack vare en säkerhetsdörr, men vaknar av smällen. De hör den unga sprängaren ropa för sitt liv i trapphuset. De vill hjälpa honom, men säkerhetsdörren buktar inåt efter explosionen och de tar sig inte ut.

18-åringen, även han med bakgrund på flera ungdomshem, vägrar konsekvent att berätta vem som gett honom uppdraget. Istället mejlar han till medier, försöker desperat sälja bilder från den egna brottsplatsen innan polisutredningen har blivit klar.

När rättegången börjar ett år senare har mycket hänt. Sprängdåd toppar nyhetssändningarna. Polismyndigheten skickar ut pressmeddelanden om att bomberna i Malmö inte alls ökar utan miniskar – 2018 års siffror var nämligen ännu värre än 2019. Sex myndigheter får i uppdrag att stävja sprängningarna med alla medel.

– För regeringen finns ingen viktigare fråga just nu, säger statsminister Stefan Löfven.

En kusin till barnen i Malmöfamiljen har en huvudroll i utredningen om bombdådet den 9 december ifjol. Det var hans lägenhet som var måltavlan.

Till en början pekar kusinen ut medlemmar i familjen som skyldiga till sprängningen, men i rätten tar han tillbaka hela utpekandet.

– Han är en bra kille, säger han svävande om en av de åtalade, den yngsta brodern i familjen.

– Han hälsar alltid och pussar mamma på handen.

Pappan berättar i utredningen att de många konflikterna – hälften av Malmöfamiljens tolv barn är dömda för brott – inte påverkar hur de pratar med varandra på familjefester, högtider och föreningssammankomster. Han ser ingen anledning till oro.

I säkerhetssalen sitter han också lugnt och lyssnar under de femton förhandlingsdagarna precis som flera av hans barn. De märks många gånger mer än huvudpersonerna i rätten.

Familjens mamma reser sig för att byta plats, gå ut och ta en värktablett, diskutera något med döttrarna. Åhörare kommer ständigt försent, går in och ut ur salen.

Sprängdåd har riktats mot familjemedlemmars arbetsgivare. Liksom mot släktingar.

En tjej som sökte jobb hos dem blev nedslagen och släpad i håret som straff för att hon svarat i en av brödernas telefon. Två afghanska nykomlingar misshandlades svårt – de hade avbrutit renoveringen av familjens jourbutik efter att de inte fått lön.

Nasir Sleymankhel dömdes för mordet på mannen som skilde sig från en av familjens döttrar

En man, som skilde sig från en av döttrarna, påstod att familjen pressade honom på pengar. Han hittades mördad 2017. Familjen friades från anklagelserna om att ha beställt mordet och den yngsta sonens vän Nasir Suleymankhel dömdes ensam.

I Malmö tingsrätts säkerhetssal sitter nu unga kvinnor dag efter dag och hånar vittnen.

– Exakt! ropar yngsta sonens flickvän triumferande när kusinen tar tillbaka alla anklagelser och menar att det inte alls funnits någon konflikt mellan dem.

Efter allt som hänt och alla som drabbats har jag fått dåligt samvete. Jag vill göra det rätta för en gångs skull.

Dagen då Nasir Suleymankhel ska vittna är extra många kvinnor på plats. De skrattar när han svarar ”ja” på frågan om han är rädd för lillebror i familjen.

Nasir avtjänar ett 16 år långt fängelsestraff. För två år sedan mördade han mannen som skiljt sig från en av familjens döttrar – Nasir sköt honom i huvudet en fredag under ramadan då mannen var på väg för att be. Mannen dog på gatan, mittemellan familjens grossistlager och den afghanska moskén i Malmö. Bönen i moskén avbröts av skotten.

– De sista sex månader innan jag häktades jobbade jag för honom. Jag var med i hans organisation. Denna organisation sysslar med narkotika, säger Nasir via videolänk från anstalten Hall utanför Södertälje.

Mamman i familjen börjar gråta. En av döttrarna mumlar ”katastrof”. Men mest av allt skrattar de åt hans svar. Inte en enda gång säger vakterna i salen åt dem att vara tysta.

Nasir fortsätter att beskriva familjen:

– De har förstört mitt liv och det är många som drabbas i vårt samhälle. Jag har också hållit mig till tystnadskulturen i mer än ett år. Efter allt som hänt och alla som drabbats har jag fått dåligt samvete. Jag vill göra det rätta för en gångs skull.

Sedan namnger han alla som arbetat i lillebrors organisation. Två av dem står åtalade för sprängningarna.

Efter sprängdådet den 9 december 2018 hittade polisens tekniker rester av en termos. Bilder ur förundersökningen.

Lillebrors närmaste kompanjon förhörs om varför han handlat samma sorts termosar som använts vid sprängningarna. Han säger att han försökt starta upp ett taxiföretag med den nu mördade Saleh Hadri och därför handlat diskmedel och termos till ett nytt kontor. Han har också handlat en termos som gåva till familjens pappa – han som hela tiden sitter i rättssalen med sin keps och artigt hälsar på alla.

Vid början av varje rättegångsdag hälsar lillebrors kompanjoner allra först på honom genom säkerhetsglaset.

Det kommer ta lång tid att laga balkongen.

Morgonen efter vittnesmålet från Hall sker flera nya sprängningar i andra städer. Nyhetsläget skruvas upp.

Strax före läggdags upptäcker en tvåbarnsmamma i Hässleholm ett metallföremål på familjens balkong. Ska hon hinna ut och kasta det över räcket? Sedan tänker hon att hon först måste sätta sina barn i säkerhet.

Hon kastar sig över sin fyraåriga dotter och får på något sätt också med sig den tio månader gamla sonen som bara har en blöja på sig. Medan de hukar på golvet i vardagsrummet exploderar balkongdörren och fönstret.

”Dörren borta, mycket glas”, upprepar dottern i veckor efter händelsen.

Mamman – 21 år, från Malmö – hittar på en historia om en liten pojke som spelat fotboll slarvigt. Pojken har sparkat bollen hårt. Han tog sönder deras balkong. Därför kan de inte flytta tillbaka, förklarar hon för fyraåringen, det skulle vara alldeles för kallt att bo där under vintern utan balkongdörr.

– Det kommer ta lång tid att laga balkongen, säger hon efter att de flyttat till ett skyddat boende.

Men hon vet att de aldrig ska återvända till Hässleholm.

Explosionen har ingen känd koppling till den pågående rättegången i Malmö tingsrätt, men är ett i raden av sprängdåd som drabbat oskyldiga på senare år.

Nationella bombskyddet meddelar att utvecklingen i Sverige saknar motstycke, och i medierna görs jämförelser med krigszoner för att hitta lika länder med liknande frekvens av bombdåd.

Det händer att gärningsmännen, de som placerat ut sprängladdningarna, blir dömda. Men en sak saknas alltid – motivet. Eftersom ingen döms för att ha beställt explosionerna klarläggs heller aldrig varför de skedde.

De flesta svenskar har vaga minnen av sprängningarna mot polishuset i Helsingborg, kommunhuset i Landskrona, det stora bostadshuset i Linköping. Men dåden är till synes meningslösa.

Polisens tekniker på plats efter den kraftiga explosionen i Linköping i juni i år.

Vid kaffeautomaten utanför säkerhetssalen i Malmö tingsrätt möts ett par av försvarsadvokaterna.

De pratar vitt och brett om sina klienter.

– Han har ju haft maginfluensa säger han, men jag har sagt att du kommer till förhandlingen om du så ska sitta och spy i pausen. För det är ju inte det som är problemet utan han är ju rädd för de här, säger försvararen och sänker rösten på slutet, medveten om att de flesta i rummet är anhöriga till familjen.

Familjen diskuterar å sin sida vilket som är starkast av latte och cappuccino och döttrarna om huruvida de kommer hinna till sina inbokade tider på nagelsalongen. De tar ingen större notis om de rädda springpojkarnas advokater.

Vi är halvvägs in i rättegången när 18-åringen, han med den svarta Monclerjackan, för första gången deltar. Intrycket av honom är precis som han beskrivs i polisutredningen: en lång, modeintresserad kille som brukade ha framgångar med tjejer på Tinder.

När han nu går svänger hela vänstra ärmen på collegetröjan. Som om den hängde på en galge. Han har förlorat ett öga och en arm, och tappat känseln på sina kvarvarande fingertoppar. Fragment av hans hud och muskler hittades inne i grannens farstu, där dörren helt sprängdes bort.

18-åringen förlorade ett öga och en arm av explosionen.

Han erkänner han transporterat dit sprängladdningen, men hävdar att han inte visste att bomben skulle skada någon.

Direkt efter dådet försökte 18-åringen använda sina övervakade samtal från sjukhuset till att ringa den tjej han träffat före sprängdådet. Hon accepterade inte samtalet.

På åhörarläktaren väntar en ung blondin på den misstänkte anstiftaren från familjen tillsammans med hans syster och mamma. ”Älskling!” ropar hon genom säkerhetsglaset när lillebror reser sig. Hennes mobil har ett foto av honom som bakgrundsbild.

Ingen vinkar till 18-åringen, som tittar mot oss åhörare med sitt enda öga.

Strax efter explosionen där 18-åringen miste ett öga och en arm. Barnfamiljen som bomben var riktad mot klarade sig helt oskadd tack vare att lägenheten hade säkerhetsdörr. Grannens dörr stod däremot inte emot smällen. Bild ur förundersökningen.

Det är andra gången i år medlemmar ur samma familj åtalas för liknande sprängningar. Men bröderna har också flera gånger tidigare åtalats för grova våldsbrott som de sedan friats från. Istället har de dömts för andra brott som uppdagats i samma veva.

Lillebror som står i centrum för rättegången med den sprängda 18-åringen fick sin första dom efter att han just blivit myndig. En fastighetsägare hade haft flera problem med mordbränder i sina lokaler på det ökända svartklubbsstråket Norra Grängesbergsgatan. Han utlyste en belöning på 100 000 kronor till den som kom med värdefull information om bränderna. Det gjorde familjens lillebror. Han ringde in och varnade för nästa brand – och skickade själv dit sina kompisar för att tända på. Efter det ville han kvittera ut tipspengarna, men dömdes i stället för mordbrand.

Tror du att polisen skulle skydda dig?

Idag står han under ständig polisbevakning. Den lillasyster som står honom närmast plockas ofta in till förhör när han misstänks för brott. Själv fyller hon 23 i år och har dömts för en mindre penningtvätt. Hennes telefon har flera gånger tömts av polis för att bevisa broderns förehavanden. Vid ett sådant tillfälle hittas en konversation med en svensk tjej som lillasyster anklagar för att ha ett hemligt barn tillsammans med brodern. Hon försvarar sin bror med ord från den hårdaste hederskultur hon kan hitta:

”Jag hoppas det stämmer att (namn) är pappan, jag ska ta hans barn från dig, för inte ska stackaren växa upp med en HOR MAMMA!”

Som slutkläm skriver hon till kvinnan, som hon kallar ”billig hora” och ”hederslöst skabb”:

”Trodde du att polisen skulle skydda dig? Till och med till dem skämde du ut dig själv. Jag berättade varenda sak till dem och dem skrattade åt dig.”

Min klient kommer ändå att frias.

– Hela familjen är samlad, säger äldsta brodern förvånat när han dyker upp vid kaffeautomaten.

Han ler mot föräldrarna och de tre syskonen som småpratar med lillebrors försvarare. Stämningen i väntrummet är gemytlig i pauserna. Men storebror är bekymrad. Han är en del av familjen, och kallad som vittne efter att även hans port utsatts för sprängattentat, men han lever också ett respektabelt liv. Han har varit engagerad i ett politiskt parti, arbetat på flera av Malmö stads HVB-hem och kampanjat för Afghanistans president.

När domaren mitt i rabblandet av formalia nämner att närstående inte behöver vittna blir han avbruten:

– Vad innebär det?

– Att du kan avstå från att vittna. Vill du vittna?

– Jag vill gärna avstå, svarar storebror och lämnar rättssalen.

Ingen har pekat ut lillebror som ansvarig för sprängdåden. Inte hans kompanjoner, inte den springpojke som blivit av med en arm och ett öga, inte någon av de familjer som fått bomber utplacerade vid sina dörrar medan barn sov där innanför.

Mot slutet av dagen diskuterar två försvarsadvokater vid kaffeautomaten hur de ska göra med målsägandens skadeståndskrav. De ene konstaterar till slut att det inte spelar någon roll.

– Min klient kommer ändå frikännas.

– Min med.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning
Brott i Sverige

Expressen har varit i kontakt med företrädare för Malmöfamiljen och gett dem möjlighet att kommentera uppgifterna i reportaget. Lillebror nekar till att ha anstiftat sprängningarna han står åtalad för i Malmö tingsrätt. Dom förväntas före jul.

 

 Kategorier:Svensk politik, Uncategorized

Etiketter:, , , ,

1 svar

  1. https://ingridochmaria.podbean.com/e/nyhetshelgen-40-%e2%80%93-socialfascisterna-attackerna-mot-lamotte-tjanstemannens-motstand/
    Socialdemokraterna kallar gladeligen sina meningsmotståndare för fascister och nazister, men är det något parti som är berett att sätta demokratin ur spel så är det deras eget. Därför har Ingrid&Maria i dag döpt om sossarna till Socialfascisterna. Vi förfasas över det allt brutalare dominansvåldet mot svenskar pojkar och över krogmordet i Gislaved. Dessutom diskuterar vi hatet och hånet mot Joakim Lamotte som framförallt kommer från fackpampar, politiker och MSM-journalister. Till sist funderar Ingrid&Maria på hur det ska gå när den politiska makten väl är vunnen – kommer tjänstemännen då att vägra utföra politikernas beslut?
    https://nontube.se/ingridochmaria/nyhetshelgen.html

    Gilla

%d bloggare gillar detta: