”Irakisk minister folkbokförd i Sverige – nu krävs en reform”

Publicerad: 2019-11-28
av Per-Ola Larsson, tidigare folkbokföringschef i Stockholm

https://www.dagensjuridik.se/debatt/irakisk-minister-folkbokford-i-sverige-nu-kravs-en-reform/

Iraks försvarsminister är folkbokförd i Sverige och erhåller socialbidrag. Hur är detta möjligt? Finns det fler utländska ministrar som döljer sig i svensk folkbokföring?

Sedan 1967 har svensk folkbokföring urholkats på grund av bristande kontroll.

Dessförinnan var kommunerna indelade i rotar med vardera cirka 2000 invånare. Länsstyrelsen förordnade ett roteombud för varje rote. Varje år skulle  hushållsföreståndare lämna en mantalsuppgift till fastighetsägaren med uppgift om de personer som bodde i lägenheten. Roteombudet tog hand om uppgifterna och kontrollerade dem mot folkbokföringen och vidtog de förändringar som behövdes. Häradsskrivaren genomförde sedan en mantalsskrivningsförrättning, då felaktig folkbokföring korrigerades.

Mantalsskrivningen avskaffades vid 1967 års folkbokföringsreform. I propositionen ansåg Regeringen att det inte var statens uppgift att korrigera folkbokföringen. Det borde kommunerna ansvara för. Men ingen kommun brydde sig om det. Som folkbokföringschef i Skattehuset i Stockholm från och med 1975 slog jag larm om den bristande kvaliteten i folkbokföringen. Jag uppmärksammade dåvarande finansborgarrådet Ulf Adelsohn om problemet. Han såg genast problemet och tillsatte en kommunal kontrollgrupp för att säkra skatteunderlaget och minska felaktiga sociala utbetalningar. Denna kontroll har tyvärr upphört.

Vart tionde år hade man en utökad mantalsskrivning – folk- och bostadsräkningen (FOB) – då Statistiska Centralbyrån samlade in uppgifter om bostadsförhållanden. Ekonominister Gösta Bohman ansåg att detta var onödigt och menade att FOB kunde göras med utgångspunkt i folkbokföringen. Eftersom kvaliteten på folkbokföringen försämras blir statistiken fel.

Gustav Vasa visste vad han gjorde när man år 1542 övertygade Riksdagen i Västerås att införa den årliga mantalsskrivningen. Den blev grunden för korrekt skatt och sociala insatser. I det systemet kunde utländska ministrar inte vara folkbokförda i Sverige.

Statsmakterna måste överväga ett nytt kontrollsystem för att rätta upp folkbokföringen som är grunden för rätt beskattning, korrekta sociala insatser och sjukvård samt för en god samhällsstatistik och rösträtt. Det är till exempel anmärkningsvärt att den irakiske ministern också haft rösträtt i Sverige.

Innan man återinför årliga mantalsskrivningar skulle man kunna testa en mantalsskrivning år 2021 för att utröna kvaliteten i folkbokföringen. Man kan diskutera formerna. En mantalsskrivning kanske idag kan göras på ett enklare sätt än tidigare. Men en sak är uppenbar. Vi måste få tillbaka roteombuden med en god befolkningskännedom.

Sverige har varit känt för en god folkbokföring. Nu måste den reformeras.Kategorier:Svensk politik, Uncategorized

Etiketter:, , ,

3 svar

  1. Vadå reform! Den svenska ”svängdörren” är väl öppen dygnet runt!

    Gilla

  2. Tänk om Gustav Vasa levde idag !?

    Gilla

Trackbackar

  1. ”Irakisk minister folkbokförd i Sverige – nu krävs en reform” — Bakom kulisserna – Life, Death and all between
%d bloggare gillar detta: