Danske Bank bakom världens största penningtvättningsskandal erbjöd ryssarna guldtackor för att dölja sin förmögenhet

Profile picture for user Tyler Durden

by Tyler Durden
Sun, 11/10/2019
https://www.zerohedge.com/markets/bank-responsible-worlds-largest-money-laundering-scandal-offered-russians-gold-bars-hide?utm_campaign=&utm_content=ZeroHedge%3A+The+Durden+Dispatch&utm_medium=email&utm_source=zh_newsletter

 

Image result for howard wilkinson danske

När vi senast tittade på Danske Bank var den danska långivaren i centrum för det som har kallats världens största, 220 miljarder dollar penningtvättskandal, som påstods involvera ryssar som överförde medel offshore i strid med europeiska bestämmelser (det inbegrep också den kroniskt kriminella Deutsche Bank).

Sedan, för två månader sedan, tog skandalen en dödlig vändning när VDn för bankens Estlands filial hittades död i ett fortfarande oförklarligt självmord. Nu lär vi oss att ytterligare en bisarr twist i vad vissa har kallat för den största smutsiga penningskandalen genom tiderna: den danska långivaren erbjöd guldtackor till rika kunder för att hjälpa dem att hålla sina förmögenheter dolda.

Enligt Bloomberg berättade bankens estniska filial, – vars verkställande direktör begick självmord – som redan förde miljarder dollar till offshore-konton för en utvald grupp – mestadels ryska kunder någon gång runt 2012, att de nu också kunde omvandla sina pengar till guldtackor och mynt.

Så för dem som frågar efter fördelarna med att ha pengar i fysiskt guld istället för i fiat (eller krypto), får här svaret: bortsett från att erbjuda en försäkring mot en risk, erbjöd Danske bank guld som ett sätt för sina kunder att uppnå ”anonymitet”, enligt dokument. Ännu viktigare sa banken, är att användningen av guld garanterade ”portabilitet” av tillgångar, enligt en intern presentation från juni 2012.

Som man kan förvänta sig var guld- / penningtvättstjänsten inte billig: Danske bank debiterade en avgift på 0,5 % för större order, medan mindre order hade en provision på så mycket som 4 %.

Det är första gången vi får veta att Danske bank erbjöd sådana ”tjänster” – i bankens egen rapport om sin utländska enhet noterade banken de tjänster den tillhandahöll sina klienter. Bortsett från betalningar inkluderade dessa att hantera valutaförändringar samt handel med obligationer och värdepapper. Banken noterade inte försäljningen av guldtackor.

Även om det inte är känt hur mycket guld som Danske bank lyckades sälja medan den nu nedlagda estniska enheten fortfarande var verksam, avslöjade ett internt e-postmeddelande från Bloomberg, att åtminstone vissa kunder använde tjänsten. Lokala privata bankkunder erbjöds också tjänsten.

För guldtackor som väger 250 gram eller mer kan Danske banks kunder också få ädelmetallen utan en förseglad förpackning eller papperscertifikat. Bloomberg tillägger att ett godkännande av penningtvätt behövdes innan kunderna kunde samla in guldet, men sådana godkännanden var inte nödvändiga om guldet förvarades i långvarig lagring, enligt dokumenten.

Rapporten fortsätter att notera att den påstådda tjänsten ”guldtvätt” – något som liknar Turkiet-Dubai-Iran PetroGold triangeln som framkom 2012 som ett sätt för Iran att undgå den västerländska blockaden – inte längre erbjöds efter 2013, då pris på guld föll. En bankpresentation daterad från juni 2012, då guld handlades nära ”all-time high”, berättade de för kunderna att ”produkten inte marknadsförs offentligt eller i media.”

Image result for howard wilkinson danske

Howard Wilkinson

Ytterligare dokument avslöjade att Danske banks estniska filial skaffade sitt guld från två partners, beroende på beställningens storlek. En partner hanterade order som översteg 300 000 euro, motsvarande 6 kilo vid den tiden, och köpte guldet från den österrikiska myntenheten; den andra användes för mindre beställningar, enligt presentationen, som inte namngav leverantörerna.

Några av dokumenten som främjar guldtackor är undertecknade av Howard Wilkinson, visselpipan som förde Danske Bank-tvättskandalen i allmänhetens ljus. Hans advokat, Stephen Kohn, kommenterade inte omedelbart saken när han kontaktades av Bloomberg.

Som tidigare rapporterats undersöks Danske Bank för närvarande av justitieministeriet och värdepappers- och utbyteskommissionen i USA. I Europa är det föremål för kriminella undersökningar av åklagare i Danmark, Estland och Frankrike, berättar Bloomberg. Banken har också haft flera ärenden om grupptalan mot den, och dess tidigare verkställande direktör, Thomas Borgen, är under en preliminär brottsutredning i Danmark, tillsammans med många andra tidigare direktörer på Danske bank.

Vid sidan om, har guld traditionellt spelat en speciell roll inom de ”historiska banden” mellan Ryssland och Estland, som svaldes av Sovjetunionen år 1940 efter att de fått självständighet efter WWI, och där kommunister som deltog i den ryska revolutionen använde det som en bro för att kanalisera enorma mängder guld som tagits från den mördade familjen tsaren Nikolaj II och förts till väst.

I början av 1920-talet kringgick cirka 700 ton av tsarens mynt en västlig blockad genom att de passerade genom Tallinn med kännedom från landets ledare, innan de gick mot Skandinavien och Storbritannien. Det verkar nu som att den ryska eliten kan ha använt samma väg nu.

Det är fortfarande oklart vem som köpte Danske banks guld, eller var det nu finns.Kategorier:Uncategorized, Världspolitik

Etiketter:, , ,

1 svar

  1. Global Debt Tops $188,000,000,000,000 – Officially The Biggest Debt Bubble The World Has Ever Seen
    https://www.zerohedge.com/personal-finance/global-debt-tops-188000000000000-officially-biggest-debt-bubble-world-has-ever

    Gilla

%d bloggare gillar detta: