Artur Ringart: Därför kommer jag absolut inte att handla på Black Friday eller fira Halloween

Publicerad: 2019-11-26
http://www.news55.se/kronikor/artur-ringart-darfor-kommer-jag-absolut-inte-att-handla-pa-black-friday/

Black Friday är för mig ännu ett kommersiellt jippo som vi har importerat från USA med ett enda syfte: Att vi ska konsumera mer,  spendera mer pengar och handla mer i butikerna.

I USA är Black Friday den största shopping- och readagen på året. Man öppnar affärerna tidigt, ibland redan vid midnatt och har öppet till 23-tiden på kvällen.

Black Friday kom till i USA för att få fart på julhandeln och är en sorts startpunkt av julen. Här i Sverige såg en del affärskedjor möjligheten att öka sin försäljning genom att ta över företeelsen hit. Och sedan dess, 2013, har även vi Black Friday som numera har utökats till Black Week och som inleddes i måndags och pågår veckan ut.

Hela syftet med Black Friday är att sälja, sälja och sälja. Som pensionär har jag absolut inget emot lägre priser, men jag föredrar våra höstreor i olika branscher. Jag ser också fram emot mellandagsrean efter julen varje år. Då är det rejäla prissänkningar och där har vi en tradition som tilltalar mig mer.

Jag har tidigare här på News55 gett uttryck för att jag inte tycker om den här typen av importerade amerikanska företeelser vars enda syfte är att få oss att konsumera mera. Därför tillhör jag dem som absolut inte kommer att handla något extra under Black Friday.

Det har dessutom framkommit att vissa butiker, i skymundan, medvetet har höjt sina priser under hösten för att sedan kunna sänka dem till  normal nivå under Black Friday för att sedan kalla dem för ”fyndpriser”. Det gör mig ännu mer skeptisk. Kan man verkligen lita på alla sensationspriser som vi översköljs med under den här veckan.

Jag ser mig själv som en prismedveten pensionär. Inför inköp som ska göras har jag via nätet hunnit bilda mig en uppfattning om vad en vara bör ha för normalpris. På så sätt vet jag också om det pris som erbjuds på en vara är ett bra eller dåligt pris. Jag försöker att inte låta mig påverkas av alla annonskampanjer om att jag ska ”passa på att ta del av alla fantastiska fynd” som erbjuds just nu. Så uppmanar jag alla att göra. Gå inte på de braskande löftena om enastående fyndpriser i  Black Friday-annonserna. Var kritiska. Och köp inte bara för att det är billigt. Köp om ni faktiskt behöver varan.

Första var det Halloween, nu Black Friday, vad blir nästa importerade amerikanska tradition? Thanksgiving day?

Handla lagom.

Som vuxen vill jag slippa fira en importerad amerikansk helg

Publicerad: 2015-10-29

http://www.news55.se/kronikor/som-vuxen-vill-jag-slippa-fira-en-importerad-amerikansk-helg/

Vem bryr sig om Halloween? En amerikansk, påhittad högtid som bara andas kommersialism. I Sverige har vi ingen Halloween-tradition. Det var först i mitten av 1990-talet som starka kommersiella krafter lanserade Halloween som något för oss i Sverige att fira.

Plötsligt skulle vi klä ut oss. Det arrangerades Halloweenpartyn och barnen gick från dörr till dörr utklädda till spöken eller monster och frågade – ”bus eller godis?”. Precis som barnen gjorde i USA.

Plötsligt blev pumpan en angelägen grönsak. Inte för att vi skulle äta den utan för att den skulle tömmas och snidas till ett läskigt huvud i vilket levande ljus skulle brinna. Allt för att skrämmas.

Jag frågar mig bara, varför ska vi fira Halloween i Sverige? Vem bryr sig ?

      LÄS MER: Svenska Halloweenfirare varnas av polisen

Ursprunget till Halloween kommer från Allhelgona-firande på Irland och Skottland och togs vidare till USA med de som flyttade dit på 1800-talet. Det blev sedan en utvecklad amerikansk företeelse. En tradition som jag inte förstår varför vi i Sverige måste ta över.

Halloween var något jag inte kände till som liten. Jag läste bara om hur man firade det i serier som Dennis och Kalle Anka. Där klädde figurerna ut sig och skrämde varandra. Och jag accepterade att det var något som inte firades i Sverige. Vi har ju redan hederliga svenska helger och traditioner att fira.

      LÄS MER: Hösten inbrottstjuvarnas högtid

Advent, Lucia, julafton med annandagsbandy. Nyårsafton med inringning av det nya året från Skansen. Fettisdag med semlor, påsk med ägg och påskkärringar. Valborg och majbrasor, midsommarafton och sill. Kräftpremiär.

Jag tycker att vårt sätt att fira Allhelgona är fint, då vi minns våra bortgångna släktingar och vänner och tänder ljus på deras gravar. Det kräver inga pumpor eller spöken.

Jag minns när starka kommersiella krafter ville konkurrera ut julmusten som vår nationaldryck under julen, till förmån för Coca-Cola. Vi överöstes av reklam för världsdrycken. Nu skulle det svenska folket byta vanor och ändra sina traditioner!

      LÄS MER: ”Reklambladet” var en middagsinbjudan – från Kungen

Det ledde till en personlig protest i vårt hem. Vi bestämde att under jul och nyår så konsumerades det ingen Coca-Cola hos oss. Julmusten måste räddas. Vi till och med stödköpte julmust. När jag var yngre dracks det mycket svagdricka i hemmen runt julen. Var tog den vägen? Julmusten fick inte gå samma öde till mötes.

I dag, som vuxen, har jag svårt att acceptera att Halloween ska vara en del av en svensk tradition, något som vi också ska fira. I mina ögon är det bara ett jippo, skapat och styrt av kommersiella krafter. Jag tycker att vårt svenska Allhelgona-firande är fint som det är. Det behövs ingen ”ansiktslyftning” .

Jag är medveten om att mitt resonemang är inkonsekvent. Många anser att julen har blivit alltför kommersiell. Eller påsken. Och var ligger den svenska traditionen i att fira Lucia?

Mitt försvar är att man präglas av sin uppväxt. Halloween fanns inte på kartan för mig när jag var liten. Och som vuxen vill jag slippa att fira en importerad amerikansk helg.


Relaterat:

https://bakomkulissernabiz.wordpress.com/2019/10/31/halloween-ar-arets-hojdpunkt-for-utovare-av-ockultism/

Utdrag från: https://bakomkulissernabiz.wordpress.com/2019/08/16/lugnet-fore-stormen-den-31-oktober-brakar-det-loss/

Jag går inte in på detaljerna i dessa hedniska och satanistiska helgdagarna och du är välkommen att hitta information för dig själv på internet. Men om du är kristen bör du allvarligt överväga vad grundaren för den sataniska kyrkan Anton LaVay hade att säga om kristna som tillät sina barn att delta i Halloween.

Så sa han:
Jag är glad över att kristna föräldrar låter sina barn dyrka Djävulen minst en natt på året. Välkommen till Halloween. – Anton LaVayKategorier:Svensk politik, Uncategorized

Etiketter:, , ,

%d bloggare gillar detta: