Gotlandsbor upprörda över att svartjobben på Özz Nujens familjs fastigheter fortsätter: “Vi är flera som anmält det olovliga byggandet i Tingstäde”

Gotlandsbor upprörda över att svartjobben på Özz Nujens familjs fastigheter fortsätter: “Vi är flera som anmält det olovliga byggandet i Tingstäde”

14 DECEMBER, 2019
Katerina Janouch

http://katerinamagasin.se/gotlandsbor-upprorda-att-svartjobben-pa-ozz-nujens-familjs-fastigheter-fortsatter-vi-ar-flera-som-anmalt-det-olovliga-byggandet-tingstade/?fbclid=IwAR2exUJF5cbyuKzoTZQi_dBMxaJnG4l7HHKR6u2U8gbIl1y1lWUJyZaiET0

Skandalen med Özz Nujen-familjens svartbyggen på Gotland är ingalunda avslutad. Hannes Muller är en av dem som anmält olovligt byggande på familjen Nujens tre fastigheter i Tingstäde och han har fortsatt att uppmärksamma oegentligheterna tillsammans med flera andra lokalbor som inte tänker släppa det faktum att svartbyggen, illegal utländsk arbetskraft och svarta pengar är i omlopp med politikernas goda minne.

Efter avslöjandet att Rachmat Akilov som utförde terrordådet på Drottninggatan i Stockholm erhållit 85.000:- av Özz Nujen med nära släkt för vad Akilov uppgav svartarbete tillsammans med landsmän på Nujens fastigheter i Tingstäde på Gotland är det många som på olika sätt tryckt på att myndigheter skall utreda detta, något som inte skett. I synnerhet som fortsatta svartbyggen tillåts pågå på familjen Nujens fastigheter.

“Man kan verkligen fråga sig varför Eva Ahlin, miljö- och byggnadsnämndens ordförande på Gotland, inte reagerar”, undrar Muller. “Det verkar som om gotländska politiker numera ser det som helt i sin ordning att utnyttja utländsk arbetskraft för dålig betalning och osäkra anställningsförhållanden.” Är det vänskapskorruption som gör att politikerna fortsätter låta en kändis utnyttja svart arbetskraft?

– Ett sidospår av hela Nujenaffären har varit det som skett på de tre fastigheter som familjen Nujjen äger i Tingstäde här på Gotland där jag bor, säger Hannes Muller till Katerina Magasin.

– Dessa fastigheter omfattar sammanlagt ca 1400 kvm boyta och de har renoverats och delvis byggts om för bostadsändamål. Det här har skett delvis utan byggnadstillstånd. Detta har jag och även andra, bla tjänstemän på byggnadsnämnden, anmält som “olovligt byggande” i folkmun kallat svartbygge. Varför har inte skattemyndigheterna och ekobrottspolisen agerat? Många har ju undrat och anmält: Undersök detta! Men inget verkar skett.

Hannes Muller (på bild här)  har därför skrivit en insändare som den 6 december publicerades i tidningen Gotlands Allehanda. Rubriken var “Korruptionens nyrenässans?” och Muller riktade sina frågor till Eva Ahlin, miljö- och Bbyggnadsnämndens ordförande, angående situationen i Tingstäde som rymmer flera saker som verkligen oroar honom och som verkar hända allt oftare på ön. Jag återpublicerar insändaren för jag anser att frågan är större än bara lokalt på Gotland. Det handlar om större strukturer än så, om möjliggörandet av illegala migranter i Sverige och ett system som främjar att människor utnyttjas utan skyddsnät.

“För ett antal år sedan köpte en känd politisk komiker och nära släktingar till honom (familjen Özz Nujen, min anmärkning) tre fastigheter i Tingstäde där flera av byggnaderna är klassade av regionen som särskilt skyddsvärda ur kulturminnessynpunkt. Dessa byggnader har sedan renoverats och byggts om, delvis utan bygglov som skulle krävts. När Akilovs terrorbrott på Drottninggatan utreddes uppdagades en utbetalning till honom från komikerfamiljen på 85 000 och hans förklaring till den var att han tillsammans med några landsmän arbetat svart och det var betalning för det. Eftersom långt över 1000 kvm boyta renoverats och byggts om på Tingstäde utan att någon byggfirma varit aktiv och Akilovs pengar är det enda som går att hitta och samtliga byggnader inspekterats nu i våras så vill jag fråga: Har byggnadsnämnden kontaktat EKO-brottspolisen och tipsat dem om att de borde undersöka detta?

Det verkar som gotländska politiker numera ser det som helt i sin ordning att utnyttja utländsk arbetskraft för dålig betalning och osäkra anställningsförhållanden. Flera utländska arbetare har dött på Gotland i svartarbete och lämnat kvar barn och hustrur i fattigdom. Mest utsatta av utlänningar som arbetar svart här i landet är de som både saknar uppehålls och arbetstillstånd som Akilov – de utnyttjas skamlöst av samvetslösa arbetsgivare. Vad tycker du Eva Ahlin om detta problem i byggbranschen?

Vi är flera som anmält olovligt byggande på fastigheterna som familjen äger i Tingstäde. Byggnadsnämndens tjänstemän inspekterade i maj och några veckor efter det ringde jag den ansvariga tjänstemannen som uppgav att familjen måste söka ombyggnadstillstånd innan 1 november och den skulle skriva ned alla byggåtgärder som utförts utan tillstånd, bland annat på särskilt skyddsvärda byggnader, och lämna in förslag på beslut om sanktionsavgifter för svartbygge till MBN i augusti. Sedan verkar hela processen stoppats för nu är ärendet nedprioriterat och lagt i hög för oviktiga ärenden. Är det du Eva Ahlin och andra politiker som stoppat MBN tjänstemännen? Jag tycker detta luktar vänskapskorruption!

Jag genomförde även en enmansdemonstration mot svartarbete och dess negativa konsekvenser på Gotland med ett plakat, ena sidan av plakatet Ebba och kort om Akilov på andra samt bild på en polsk fembarnsmor som sitter vid sin man som avled i en arbetsplatsolycka när han arbetade svart med byggnation här på Gotland och som nu lever i armod. Nujen skulle uppträda på en krog i Visby och jag ställde mig utanför med mitt plakat. Efter en stund kom ägaren ut och hotade med polis om jag inte flyttade mig för restaurangägaren sa att hans gäster blev störda. Polispiket kom efter ett tag med TV-team i släptåg. Jag tänkte inte flytta på mig frivilligt men kommisarien och jag hade faktiskt ett trevligt samtal och han hade inget att anmärka på mitt beteende.  Fem tio minuter efter polisen åkt kom Özz Nujen ut och ställde sig några meter från mig, tittade fräckt på mig och babblade högljutt. Jag ignorerade honom för avsikten var väl att skapa krakel så polisen skulle återkomma. Det verkar som han är djäkligt känslig för det här. Det borde han vara. Mvh Hannes Müller, Klintehamn.”

Jag är också intresserad av ett svar från Eva Ahlin och andra gotländska politiker. I synnerhet som det framkommer att utländska arbetare omkommit i samband med arbetsplatsolyckor på Gotland och efterlämnat familjer i nöd efter sig.Vem tar ansvar för den polska änkan med den fem barnen? Är det Eva Ahlin och de gotländska politikerna, som tittar bort medan sådant här får pågå? Det går ju bra att låta kändisar anlita svart arbetskraft och uppenbart betala svarta pengar, men när det går snett vill man visst inte kännas vid situationen. Därför vore det klädsamt att för en gångs skull ta ansvar – och hantera svartjobben på Gotland.Kategorier:Svensk politik, Uncategorized

Etiketter:, ,

1 svar

 1. I will right away grab your rss as I can not in finding your e-mail subscription hyperlink or e-newsletter service.
  Do you have any? Kindly allow me realize in order that I could subscribe.
  Thanks. I couldn’t refrain from commenting. Very well written! I am
  sure this piece of writing has touched all the internet people, its
  really really nice paragraph on building up new website.
  http://Plumbing.com/

  Gilla

%d bloggare gillar detta: