5 personer som förtjänar Time’s ”Årets Person” förutom Greta Thunberg

Detta är verkligen en bra artikel som stämmer till eftertanke.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

By Matt Agorist

DECEMBER 12, 2019
https://www.activistpost.com/2019/12/5-people-who-deserved-times-person-of-the-year-besides-greta-thunberg.html?utm_source=Activist+Post+Subscribers&utm_medium=email&utm_campaign=3fd05dd06c-RSS_EMAIL_CAMPAIGN&utm_term=0_b0c7fb76bd-3fd05dd06c-388317605

Om du har varit på internet den här veckan har du troligtvis sett att den 16-åriga klimataktivisten Greta Thunberg valdes till Time Magazines Årets Person för 2019. Grattis Greta Thunberg. Detta är en enorm prestation, särskilt vid 16 års ålder, vilket är ett rekord som den yngsta personen någonsin som fått denna ära.

Om Thunbergs aktivism faktiskt väcker upp människor angående miljöförstöring och uppmanar dem till en fredlig och frivilligt genomförd miljönytta – utan att inleda en tyrannisk polisstat för klimatförändringar – stöder vi hennes strävan fullt ut. Viljan att rädda världen är en ädel sak och om barn vill försöka göra det, på alla möjliga sätt, så låt det gå – bara de inte tar bort någons liv eller frihet under processen.

Thunbergs aktivism har lett till en rörelse med miljontals barn som skriker på sina föräldrar att städa upp i sina handlingar och börja bry sig om världen de lämnar efter sig. Det här är en stor sak. Äldre generationer måste vara medvetna om sina handlingar och de effekter den har på denna planet. I själva verket är idén så bra att den faktiskt har funnits i århundraden. The Great Law of Iroquois Confederacy är en uråldrig Iroquois-filosofi som delvis säger att de beslut vi fattar i dag borde resultera i en hållbar värld sju generationer in i framtiden. Tack fröken Thunberg för att du påminde oss om denna princip.

Men att resa runt om i världen och skälla ut vuxna – berätta för oss att ni ”har stulit mina drömmar och min barndom” – hör sådant verkligen samman med årets person? Eller är amerikaner så lättpåverkade av ”pedoprasty” att de väljer Thunberg som det enklaste valet? Vi tror snarast att det är det senare.

Termen pedophrasty är ett relativt nytt ord – som för närvarande inte accepteras av en officiell ordbok – men den har en kraftfull betydelse i dagens politiska och mediamiljö. Pedophrasty är ett ”argument som involverar barn för att stödja en rationalisering och få motståndaren att se ut som en skitstövel, eftersom människor är försvarslösa och avbryter all skepsis framför ett lidande barn: Ingen har hjärta att ifrågasätta äktheten eller källan till rapporteringen. Ofta gjord med hjälp av bilder. ”Vi har sett den här taktiken användas av både vänster och höger sida av det politiska spektrumet och den är tyvärr mycket effektiv.

Ingen här på Free Thought-projektet är klimatforskare, så vi kommer att avstå från att kommentera Thunbergs agenda. Men hon är inte heller det. Den politiska och mainstream mediamaskinen utnyttjar och paraderar runt Thunberg, vilket emellertid är ett perfekt exempel på pedophrasty.

Det visar på hur mycket effektiv den är. Den är ett faktum på allt tjoade och skrik när Thunberg träffade den tidigare krigshetsaren och presidenten, Barack Obama – vars politik mördade oräkneliga bruna barn i Gretas ålder och underlättade dödliga föroreningar i global skala.

Image result for obama+greta

Barack Obama förespråkade, godkände och övervakade åtta krig i olika länder som förde död och förstörelse till miljoner oskyldiga människor. Under hans överinseende föll tiotusentals stridsspetsar över hela Mellanöstern och garanterade en livstidsförorening och lidande för de människor de inte lyckade spränga med hjälp av dem.

Dessutom bidrog den amerikanska militären under hans (och ja, Trumps också) presidentskap mer föroreningar för planeten än 140 länder tillsammans gör. Detta har gjort USA:s militär till den största förorenaren på planeten. Vi skulle vara förlorade om vi inte påpekade ironin i att Thunberg stötte knytnäven med mannen vars politik underlättade och upprätthöll den största föroreningen på jorden.

Det, och hennes inte så ringa koldioxidavtryck och det faktum, att om hon inte hade blivit paraderad av politiker och kändisar, skulle ingen egentligen veta vem hon är eftersom hon egentligen inte har bidragit med något annat än att skälla ut vuxna, larmat och uppmuntrat sina klasskamrater till strejk.

Men nog om Thunberg.  Beslutet har fattats och hon är årets person. I stället för att verbalt skälla ut ett barn för att hon är arg över klimatet kunde TFTP ha utmärkt andra människor som vi tror förtjänade denna ära bättre än Greta Thunberg.

Image result for fionn ferreira microplastics

Fionn Ferreira

Istället för att flyga över hela världen med kolproducerande flygplan för att kräva att regeringen fixar klimatet, börjar Fionn Ferreira, en annan utländsk tonåring (irländsk, red.anm) som bryr sig om klimatet men han börjar vidta åtgärder hemma. När Ferreira började lära sig om plastföroreningar som plågar världens hav, grep han inte sin mistlur och skrek på vuxna att de skulle fixa det. Han började fundera ut ett sätt hur han  kunde fixa det själv.

”Jag blev rädd och beslöt att ta reda på hur mycket mikroplaster som kommer in i vårt avloppssystem och därmed i våra hav,” skrev han i sitt projekt.

I stället för att berätta allt om att vi har stulit hans hopp och drömmar, beslöt Ferreira att börja undersöka och utvecklade ett icke-skadligt sätt att utvinna dessa mikroplaster från vatten med vegetabilisk olja och rostpulver. Fionn lämnade toppforskare och ingenjörer i vördnad när han utsågs till Grand Prize Global WinnerGoogle Science Fair 2019 och prisvinnare för Intel International Science and Engineering Fair.

Han arbetar för närvarande med att bygga en prototyp för sin utvinningsutrustning som han strävar efter att ha implementerat inom avloppsrening och sjöfart inom en snar framtid.

Image result for boyan slat ocean cleanup

Boyan Slat

Som TFTP har rapporterat är plast i världens hav ett enormt problem och ett hot mot otaliga arter. Därför grundade Boyan Slat, vid 17 års ålder, Ocean Cleanup. År 2013 kom Boyan på en idé som skulle hjälpa till att ta bort plast och annan skräp från havet snabbt och för mindre pengar än vad det vanligtvis kostar.

Image result for boyan slat ocean cleanup

Efter att ha konstruerat processen under de senaste 6 åren, gick Slats projekt just nu i verket i oktober i år och det fungerade. Som Grist.org rapporterar, nu när de äntligen har en fungerande teknik, hoppas Ocean Cleanup-projektet kunna uppgradera sin flotta på
2 000 fot långa, flytande bommar av plast. Målet är att ta bort 50 procent av Great Pacific Garbage Patch under de kommande fem åren, och 90 procent av all havsplast år 2040, en ansträngning som de uppskattar kommer att kräva cirka 60 enheter.

Det är inte bara miljöaktivister som implementerade fungerande teknologier som arbetar för att rensa upp planeten som förtjänar mer erkännande än Greta Thunberg, de älskar frihet också. Nästa person som borde ha fått utmärkelsen Årets person är inte en person utan en grupp människor. Hong Kong-demonstranterna var faktiskt listade i Time-tidningen som de fem bästa men förlorade till Greta Thunberg.

Image result for plantering av träd i kina

Som TFTP har rapporterat är Kina en despotisk teknokrati som ger medborgarna sociala kreditpoäng och låser in dem i koncentrationsläger för att de utövar en religion. Kina råkar också ha de största koldioxidutsläppen på planeten, och vi har ännu inte hört Greta Thunberg väga in den frågan. Men än en gång, klimataktivister i Kina skriker inte bara på staten att den ska fixa det, de tar till att plantera träd.

Människor planterar tallar i Kina.

När Thunberg nominerades som kandidat till Nobels fredspris, på WeChat, en populär social media-app i Kina, skrev en person: ”Hon (Thunberg) är bara en scenkonstnär. Jag skulle vilja säga till henne att inte prata, visa lite action. I den västra delen av Kina har många människor planterat träd för att rädda planeten. De har mer rätt att få Nobelpriset än hon”. 

Andra aktivister i Kina försökte protestera mot polisstaten som har hållit sitt grepp om det kinesiska folket i årtionden. Trots att de blev skjutna med gummikulor, slagna, gasade och torterade, förblev miljontals kinesiska älskare av frihet på gatorna för att söka fredlig förändring. Det krävs mycket mer mod att möta en armé av våldsamma poliser som kommer att kidnappa dig och stjäl dina organ, än vad det gör för att åka på en lyxig solenergibåt för att skrika på vuxna människor.

Image result for julian assange

När vi talar om mod, kommer vi till vår fjärde kandidat som förtjänar denna kändisskap mer än Thunberg — Julian Assange.

Julian Assange är en hjälte. Hans handlingar hjälpte till att avslöja fruktansvärda brott som genomfördes av den amerikanska regeringen, inklusive att slå ner oskyldiga journalister. Hans förföljelse av Storbritannien och USA är en vedergällning och ett straff för att han avslöjat dessa brott och deras handlingar. Genom WikiLeaks har Assange hjälpt till att väcka miljontals människor angående frodiga korruptioner inom regeringen och deras mordiska och avskyvärda brott. Detta är förresten samma regering som Thunberg tigger om att ska fixa miljön.

Ändå ruttnar denna hjälte i en cell och har lämnats isolerad så länge att han blir galen och läkarna tror att han kan dö när som helst.

Image result for chelsea manning

Chelsea Manning.

På tal om att ruttna i en cell, tar det oss till vår femte kandidat, Chelsea Manning.

När president Trump benådar krigsförbrytare, ruttnar hjältar som Manning i celler för krigsförbrytelser. Som WSWS skriver har Chelsea Manning varit i fängelset i Tisdale Federal Detention Center i Alexandria, Virginia sedan i maj anklagad för förakt för att hon vägrat att vittna mot Assange inför en jury. Manning hade redan avtjänat sju år i federalt fängelse för att ha läckt till WikiLeaks de dokument som kallas ”Irak krigsloggar”, ”afghansk krigsdagbok” och ”Cablegate” som avslöjade krigsförbrytelser och diplomatiska intriger under USA:s imperialism.

Om Greta Thunbergs avsikter verkligen är ädla beror hennes berömmelse till stor del på samma människor som ansvarar för att hålla Manning, Assange och en annan stor hjälte, Edward Snowden bakom galler.

Det är sant, vår planet förstörs genom mänskliga handlingar. Från den tydliga skövlingen av regnskogarna i Amazonas till föroreningarna i våra hav befinner sig Moder Jord i svåra svårigheter. Men att skälla på människor och använda rädsla som taktik för att stimulera till den förändring vi behöver, kommer aldrig och har aldrig fungerat. Ironiskt nog använder sig Greta Thunberg själv av den taktiken mot de vuxna hon klagar på.

Verklig förändring kommer av uppfinningsrikedom, insyn och innovation – inte rädsla, makt och tyranni.Kategorier:klimatet, Naturen, naturförstöring, Uncategorized, Världspolitik

Etiketter:,

5 svar

 1. Jäsp…

  Gilla

 2. Så går det förstås även att se det… men det handlar ju om massmedias syn på hur en persons inflytande … JUST uppmärksammas av JUST massmedia… som jag personligen uppfattar det… eller!?!

  Gilla

 3. This design is wicked! You most certainly know how to keep a reader
  amused. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Wonderful job.
  I really enjoyed what you had to say, and more than that, how yoou presented
  it. Too cool!

  Gilla

 4. Excellent post! We will be linking to this particularly great
  content on our website. Keep up the good writing.

  Gilla

 5. Antony Sutton – en sann hjälte https://www.vaken.se/antony-sutton-en-sann-hjalte/
  -”Sutton hittade dokument som visade att USA och Storbritannien hade finansierat kommunistrevolutionen i Ryssland och naziövertagandet i Tyskland. (1) Sutton fann telegram, kvitton och redovisningar för hur makthavare, bankirer och företagare avsatt miljontals dollar till Lenin för att störta tsaren och införa kommunism samt att man under hela 1900-talet försett Sovjet med ekonomisk och teknisk hjälp att bygga upp industrier och vapenutveckling.” ….

  Gilla

%d bloggare gillar detta: