Index: Sverige mindre socialt rättvist – fortsatt högt rankat

bertelsmann

2019-12-09

Fredrik Haglund Redaktör, Bryssel

https://www.europaportalen.se/2019/12/index-sverige-mindre-socialt-rattvist

Inget annat EU/OECD-land har haft en större försämring än Sverige när det gäller social rättvisa, enligt en stor sammanställning. Dock innehar Sverige fortsatt en topplacering tillsammans med de övriga nordiska länderna.

 

Den tyska stiftelsen Bertelsmann sammanställer ett årligt index över vad man kallar social rättvisa i 41 rika länder i EU och OECD. Av den senaste upplagan framgår att Sverige är det land där den sociala rättvisan under de senaste tio åren minskat mest.

”Sverige […] har gått tillbaka avsevärt på vissa områden under de senaste tio åren”, heter det i rapporten som pekar ut en ökande andel fattiga, i synnerhet bland barn, den relativt höga arbetslösheten och den svaga integrationen av unga, lågutbildade och utlänningar på arbetsmarknaden.

”Den senaste utvecklingen utmanar landets historiska position som ledare i att tillhandahålla välfärd genom omfördelning av tillgångar och som ett land med extremt låga nivåer av fattigdom”, skriver man i rapporten.

Ändå i topp

Trots fallet på indexet tillhör Sverige fortfarande toppskiktet med en femte plats efter de övriga nordiska länderna.

De minst socialt rättvisa länderna i EU är enligt Bertelsmann Rumänien och Bulgarien.Kategorier:Svensk politik, Uncategorized

Etiketter:

%d bloggare gillar detta: