DOJ IG-rapporten om missbruk av FISA kommer äntligen. Här är vad du ska känna till om den

Nu kom den då äntligen, FISA-rapporten vi väntat på så länge. Jag låter C-Vine beskriva vad de kommit fram till. C-Vine är journalister som bevakar rättegångarna på Guantanamo Bay o runt om i landet.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Michael E. Horowitz

December 8, 2019
by Chuck Ross
Investigative Reporter for The Daily Caller.

https://c-vine.com/blog/2019/12/08/the-doj-ig-report-on-fisa-abuse-is-finally-coming-heres-what-to-know-about-it/?fbclid=IwAR0S-AoUxPXa_nZyqvHKTxKM9DhTOvzxcq7BsTpu7qOuLuY-C0BOBI-hVik

Håll i minnet att Försvarsministeriets (DOJ) överinspektör Horowitz INTE är en åklagarmyndighet så han kan inte åtala någon. Han kan hänskjuta straffrättsligt åtal till riksåkagaren (William Barr, red.anm) eller till amerikanska advokater som har befogenhet att åtala.

Tänk på IG som en intern utredare för interna frågor. Så om du letar efter åtal kan du bli djupt besviken.

IG-betänkandet kommer inte bara att visa upp interna missförhållanden, överträdelser av politik och förfaranden utan det kommer att avslöja korruption och medverkan av Den djupa statens aktörer. Detta hjälper till att väcka de sovande massorna och utbilda allmänheten. Så, IG-rapportens avsikt är inte att åtala utan att öka medvetenheten hos massorna. Kom ihåg att detta är en militäroperation för allmän information. De vita hattarna (White Hats) måste metodiskt följa procedurernas exakta (plan) eller så misslyckas alla! 

Leonard Bacani, C-Vine


Det här är vad du ska känna till:

  • Justitiesdepartementets överinspektör kommer att släppa en efterlängtad rapport, om FBI-utredningen gällande Trump-kampanjen 2016, på måndag.
  • Rapporten förväntas beskriva FBI:s beslut att inleda Trump-Rysslandsutredning, samt byråns ansträngningar för att få övervaka mot en Trump-kampanjrådgivare.
  • Överinspektör Michael Horowitz, kommer att vittna om rapporten på onsdag. (11.12)
carter-page

Carter Page

Republikaner har ivrigt väntat på rapporten och tror att den kommer att avslöja att FBI missbrukade processen för utländsk övervakningsdomstol för att spionera på Trumps kampanjrådgivare Carter Page. Demokraterna hoppas att rapporten kommer att visa att FBI hade en sund grund för att utreda Trump-kampanjen.

Här är allt du behöver veta i väntan på att rapporten kommer att släppas. (RELATERAT: ANALYS: När FISA-rapporten närmar sig en översyn av FBI:s dåliga påståenden om Carter Page)

Vad undersöks?

chris-steele

Chris Steele

Kärnan i åtalet gäller huruvida FBI vilseledde Foreign Intelligence Surveillance Court (FISC) angående information från Christopher Steele, en före detta brittisk spion som arbetade 2016 för Demokraterna (DNC) och Clinton Campaign.

FBI förlitade sig på information från Steele då han hävdade att det fanns sannolik anledning att tro att Carter Page arbetade som agent för Ryssland. Michael Horowitz, justitieministeriets högt respekterade överinspektör, inledde en utredning den 28 mars 2018, som inledningsvis fokuserade på hur FBI hanterade Steeles information, och om utredare avslöjade allt de visste om dokumentationen till FISC.

Horowitz utvidgade sedan utredningen för att titta på om FBI hade en sund grund för att öppna utredningar av Trumps fyra kampanjpartners i slutet av juli 2016. Vakthunden undersökte också om FBI hanterade konfidentiella källor korrekt som användes vid åtalet.

stefan-halper.jpgDen delen av rapporten kommer troligen att fokusera på minst två FBI-informatörer: Steele och Stefan Halper, en tidigare professor i Cambridge, som FBI hade i uppdrag att ansluta till Carter Page och Trump-medhjälparen George Papadopoulos. (RELATERAT: EXKLUSIVT: Ett möte i London innan valet väckte George Papadopoulos misstankar).

Horowitzs team har genomfört mer än 100 intervjuer och granskat mer än 1 miljon sidor med dokument som en del av utredningen.

Utredare för Office of Inspector General (OIG) intervjuade FBI-tjänstemän som arbetade på Trump-Rysslands undersökningen. De intervjuade också Steele, som ursprungligen var motvillig att samarbeta med utredningen.

 

peter-strok+lisa-page

Peter Strzok och Lisa Page

Rapporten kommer också att innehålla en bedömning av om FBI-tjänstemän var partiska mot Trump under Rysslands undersökningen. Under en utredning av FBI-aktiviteter under Hillary Clintons e-postundersökning upptäckte Horowitzs team anti-Trump-textmeddelanden som FBI:s kontra underrättelsetjänstemannen Peter Strzok utbytte med FBI-advokaten Lisa Page.

Strzok och Page var mycket kritiska mot Trump i meddelandena. I ett textmeddelande från den 8 augusti 2016, skrev Strzok till Lisa Page att ”vi kommer att stoppa” Trump från att bli president. Han hänvisade också till en ”försäkringspolicy” mot Trump i ett meddelande den 15 augusti 2016, till Page, med vilket han hade en affär.

Vad påstod man att FBI  gjorde fel?

Republikaner har anklagat FBI för att ha missbrukat processen för utländsk underrättelsesövervakning (FISA) genom att förlita sig på de overifierade Steele-dokumenten för att erhålla teckningsoptioner mot Page. De har också anklagat byrån för att hålla kvar informationen om Steeles anti-Trump partiskhet, och att han arbetade på uppdrag av Demokraterna och Clinton-kampanjen för att gräva smuts mot Trump. (RELATERAT: DOJ släpper kraftigt redigerade Carter-sidor med FISA-applikationer)

FBI:s ansökningar säger i en fotnot att Steele-klienten sannolikt var ute efter att ”misskreditera” Trumps kandidatur, men de säger inte uttryckligen att Steele arbetade för Demokraterna och Clinton-kampanjen.

ohr+fru

Bruce och Nelly Ohr

Republikaner har också gjort FBI skyldigt för att de inte har avslöjat att Steele berättade för tjänstemannen vid justitiedepartementet Bruce Ohr att han var ”desperat” för att han ville att Trump skulle förlora valet.

Efter att BuzzFeed News publicerade dokumenten den 10 januari 2017, försökte demokraterna prångla ut dokumentet och dess anklagelser om Trumps Rysslandsamverkan. Demokraternas representant i Kalifornien Adam Schiff läste en lista på Steels anklagelser under ett öppet informations-kommittémöte för Representanthuset vilket hölls den 20 mars 2017.

Steele, en före detta MI6-officer, citerade källor som sa att Page var en del av en ”välutvecklad konspiration av samarbete” mellan Trump-kampanjen och den ryska regeringen.

igor-sechin

Igor Sechin

Steele sa också att det var Pages idé att släppa hackade DNC-e-post via WikiLeaks, och att Page träffat två Kreml-insiders i juli 2016 i Moskva, Igor Sechin och Igor Diveykin.

Men tidvattnet aktiverade dokumentationen mot slutet av 2017 efter att det avslöjats att Demokraterna hade anställt Fusion GPS, ett oppositionsforskningsföretag, som anlitade Steele. Steele och FBI hamnade under fingranskning eftersom nästan alla dokument som rörde specifika anklagelser rörande Trump-kampanjen, men de förblev antingen overifierade eller så har de blivit motbevisade. (RELATERAT: Här är vad som är sant och falskt i Steele-dokumentet)

Den särskilda advokatundersökningen undergräver dokumentens centrala påstående om en Trump-Rysslands konspiration, liksom förutsättningen för FBI:s FISA-ansökningar.

”FBI tror att Page har samarbetat och konspirerat med den ryska regeringen,” lyder FBI-ansökan.

Rapporten från den speciella advokaten sade att det inte fanns några bevis för att några Trump-medarbetare, inklusive Page, arbetade som ryska agenter eller var inblandade i WikiLeaks som publicerade stulna DNC-e-postmeddelanden. Page har starkt förnekat att hon har någonsin träffat Sechin och Diveykin. Den speciella rådgivaren hävdade inte att några möten ägt rum.

michael-cohen

Michael Cohen

Den särskilda advokatrapporten avslöjade också dokumentens mest specifika påståenden om en maskopi, en som involverar den fd Trump-advokaten Michael Cohen. Steele källor sa att Cohen besökte Prag i augusti 2016 för att träffa Kreml-insiders för att diskutera att betala hackare. Den särskilda rådgivarens rapport citerade Cohen som på ett autoritativt sätt förnekade att han någonsin besökt Prag.

Vad har läckt ut om rapporten?

Som förväntat med alla högprofilerade rapporter har vissa detaljer om vad som finns i utkastet till Horowitzs 500-sidors dokument läckt ut till pressen.

Läckorna har troligen kommit från tidigare regeringstjänstemän som intervjuades under utredningen. Generella inspektörer tillåter vanligtvis individer som granskas i rapporter att granska dokumenten för noggrannhet. Det skapar en situation där källorna för läckorna har ett incitament till att slira med information i rapporten till förmån för dem.

Läckorna har hittills minskat mot några av de konservativa mer storslagna teorierna om FBI:s Trump-relaterade aktiviteter, medan de säger att Horowitz kommer att klandra vissa inom FBI för slafs och oförsiktighet i Trump-Rysslands utredningen.

Enligt dessa läckor kommer Horowitz-rapporten att säga att FBI uppfyllde den relativt låga spärren som krävs för att både öppna en kontraspionageutredning mot Trumps kampanjpartners, liksom för att få övervakningsgarantier mot Page.

george-papadopoulos

George Papadopoulos

Kontraunderrättelseutredningar kan öppnas baserade på begränsad information så länge FBI misstänker att en läcka ”kommer eller kan inträffa”. Peter Strzok, före detta biträdande chef för FBI:s kontraunderrättelse, öppnade utredningen den 31 juli 2016, efter att de hade fått information från Australiens regering angående George Papadopoulos.

Horowitz kommer också att kritisera FBI-tjänstemän för deras hantering av FISA-ansökningarna, enligt läckor till The New York Times och Washington Post.

Horowitz uppgav också enligt uppgift att en FBI-advokat ändrade dokumenten som användes för att få förnyelser av Pages FISA. New York Times rapporterade att den nu före detta advokaten är Kevin Clinesmith. Clinesmith är samma advokat som skickade anti-Trump textmeddelanden som identifierades i Horowitzs utredning av Clintons e-postutredning. Clinesmith var

kevin-clinesmith

Kevin Clinesmith

FBI:s ledande advokat angående Rysslandsutredningen innan Robert Mueller utsågs till specialrådgivare. Han deltog också i en intervju av George Papadopoulos.

(RELATERAT: FBI advokat som skickade Anti-Trump ‘motståndstextmeddelanden  ändrade också Rysslandsundersökningen dokument: Rapport)

The Times har också rapporterat att Horowitzs utredning har tittat på Stefan Halpers aktiviteter, den tidigare professorn rapporterade att han arbetat som FBI-informatör.

Vilka frågor måste besvaras?

Republikanerna har en lång önskelista med ämnen som de hoppas kommer att behandlas i rapporten.

Huvudsaken bland dem är vad FBI gjorde för att undersöka Steele och att granska Steele själv.

Republikanerna vill också veta om FBI riktade Trump-associerade innan de formellt öppnade Trump-Rysslandsundersökningen den 31 juli 2016. Halper, FBI-informatören, tog sin första kontakt med Carter Page i Storbritannien den 10 juli 2016. FBI har inte förklarat om Halper arbetade på byråns vägnar vid den tiden.

Chuck-Grassley  Graham-080106-18270- 0005
Chuck Grassley                        Lindsey Graham

Steeles kontakter med media kan också tas upp i rapporten. Den 4 januari 2018 bad senatorerna Chuck Grassley och Lindsey Graham justitieministeriet och FBI att undersöka om Steele ljög för FBI genom att hävda att han inte delat någon information från dokumentationen med journalister. Enligt FBI:s FISA-applikationer sa Steele att han bara delade information med Fusion GPS och byrån. Men det har sedan dess varit väl etablerat att Steele informerade flera journalister i september och oktober 2016 om hans Trump-utredning.

Åtminstone två reportrar som träffades med Steele publicerade historier före valet som var baserade på ex-spionens information. (RELATERADE: Nunes: FBI innehöll urskuldande information om Carter Page från FISA-domstolen)

Vad händer efter att rapporten kommer ut?

Den 11 december, två dagar efter FISA-rapporten släpps, kommer Horowitz att vittna för senatens rättsväsendeutskott om utredningen.

John-durham

John Durham

Om Horowitz lämnade in några kriminella hänvisningar till justitieministeriet kan dessa utredningar utvecklas under de kommande månaderna. Den amerikanska advokaten John Durham utreder också områden som liknar de som täcks av Horowitz. Durhams utredning är mer expansiv. Han tittar på CIA-aktiviteter tillsammans med dem på FBI.

Det är oklart om Durham kommer att producera en offentlig rapport i slutet av sin utredning.

 

Steele-tidslinjen

April 2016: Perkins Coie, advokatbyrån som företräder Clinton-kampanjen och DNC, anställer oppositionsforskningsföretaget Fusion GPS för att undersöka Trump.

Juni 2016: Fusion GPS, som grundades av Glenn Simpson, anställer Steele, som är baserad i London, för att gräva upp smuts på Trump och hans medarbetares möjliga band till Ryssland.

20 juni 2016: Steele skriver det första av 17 PM som beskriver oanständiga anklagelser mot Trump. I det första PMet påstods att Kreml hade en utpressningvideo av Trump i Moskva 2013.

5 juli 2016: Steele träffas med en långvarig FBI-kontakt, Michael Gaeta, i London för att dela information som han hade samlat i den nya Trump-utredningen.

30 juli 2016: Steele kontakter och träffar en tjänsteman vid justitiedepartementet Bruce Ohr och hans fru, en Fusion GPS-entreprenör som heter Nellie Ohr.

I början av augusti 2016: Ohr träffar den dåvarande FBI: s biträdande direktör Andrew McCabe och informerar honom om Steele-mötet. Ohr har vittnat att Steele vidarebefordrade till honom information som senare skulle finnas i dokumentationen, och att han delade informationen med McCabe.

22 september 2016: Steele och Simpson träffas med en grupp reportrar i Washington DC, angående Steele-utredningen av Trump. En av dessa reportrar var Michael Isikoff från Yahoo News.

23 september 2016: Isikoff rapporterar information som Steele lämnade under mötet dagen innan.

3 oktober 2016: Steele träffas med Gaeta och ett team av FBI-agenter i Rom. Enligt Fusion GPS-grundarna Glenn Simpson och Peter Fritsch frågar FBI-agenter Steele om han hade någon information om George Papadopoulos. Steele sa att han inte hade det.

11 oktober 2016: Steele informerar inrikesministeriets tjänsteman Kathleen Kavalec om information från hans utredning. Jonathan Winer, en tjänsteman vid utrikesdepartementet och som sedan lång tid tjänstgjort hos John Kerry, arrangerade mötet. Det skulle senare avslöjas att Winer var en källa till Isikoffs artikel om Page. Winer var också i kontakt med Simpson, grundaren av Fusion GPS.

21 oktober 2016: FBI erhåller den första av fyra FISA-teckningsoptioner på Carter Page.

31 oktober 2016: FBI skär officiella band med Steele efter att ha upptäckt att han talade med reportrar. Samma dag publicerar Mother Jones David Corn en intervju med Steele, som inte identifierades med namn. Winer var också en källa för Corn.

Efter Trumps val 8 november 2016 ber FBI-tjänstemän Ohr att fortsätta samarbetet med Steele. Ohr rapporterade tillbaka till sina FBI-kontakter minst ett dussin gånger mellan 22 november 2016 och maj 2017.

Republikanerna har ifrågasatt om Ohr hade en intressekonflikt sedan hans fru arbetade för Fusion GPS.

November 2016: Sir Andrew Wood, en före detta brittisk diplomat och Steele-medarbetare, berättar för senator John McCain och hans kollega sedan länge tillbaka, David Kramer, om Steele-utredningen. McCain ordnar så att Kramer flyger till London för att träffa Steele. Paret träffas och gör arrangemang för att tillhandahålla dokumenten till McCain.

9 december 2016: McCain ger Comey en kopia av dokumentationen, omedveten om att FBI redan hade dokumentet.

Sent i december 2016: Enligt Kramer instruerade Steele honom att träffa BuzzFeed-reportern Ken Bensinger och Carl Bernstein, den legendariska Watergate-reportern som nu är CNN-korrespondent.

6 januari 2017: Comey informerar Trump om de anständiga anklagelserna i saken.

10 januari 2017: CNN bryter historien om briefingen. Timmar senare publicerar BuzzFeeds Ken Bensinger dokumentationen i sin helhet.

 Kategorier:Uncategorized, Världspolitik

Etiketter:, , , ,

1 svar

Trackbacks

  1. DOJ IG-rapporten om missbruk av FISA kommer äntligen. Här är vad du ska känna till om den — Bakom kulisserna – Life, Death and all between
%d bloggare gillar detta: