Nya regler: Asylsökande får inte bosätta sig i utsatta områden

Publicerad: 2019-12-18

https://www.dagensjuridik.se/nyheter/nya-regler-asylsokande-far-inte-bosatta-sig-i-utsatta-omraden/?utm_campaign=unspecified&utm_medium=email&utm_source=apsis

Från och med årsskiftet träder nya regler i kraft för de asylsökande som väljer att ordna eget boende.
Migrationsverket kommer att börja tillämpa reglerna den 1 juli nästa år och innebörden av dessa är att den asylsökande som bosätter sig i ett socioekonomiskt utsatt område risker att förlora sin dagersättning.

Enligt Migrationsverket är syftet med den nya lagstiftningen att fler asylsökande ska ”välja att bo i områden där det finns förutsättningar för ett socialt hållbart mottagande”.

Lagändringen gäller från och med den 1 januari 2020, men Migrationsverket börjar inte tillämpa reglerna förrän från och med den 1 juli 2020 och det är i samband med detta som myndigheten kommer att informera om vilka områden som har socioekonomiska områden.

– Den som är asylsökande får alltid erbjudande att bo i något av Migrationsverkets boenden i väntan på att få sitt ärende prövat. Men för den som vill ordna ett eget boende från och med den 1 juli 2020 riskerar alltså att förlora sin dagersättning om man flyttar till ett område som finns nämnt i förteckningen som vi då presenterar, säger Anna-Johanna Viking, processledare vid Migrationsverket i ett pressmeddelande.

Kommunerna ska anmäla specifika områden

Under våren kommer kommunerna i landet kunna anmäla specifika områden som man anser har socioekonomiska utmaningar till Migrationsverket.

Migrationsverket kommer sedan att publicera en förteckning över områdena som är tillgänglig för den som har planer på att ordna eget boende.

– Exakt vad kommunerna ska anmäla till Migrationsverket, exempelvis huruvida det är specifika gatuadresser eller postnummer, utreder vi just nu. Vi återkommer med information i ett senare skede, säger Anna-Johanna Viking.

För närvarande bor runt 17 000 asylsökande i något av Migrationsverkets boenden runtom i landet, medan 22 500 asylsökande har valt att ordna eget boende.

Den som redan bor i ett område som från och med den 1 juli 2020 ingår i Migrationsverkets förteckning över områden med socioekonomiska utmaningar påverkas inte av lagändringen.Kategorier:Svensk politik, Uncategorized

Etiketter:, ,

%d bloggare gillar detta: